Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Så tippar jag allsvenskan (i mars) 2015

Hat är skit, främst anonymt och när det bara går ut på att svinna ned människor för hur de är eller ser ut.

Någonstans är jag glad över att vi 2015 fått upp ögonen för det svineri som pågått via nätet väldigt länge även om det vilar en tragik över att det gått så långt att människor tvingas ge upp jobb och känslan för sitt liv bara för att det sitter fega kräk med sitt tangentbord i nån mörk källare och spyr ut sitt hat urskiljningslöst bara för att de känner för att göra det; ondskan lever i så många och när nätet kom och de slapp springa till en offentlig toalett för att klottra ut sin sjuka mobbing så var det som att ge dessa människor en fribiljett till djävulskapet. Och komma undan med det.

Det är bra att kvällstidningar uppmärksamma och synar hot, hat, förföljelse, mobbing, trakasserier på nätet – sådant som drabbar någon varenda minut varje dag, på en skolgård, en arbetsplats, bland grannar, idrottsföreningar och de som kallas för “offentliga personer” och därmed anses vara allmänhetens spottkopp just därför.

Sen är det en annan sak att det var just kvällisarna som gav hatarna de allra största vingarna när man valde att publicera allt tänkbar anonymt skit – och fick möjligheten att göra det utan att det som publicerades löd under ansvarig utgivare.

Man ville gärna ha skiten under sitt paraply för att dra ännu fler idioter till klick. Men man ville inte stå för det som publicerades.

Kvällstidningarnas (och andra stora publicisters ska sägas, TV4 är en av dessa via sina sajter om ni undrar) val att sprida hat triggade bara ännu fler att hata eftersom de nådde så sjukt många fler än någon liten hatsajt.

Jag skrev om detta för många år sen och ni som har följt bloggen vet vad jag tycker och i vilken utsträckning jag påpekat detta. Men aldrig ett svar från enda ansvarig från ansvariga utgivare under alla dessa år. Nu jagar de andra som gör likadant – och det är förstås bara bra i grunden,

Kvällisarna ändrade sitt system för några år sen, alla som ville kommentera behövde registrera sig via Facebook, det blev krångligare att segla under falsk flagg, och då försvann säkert 70-80 procent av alla kommentarer.

Gissa gärna varför?

***

När Svenska Cupen är igång och snön smälter undan går det inte att låta bli att tänka på allsvenskan.

(Även om det alltid kommer en sån där jäkla snösmäll i mars, bara att förbereda sig mentalt på den).

Jag har plitat ned små tankar kring de allsvenska lagen för Getingens allsvenska bilaga och i det uppdraget ingick också att tippa allsvenskan.

Att göra det i mars är ett omöjligt uppdrag.

Möjligen lite enklare i slyet på augusti.

För de lag och trupper vi ser idag kan vara helt annorlunda de vi ser efter sommaren när halva allsvenskan är kvar att spela.

Vissa lag har hunnit byta ut en helt startelva på sina håll.

Så när du tippar får du gå lite på grundtrupper och möjligen fundera kring om vissa lag har spelare som lär säljas av och/eller om de har resurser att köpa nytt.

Jag tippade så här:

1 Malmö FF

2 Elfsborg

3 AIK

4 Häcken

5 Örebro

6 IFK Göteborg

7 Helsingborg

8 IFK Norrköping

9 Djurgården

10 Kalmar FF

11 Åtvidaberg

12 Hammarby

13 Halmstad

14 Falkenberg

15 Sundsvall

16 Gefle

 

I grundtipset är det svårt att undgå Malmö FF som guldfavorit även om de tappat mycket.

Känslan är ändå att klubben har ett stort självförtroende och massor av resurser i grunden.

Få har sett Magnus Wulff Eikrem in action på riktigt, men många har hyllat honom. Mina norska kollegor vill hävda att det är ett klipp och en spelare med kapacitet högt över Skandinavien. de hade exakt samma uppfattning om Celso Borges, när han kom till AIK från Fredrikstad.

Malmö har en defensiv de kan bygga på och det är förstås värt mycket. Samt några hundra miljoner om det skulle krisa.

Jag tycker Elfsborg ser stabilt ut och lär bli ännu tryggare med Magnus Haglund tillbaka. Här är det också så att klubben har kontrakterat upp spelare smart och få lär försvinna över en natt. Mycket allsvensk kvalitet i Marcus Rohdén, lillebror Holmén och Viktor Claesson.

AIK lär få det oerhört svårt att ersätta Celso Borges. Som målgörare, framspelare och spindel i lagnätet.

På något vis tror jag alltid på Häcken. Det slutar oftast med att de släpper in sjuhundra mål och blir typ femma.Och fyra är ju inte långt från femma.

Örebro visade i höstas att de har någonting på gång och jag tror de blir bättre.

Blåvitt och HIF är svårbedömda så in i helskotta. Kan bli precis vad som helst. Uppåt eller nedåt.

Att släppa in fyra mål mot Norrby är i det närmaste helt ofattbart för ett allsvenskt lag, men jag förutsätter att Per Olsson stagar upp som vanligt. En typisk niondeplacering.

Kalmar FF kan förstås bli någonting helt annat med en frisk och stark Rasmus Elm, men om det vet vi ingenting just nu. Åtvid är alltid bättre än vi tror.

Hammarby? Ja, god hjälp av fantastiskt hemmastöd ståklart. Men det är väldigt oklart hur det lag man ställer på planen står sig i allsvenskt tempo. Jag tror på en bra start i euforins tecken, sen lär det bli kämpigt efterhand när det blir vardag.

Halmstad har sålt bor Boman som gjorde underverk i två säsonger på Örjans Vall, Falkenberg får ju ett enormt svårt andra år, Sundsvall har vad de har och inga stora resurser och Gefle dansade på nedflyttningslinan redan förra året och räddade sig kvar med ett kval.

Ungefär så.

***

Och att begå brott via nätet – via hot, trakasserier, förföljelse – är INTE yttrandefrihet. Det är brott, ingenting annat.

***

Min söndagskrönika om skidor.

Fick fart på norrmännen. Mest de omskriver med Caps Lock.

***

Många skrek efter fiasko när Iaaac Kiese-Thelin inte gjort mål på sina fem första matcher för Bordeaux.

För et år sen visste han väl inte ens om han skulle platsa i IFK Norrköping?

Och hur många utlandsproffs har gått rakt in som ordinarie i stora ligor när de sålts iväg? Många har inte kostat som Kiese-Thelin, förstås, men det är en anmärkningsvärd resa han har gjort.

Fortsätter han att utvecklas kan han bli ännu bättre på det han är br på, vilket ju rätt många svenska landslagsspelare intygat efter att ha sett honom i träning.

Men allting går ju inte på en enda dag, jag tror inte ens Zlatan Ibrahimovic fick spela fullt ut direkt när han gick till Ajax. Och han kostade nästan 90 miljoner.

***

Jaga hatarna, helt enkelt.

Det ska inte vara så enkelt att bara kasta skit på andra utan att stå för sina åsikter.

 

 

 

Publicerad 2015-03-03 kl 11:20
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons