Oavsett vilket så var själva matchen slut innan den ens hade hunnit börja.

Eller åtminstone efter 19 minuter.

Sen tog domare Lerjeus död på den definitivt efter en halvtimme.

Till skillnad från vad såväl IFK Göteborg och AIK gjort i sina premiärmatcher så valde Malmö FF att väldigt tydligt ta kommandot i sin match.

Det var kraft, det var fart, det var tydligt och bestämt.

Och fönstret var så öppet att hela porten till norr stod på vid gavel. Du hade fått utrymme att parkera Finlandsfärjor i Giffarnas straffområde.

Malmö FF var väldigt bra, GIF Sundsvall inte lika mycket.

Om någon någon gång vill visualisera ordet klasskillnad så hade det fungerat att visa dryga femton minuter av årets allsvenska premiär på Norrporten Arena.

***

Väldigt många hade talat en hel del om Malmö FF:s norska nyförvärv Magnus Wolf Eikrem.

Som vem kom det här att handla om inledningsvis?

Jo Inge.

Han som heter Berget i efternamn.

1-0 efter en sex minuter när han fick tid att ta skott i ena hörnet av Sundsvalls straffområde, 2-0 efter en kvart när han vinklade in en boll som Markus Rosenberg missat från nära håll.

Men Eikrem hade sin fot i en del, han också.

Det var han som kvicktänkt spelade fram Rosenberg vid 3-0 målet och det var hans frispark som letade sig fram till  lille-Lewickis panna för 4-1

Om någon eller något ska bedömas i Malmö FF så ska det göras för första halvtimmen, den var imponerande.

Och visst det blev en konstig match, men inte så mycket för utvisningen och straffen utan för att Malmö FF i princip hade gjort slut på den efter 20 minuter.

Malmö FF möter AIK i nästa omgång, det kommer att bli lättare att bedöma laget då.

***

Joel Cedergren, en av Giffarnas tränare, sa till CMore i pausen att han ändå var ganska nöjd med en del eftersom anfallsspelet varit tillfredsställande.

Då hade hans lag släppt in fyra mål på en halvlek.

Vad är det för krav som ställs på ett lag? Att det är kul att vara med?

Malmö FF ska ha all credd för sin imponerande inledning, men så taffligt som Giffarna spelade försvarsspel får inte ett lag agera i allsvenskan. Inte i första omgången. På hemmaplan.

Jag håller med Cedergren om att Sundsvall hade sina chanser under första halvleken och även om straffen/utvisningen är fullständigt snurrig så uppkom allting av att Adam Chenouffi kom loss i ett kanonläge.

Och Pa Dibba hade ett ypperligt skottläge som touchade stolpen dessförinnan.

Men då hade Malmö redan gjort tre mål på 20 minuter.

Det är att leta efter små, små, små guldkorn om du som tränare känner dig lite halvnöjd efter det.

Jag utgår från att Sundsvall visste läget långt innan Malmö FF kom på besök och visslade in tre bollar bakom Tommy Naurin på en dryg kvart.

Laget har tassat upp från Superettan och har stort sett bytt ut Kevin Walker med Lars Krogh Gerson. Thats it.

Giffarna har de resurser som de har, de tror på det lag som ändå spelat upp klubben i allsvenskan och de rättar mun efter matsäck. Jag köper det.

Här finns en stomme som absolut kan mäta sig med fyra-fem lag i de nedre regionerna: en försvarslinje som spelat ihop ett tag, två fina lirare som Robbin Sellin och Adan Chenouffi och en intressant anfallskombo med blixtsnabb Pa Dibba och stor stark målskytt Johan Eklund.

Men de första 20 minuterna måste ändå ha kommit som en chock.

Inte bara för att MFF var skickligt effektivt utan för att de spelade bort Sundsvall som om det var allsvenskan mot division 5.

***

Folk fick packa ihop sig på läktarna så att alla kunde få plats när det äntligen var fullt igen på Norrporten.

När de som väntat utanför kom in, då stod det 0-3 på anslagstavlan.

Är det då man kan kräva pengarna tilllbaka?

***

Domare Michael Lerjeus letade upp en straff när Kofi Adu hamnade i ett knivigt läge mot Chennoufi i straffområdet.

Och när Lerjeus väl valde att blåsa straff var han tvingad att hala fram det röda kortet eftersom det – i sådana fall – var en målchansutvsining.

Nu är det inte Lerjeus fel att reglerna är som de är (de ska komma att ändras snart, sägs det) men det var förstås ingen straff även om det finns de som säkert menar att Adu “försvarade sig klantigt och av domaren chansen att blåsa”.

Letar du länge kan du möjligen hitta en liten, liten, liten dragning i en arm på Chennoufi.

För mig är det här en Hammarby Light-straff, om vi ser till den som de fick mot Häcken.

Det är en del av en närkamp, i sådana finns det armar, händer, skuldror, knän och ben som är inblandade – det är en del av närkampens natur. Det behöver inte alltid, eller väldigt sällan egentligen, innebära regelbrott.

Och när jag skriver att domare “letar upp” en straff så menar jag att de tar ett aktivt beslut och bedömer en situation som aldrig hade blivit upphov till diskussion.

Ingen hade reagerat om inte Hallenius fått straffen på Tele2 Arena (han var på väg loss från situationen när domaren blåste) och ingen hade skrikit efter något när Chennoufi hade tagit sitt skott (som han fick möjlighet att göra).

Det är inte så att domaren blir lurad av filmande spelare i hög fart eller misstolkar en hands i en röra eller är skymd – det är väldigt aktiva beslut i närkampsspel.

Är det ett regelbrott så är det ett regelbrott, fine – men att leta upp just sådana här situationer får ibland lite för stora konsekvenser.