Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Steks du av Hamrén idag - då blir det nog inget EM

Ekwalls blogg

Mot Kristianstad.

I handbollens tecken, såklart.

Sverige möter Rumänien i damernas genrep till OS-kvalet och jag programleder sändningen i TV12.

Faktum är att det kan vara första gången jag är programledare för en handbollslandskamp…mycket handboll har det blivit genom åren, men jag har alltid haft en annan roll.

Jag ska inte göra en Perlskog här, för jag har trivts ypperligt i den roll jag haft, men det ska bli kul med något “nytt”, nu när man fyllt 50.

***

Missar därmed att vara på plats på dagens oerhört intressanta presskonferens med Erik Hamrén.

Den som ger oss årets första “riktiga” landslagstrupp, vilket inte “bara” är en trupp till två träningslandskamper (Turkiet och Tjeckien), det är en trupp som på alla sätt kan indikera ganska mycket inför sommarens EM.

Annons

Om du inte har skadebekymmer och INTE är med i den här truppen, då tror jag möjligheterna är extremt små att ta en plats i sommarens EM-trupp.

Och det mest intressanta handlar inte så mycket om vem som kommer med, utan vem som INTE gör det.

I klarspråk: vem eller vilka spelare kommer Erik Hamrén att steka?

Kommer någon av de trotjänare/hamrénfavoriter som mest använts som  trupputfyllnad de senaste åren att plockas bort?

Får Ola Toivonen, Sebastian Larsson och Pontus Wernbloom hänga på ett varv till?

Hur gör han med försvarspositionerna?

Victor Nilsson Lindelöf seglar absolut upp som en väldigt stark kandidat till en startplats. Har du tagit en ordinarie plats i Benfica har du tagit det i ett lag av europeisk toppklass, inte någonstans i Holland.

Victor kan dessutom spela högerback (under U21-EM var han bara det) och jag vet att Hamrén gillar honom.

Annons

I mina ögon helt given i en trupp.

Ser vi till mittbackar är Andreas Granqvist förbundskaptenens förstaval, han har varit småskadad men är redo igen. Jag tror att Filip Helander, med kontinuerlig speltid i Verona, är med.  Och Erik Johansson, som nu är frisk och får spela i ny klubb. Micke Antonsson? Kvar eller ut för gott?

Och jag anar att Joseph Baffo kan vara en skräll på väg in i den här truppen. Han är  också en Erik H-favvo efter U21-EM och har – efter att ha varit helt sidsteppad i Halmstads BK – gjort en strålande debutsäsong i Eintracht Braunschweig, Zweite Bundesliga. Även Baffo kan ju med fördel spela på en ytterback.

Alexander Milosevic, som nu får spela i alla fall efter flytten till Hannover? Ja, kanske. För inte särskilt längesen startade Milosevic en EM-kvalmatch.

Får Jonas Olsson fler chanser av Hamrén? Är Pontus Jansson helt borta på grund av för lite speltid? Pelle Nilsson såklart rätt långt ned på listan i nuläget.

Annons

Det kommer inte finnas plats för hur många mittbackar som helst, inte ens i den här truppen, och det är möjligt att Erik Hamrén gärna vill prioritera sådana som även spelat en del ytterback.

För just på ytterbackspositionerna ser det inte helt ljust ut just nu.

Jag har tre givna i min bok: Micke Lustig, Ludwig Augustinsson och Oscar Wendt.

Vi vet att Hamrén inte är helt förtjust med det Wendt gjort i landslaget, vilket kan vara förståeligt för det har varit klart svajigt, men det det är ju inte så att alla spelare i Hamréns grundtrupp ständigt gjort supermatcher de senaste två åren.

Wendt har ju gång på gång visat i Bundesliga att det finns någonting där som landslaget måste kunna försöka dra nytta av.

Dock är Wendt skadad just nu och det är oklart om han är spelklar till landskamperna.

Högerback? Bakom Lustig har egentligen ingen imponerat i landslagsspelet i det kval vi har bakom oss och jag anser absolut att Victor Nilsson Lindelöf måste testas på den positionen.

Annons

***

På mittfältet finns idag två helt givna EM-spelare, en är Kim Källström som gått väldigt bra i Schweiz och som är den enda centrala mittfältare med klass (om inte Rasmus Elm kommer tillbaka) som har den kreativitet som behövs, även om det går långsammare och långsammare för varje år som går.

Den andra är Emil Forsberg, idag en av Hamréns allra mest givna startspelare.

Vem kompletterar Källström på mitten och vem tar den andra kanten?

Vi har fem starka Håkan Mild-alternativ: Oscar Lewicki, Albin Ekdal, Pontus Wernbloom, Oscar Hiljemark och Gustav Svensson. Det lär inte finnas plats för alla.

Lewicki känns klar. Möjligen också Ekdal, som dock haft skada och vars landslagskurva pekat något nedåt. Får Wernbloom (som spelar match efter match i CSKA) hänga på en sväng till, även om han ansetts vara mil (med några få undantag, som inte varit någon succé) från en Hamrénsk startelva under flera år? Ska han vara med för att han varit med förut eller ska han vara med för att han ska göra skillnad?

Annons

Oscar Hiljemark springer benen av sig i Palermo och gör det helt OK, han är dessutom rätt mycket framtiden. Finns det en plats kvar till honom?

Gustav Svensson sålde sannolikt sin plats när han flyttade till Kina.

Och Rasmus Elm, som förbundskaptenen hintat lite om? Kommer han tillbaka till den nivå vi så gärna vill? Vill han ens själv?

Det blir inte lätt för Erik Hamrén att göra sina val där.

Mina nya alternativ på kanterna – sådana som absolut bör ges en chans – är Sam Larsson, Robin Quaison och kanske Kristoffer Olsson.

Hinner Alexander Farnerud komma tillbaka från skada? Är Alexander Fransson ett alternativ om han får spela fullt ut i Basel eller Victor Claesson om han gör en kanonsäsong i Elfsborg…det finns absolut kvalitet att kräma ur all de tre.

Jimmy Durmaz har bevisat att han är klar, kan dessutom användas med fördel i ett 4-3-3.

Annons

Sebastian Larsson med begränsad speltid i Sunderland: se Wernbloom. Håller Erkan Zengin när det blir på riktigt i ett slutspel? Abbe Khalili fick noll förtroende när han var med i truppen under hösten, vad innebär det nu?

***

Zlatan Ibrahimovic, John Guidetti, Marcus Berg, där har vi tre forwards som jag ser som givna i en EM-trupp.

Jag tänka mig att Hamrén väljer att ta ut enbart fyra stycken, lite beroende på vilka typer av mittfältare som väljs och vad det finn för alternativ att tillgå på anfallspositonerna.

Normalt ska inte Ola Toivonen vara aktuell, sett till hur det sett ut i landslaget och ser ut i klubblaget, det skulle möjligen vara i brist på tillräckligt bra konkurrens eller att han hamnar i en vansinnig form helt plötsligt.

Här är mina alternativ: Isaac Kiese-Thelin (om han blir skadefri), Emir Kujovic, Mikael Ishak, Alexander Gerndt och Gustav Engvall.

Annons

**

Målvaktspositionen är förstås också lite delikat, sett till att givna ettan Andreas Isaksson fått spela så lite i klubblaget. Nu har han dock stått i de senaste två ligamatcherna.

Isak är ändå med, han har aldrig gjort bort sig i landslaget och har den rutin vi kan behöva på den positionen.

Jag är övertygad om att Robin Olsen är tvåa och att Patrik Carlgren och Karl Johan Johnsson kämpar om den tredje platsen när Kristoffer Nordfeldt sitter och räknar Premier League-cashen på Swanseas bänk.

***

Jag kan tänka mig att Erik Hamrén tar ut en ganska omfattande trupp, det är två landskamper på kort tid (Turkiet i Antalya 24/3 och Tjeckien på Friends 29/3) och dels är många mitt uppe i ligaspel och dels är det här enda chansen till test innan truppen till EM tas ut.

Landskamperna i maj inför EM spelas med den EM-trupp som redan kommer att vara uttagen.

Annons

***

Studio på plats i Kristianstad Arena.

Då blir Bella Gulldén glad.

Publicerad 2016-03-15 11:55

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto