Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Allsvenskan 2018 - tränare, arbetssätt och trender

Israelsson

Söndagen den 5 november 2017 spelades sista omgången av fjolårets allsvenska. När 2018 års seriespel drar igång på söndag har det gått nästan exakt fem månader sedan Malmö FF, återigen, fick lyfta den åtråvärda pokalen som är uppkallad efter en av svensk fotbolls allra största; Lennart Johansson.

Kommer Malmö FF att lyfta LJ-pokalen även i år? Troligtvis.

Jag tänker dock inte ge mig på något allsvenskt tips. Istället kommer jag att göra några nedslag kring tränare, arbetssätt och trender inför säsongen.

Det har hänt en hel del sedan den där sista kylslagna novemberomgången spelades. Det har roterats relativt friskt både på tränar- och spelarsidan. En mängd tränings- och cupmatcher har avhandlats och två lag, Djurgårdens IF och Malmö FF, har tagit sig till final i Svenska Cupen.

Sveriges högsta fotbollsserie kommer att få ta del av nya tränarbekantskaper som exempelvis Valentic i Dalkurd, Pimenta i Brommapojkarna och Asbaghi i IFK Göteborg.

ANNONS

Valenitic och hans Dalkurd ska bli intressant att följa då Valentic sägs ha ett stort taktiskt kunnande. Han beskriver sitt ledarskap och sin spelfilosofi som en hybrid mellan Capellos disciplin och Guardiolas flexibilitet.

Pimenta, vem är det? Inte den blekaste… Men Google is your friend och sökmotorn säger mig att den 36-årige portugisen närmast kommer från norska Konsvinger, föredrar att arbeta långsiktigt (vem gör inte det?) och är duktig på att lyfta fram unga spelare.

Portugiserna är erkänt duktiga på att utbilda tränare och det ska bli spännande att följa Pimentas arbetssätt under året och se om han kan komma med något ”revolutionerande” till oss.

Asbaghi i IFK Göteborg, har trots sin ringa ålder, skaffat sig en hel del erfarenhet från en högre nivå, och det han gjorde med ett uträknat Gefle under höstsäsongen i Superettan, var minst sagt imponerande.

ANNONS

Ett klassiskt rakt 1-4-4-2-spelande Blåvitt har nu målbilden att bli ett mer spelande 1-3-4-3-lag som tar spelyta för spelyta. Här måste de vara beredda på bolltapp som kommer att straffa sig

IFK Göteborg väljer nu en ny riktning med allt vad det innebär och kommer att behöva tid på sig. Håller de fast vid långsiktigheten är jag övertygad om att Asbaghi kan skapa något intressant med det forna storlaget.

Potter och Östersunds kärlekshistoria fortsätter. Bläcket har precis torkat på det nysignade 4-årsavtalet. Det är bra för svensk fotboll att han är kvar i Allsvenskan. Främst ur perspektivet kompetenshöjning.

Potter och hans lag har säkerligen lärt sig en hel del av Europaäventyret och taktisk flexibilitet ligger högt upp på agendan.

Övriga reflektioner:

 • Har AIK och Norling en plan B när deras 1-3-5-2-formation blir för intetsägande?
 • ANNONS
 • Kan Melkemichel med ett mer direkt spel, post-Källström, ta Djurgården lika högt som förra säsongen?
 •  Hammarby och Billborn vill spela en offensiv och passningsorienterad fotboll där de ibland ger bort bollen till motståndaren för att vinna tillbaka den i ett bättre läge. Återstår att se om teori blir till praktik.
 • Kan Alm mixa ihop Gerhardssons Häcken och Stahres dito har han en match made in heaven.
 • Vad kan Thelin, med sin tydliga träningsmetodik, göra i en större klubb som Elfsborg?
 • Hur ska N.Bergstrand och hans Kalmar FF komma till fler målchanser? Och kan han lära sina spelare att anpassa sig till flera olika formationer under en och samma match?
 • Cedergren måste trolla med Sundsvall för att undvika nedflyttningsstrid vars ekonomiska förutsättningar har varit bättre.
 • IFK Norrköping och Gustafsson har alla förutsättningar att spela en teknisk och fartfylld fotboll. Gustafsson säger själv att vinterfönstret får betyget 5 av 5. Nu ska de också få ihop relationerna på planen.
 • ANNONS
 • Prestationsstabilisering är något K.Bergstrand måste få till med Sirius. Föregående säsong gav en imponerande första del, sedan kom skador och prestationerna sjönk vilket bidrog till en grym förlust-streak.
 • Vad kan en taktiskt lagd Winqvist göra med nykomlingen Trelleborg? Hetlevrade Winqvist tar taktiska influenser från bland annat Amerikansk fotboll. Möjligtvis kan han bjuda på någon skön anfallskombination tagen från en nordamerikansk NFL-sändning en sen söndagskväll. 
 • Verheijen-påverkade Kjäll har klivit fram ur Axén-skuggan och ska försöka få fart på Örebro igen. En målsättning det arbetas efter är att få till en stabilitet försvarsmässigt i utgångspositionerna 1-3-5-2.
 • Kommer Pehrsson och hans sju anfallsprinciper och sju försvarsprinciper bärga Malmö FF:s tredje raka SM-guld?

 

Fotbollen går som bekant i trender. Dels i diverse arbetssätt och formationer, dels i hur tränare kommunicerar såväl internt som externt. Vilket tydligt går att se i Allsvenskan.

ANNONS

Ord och meningar som ”trendat” under den senaste tiden, och kommer fortsätta göra är; kontroll, taktisk flexibilitet och att skapa relationer – var så säkra.

Allsvenskan – äntligen är du hos oss igen.

Publicerad 2018-03-29 10:53

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto