Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Hammarby IF vs. AIK; och ett trendbrott

Israelsson

Derby och toppstrid. Hammarby mot AIK. Två ideologier mot varandra. En grönvit lära som säger full fart framåt. En svart dito som är mer kontrollerad och återhållsam.

Olika arbetssätt och prioriteringar helt enkelt.

Hammarby har haft stora problem mot AIK. På de senaste tre matcherna hade Bajen inte tagit poäng och inte heller gjort några mål. Och rent krasst hade man haft problem att ens skapa målchanser i dessa matcher.

Derbybataljen initierades som förväntat. Hammarby tog kontrollen av bollen och tilläts ha den – utanför AIK i korridorerna – i det klassiskt kompakta #1-5-3-2-systemet.

Hammarby hade även här, under den första halvleken, bekymmer att skapa attraktiva lägen.

Men Bajenmål skulle komma. Det var dock inte på ett typiskt Hammarbyanfall. Och det var inte heller likt AIK att släppa in ett sådant mål.

Annons

Målet görs mot ett samlat AIK; där de har elva spelare bakom boll samtidigt som deras utgångspositioner är precis som sig bör.

Hammarby å sin sida, brukar vilja ”knacka” sig fram med kombinationer centralt i sådana situationer, men nu sätter Andersen in en längre – mer svårkontrollerad boll – mot bortre ytan av straffområdet.

Därefter gör Rodic det riktigt bra, men AIK:s försvar- och duellspel lämnar väldigt mycket övrigt att önska.

1-01-0.1-0..1-0...

AIK hade några fina omställningsmöjligheter där man vann bollen kring mittplan, men ett baktungt AIK hade svårt att få med spelare offensivt vilket gjorde att Hammarby – med en starkare numerär – kunde avväpna dem.

I övrigt var det ett koppel AIK-spelare, som i normala fall har en hög nivå i sig, men som inte alls var i närheten av att nå den. Varken i den första eller andra halvleken.

Annons

Och frågan är om AIK har råd att dippa så här om man ska vara med och göra upp om förstaplatsen.

Den stora matchvinnaren blev Rodic som i den andra akten löpte in 2-0 bakom Linnér.

Även denna gång är AIK samlade, men deras förhindrande av speluppbyggnad är ihålig, vilket betyder att Bojanic får en yta centralt – rättvänd – och då är han jobbig att ha å göra med. Dessutom står backlinjen högt, trots att pressen på bollhållaren är obefintlig, vilket gör att det blir trassel.

2-0

2-0.

2-0..2-0...2-0....2-0.....

AIK reducerade efter en fast situation men närmare än så kom man inte, och trendbrottet för Bajens del var ett faktum.

Vinsten innebär att Hammarby hänger på i toppstriden; 6 poäng bakom den andra Stockholmskombattanten Djurgården som befäst förstaplatsen.

Tätt matchande nu. Omgång 25 inleds redan imorgon. 18 pinnar kvar att lira om.

Annons
Publicerad 2019-09-23 07:23

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto