Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Kalmar FF vs. IK Brage; och en mardrömssäsong med ett lyckligt slut

Israelsson

Bokslut för Allsvenskan. 30 högoktaniga omgångar är spelade och likaså ett kvalspel.

Djurgårdens IF svarade för en suverän säsong och fick titulera sig Svenska Mästare – efter att ha hamnat i brygga – i Norrköping. Mäkta imponerande säsong från Bergstrand och Lagerlöfs mannar.

AFC Eskilstuna tog med sig GIF Sundsvall ner i Superettan. Falkenberg överlevde mirakulöst efter ett sent segermål i sista omgången. Hatten av för Eklund och laget vid havet.

Falkenbergs sena segermål gjorde så att Kalmar FF slank ner på den ångestfyllda kvalplatsen och mardrömssäsongen tvingades pågå ett par matcher till.

För en mardrömssäsong har det verkligen varit för smålänningarnas del. Målsättningen, inför säsongen, låg på en stabil mittenplacering och utvecklande av spel- och arbetssätt samt förädlande av unga spelare som skulle kunna ge föreningen fin och välbehövlig avkastning.

Annons

Men så har det inte blivit. Långt därifrån. Kulmen nåddes när tränare Magnus Pehrsson och supportrarna – inför öppen ridå – stod och skrek på varandra.

Pehrsson valde att lämna sitt uppdrag. Hans kompanjon, Jesper Norberg (tf. sportchef och assisterande tränare) blev arbetsbefriad under kvalspelet.

Jens Nilsson – akademichefen – beordrades upp som huvudtränare och tog med sig de två U19-tränarna Stefan Larsson och Jörgen Petersson.

I den sista omgången, mot Sirius, behövdes en seger. Det slutade dock med en 3-0-förlust.

Men i kvalet, mot klassiska IK Brage, gick laget samman och löste ett nytt allsvenskt kontrakt. En relativ stabil bortamatch uppe i Borlänge gav resultatet 2-0 med sig hem till returen på Guldfågeln Arena.

Efter ett stökigt slut på returmatchen stod Kalmar FF som vinnare efter det sammanlagda resultatet 4-2.

Annons

Alltså 2-2 i returen vilket betydde att Kalmar, på sina 16 hemmamatcher, endast vann en match. Tung säsong för den kräsna Kalmarpubliken. Minst sagt.

Det har gått att skönja en del justeringar i Nilssons KFF. Exempelvis spelade man ett #1-4-2-3-1-system mot Sirius. Det bar dock inte frukt och avsaknaden av främst Viktor Elm var monumental.

V.Elm var tillbaka till den första kvalmatchen och visade hur värdefull han är för laget. Tillbaka var också fembackslinjen som vi har kunnat se under större delen av säsongen.

I dagens andra kvalmatch spelade Nilsson vidare med samma system; utan V.Elm som hade knäproblem.

Matchplanen var tydlig. Kalmar FF ville slå vakt om sin 2-0-ledning och prioriterade försvarsspelet och att ha laget lågt och kompakt med tydlig styrning mot de yttre korridorerna.

Förhindra speluppbyggnad (11 spelare):

Annons

Förhindra 1

Förhindra speluppbyggnad (10 spelare):

Förhindra 2 

Kalmar FF fick matchen dit de ville och efter Alitis 1-0-mål i matchminut 60 kändes det klart.

Hallberg, som suttit i Pehrssons frysbox, tinades upp av Nilsson och han tackade för förtroende genom att kontra in 2-0-målet.

Stök och bök och långa bollar in i straffområdet gjorde att Brage (med en man mer) både reducerade och kvitterade innan slutsignalen ljöd.

Den brutalt stökiga KFF-säsongen slutade lyckligt. Det var stor glädje och lättnad från spelare, ledare och supportrar.

Men det finns ett stort arbete att göra inom många olika områden i föreningen; inte minst på tränarsidan där interimslösningen Nilsson inte ser sig som en permanent lösning.

Allsvenskan är slut. Nu väntar en melankolisk tid där längtan inför kommande säsong kommer att vara stor på sina håll.

Annons
Publicerad 2019-11-10 18:12

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto