Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Argentina vs. Kroatien; en mångfacetterad Luka Modric

Israelsson

Under gårdagens batalj mellan Argentina och Kroatien vimlade det av stjärnor och kvalité; såväl på som utanför planen.

Exempelvis fanns – såklart – den gamle artisten El Diego på plats, som inför avspark, kysste en La Albiceleste-tröja med Messis namn inristat på ryggen.

När matchen väl var igång tindrade några stjärnor klarare än andra. Personligen tänker jag på Barca-Rakitic och Real-Modric.

Tillsammans med Inter-Brozovic bildade dem en oslagbar trio centralt i banan. Det var ett samarbete, främst i försvarsspelet, av sällan skådat slag. De så viktiga relationerna var precisa. Det fanns en oerhörd tydlighet i press- och understödsspelet.

Centrala trionCentrala trion 2

Denna enhet var origo i Kroatiens arbetssätt och 3-0-vinst över ett frustrerat Argentina.

ANNONS

Modric – denna stora lilla lirare – har oändliga kvalitéer som fotbollsspelare. Han slår korta och långa passningar, han gör assist och han gör mål.

Men han kan spela försvarsspel också, han kan underkasta sig kollektivet, vilket jag lagt fokus på i denna (Modric)analys.

Modric var briljant i pressen; när Kroatien klev högt men också när de låg lägre och avvaktade. Modric visste exakt när pressen skulle sättas in vilket gjorde att Argentina sällan kom in mellan Kroatiens linjer. Modric (med lagkamrater) tvingade motståndaren bakåt eller i sidled.

Press 1Press 2Press 4

Modric var också stark i defensiva omställningar och snabb i momentet att gå från att agera press-spelare till täckningsspelare.

Hög press 1Hög press 2 hemlöpHög press täckning 1Hög press täckning och brytning 2

Vid ett fåtal gånger kom den centrala trion litegrann i otakt, det vill säga att Brozovic, mittfältsankaret, kom ur position vilket gjorde att Modric täckte upp och skyddade den farliga ytan framför egen backlinje.

ANNONS

Skydda andraytan

Sist men inte minst. Brytpassen. Modric brytpass, oavsett vart han befinner sig på planen, sitter ofta perfekt på en medspelare – bort från ytor där motståndaren befinner sig – vilket gör att en speluppbyggnad alternativt offensiv omställning kan initieras.

Kroatien blir intressant att följa i utslagsmatcherna. Ett starkt kollektiv spetsat med individuell briljans brukar vara svårstoppat.

***

Jag önskar att Modric insats i denna match kunde användas i utbildande syfte för våra egna – unga spelare – i Sverige.

Min reflektion är att allt för mycket handlar om vad man gör när man har bollen och unga spelare lägger alltför stor vikt kring denna bit. Då är en mångfacetterad Modric en bra modell att lära sig ifrån:

  • Hur han rör sig offensivt utan boll för att skapa ytor åt medspelare.
  • ANNONS
  • Hur hårt han arbetar defensivt, för lagets bästa.
  • Löpmeter; offensivt som defensivt.

 

***

Imorgon är det en högintressant drabbning mellan Tyskland och Sverige. Jag tror dessvärre att det blir åka av för Sveriges del mot ett Tyskland som kommer att steppa upp rejält från Mexiko-matchen.

Glad midsommar.

Publicerad 2018-06-22 12:34

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto