Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

AIK vs. FC Nordsjälland och talangutveckling 

Israelsson

AIK-kval till Europa League. Dubbelmöte mot FC Nordsjälland. 0-1-underläge från matchen på Right to dream Park i Danmark.

Returmöte i Sverige. Timberlake-bortsjasade från hemmaborgen – Friends Arena – till Bajenland och en arena med konstigt gräs; ett gräs som danskarna dessutom stormtrivs på.

Utgångsläget för AIK var tungt och tillställningen skulle också sluta glädjelöst för ”Gnaget”.

AIK gick mållösa från denna kamp också, och dubbelmötet slutade 2-0 till FC Nordsjälland efter att tonåringen, Olsen, gjort matchens enda mål i den första akten.

FC Nordsjälland är ett intressant lag, likväl en intressant klubb, med en väldigt tydlig målsättning och ett arbetssätt som genomsyrar hela Själlands-klubben.

De har på relativt kort tid blivit en av landets ledande klubbar gällande talangutveckling. Målsättningen är att merparten av representationslagets spelare ska bestå av egenfostrade spelare. I dagens trupp består 60 % av akademispelare.

Annons

Det är strongt av ett lag som förra året fajtades i toppen av Superligan och nu slår ut den allsvenska (obesegrade) serieledaren i Europakvalet. Snittåldern mot AIK var 21 (!) år

Den röda tråd som ska genomsyra hela verksamheten, från de yngsta akademilagen till representationslaget, bottnar i: bollinnehav, teknisk och attackerande (attraktiv) fotboll. Spelarna utbildas också i att ha en stor tro – såväl på sin egen, som lagets, förmåga.

Just dessa delar gick att skönja i mötet med AIK.

Det var dock inget Nordsjälland som tokdominerade, och det är ingen hemlighet att AIK ”borde” haft med sig ett annat resultat från första mötet.

Och man ”borde” nog straffat Nordsjälland vid ett par tillfällen i början av matchen då danskarna vid några tillfällen slarvade med bollen på egen planhalva.

Men Nordsjälland visade upp stor kvalité och sevärd fotboll. Främst visade de upp ett fint attackerande omställningsspel samt en stor portion bolltrygghet. De la också ner ett gediget arbete i defensiven.

Annons

I förhindrande av speluppbyggnad låg de oftast i formationen #1-5-2-3, och vid enstaka tillfällen – då de klev högre i pressen – i formationen #1-3-4-3.

Spelarna arbetade stenhårt, i synnerhet forwards i förstapressen, för att underlätta för övriga spelare bakom sig.

FW press 1FW press 2Förhindra speluppbyggnad 2Förhindra 3-4-3

Generellt försvarade sig Nordsjälland bra matchen igenom. AIK skapade främst (strö)chanser vid en aggressiv direkt återerövring när Nordsjälland var konsekventa sin metod kring att spela sig ur pressen (och misslyckades).

Nordsjälland hade en fin variation i sitt anfallsspel. Stundom spelade de sitt possession-spel, men när lägen fanns att gå på omställning gjorde man det. Och man gjorde det bra.

1-0-målet kommer från en sådan situation. Bollvinst, bollen tas direkt framåt, de gör sig rättvända och hotar ett lag i obalans. Det är många aktioner som är bra i samband med målet.

Annons

Mål 1Mål 2Mål 3Mål 4Mål 5Mål 6

Ett annat exempel på en fin omställning som resulterade i en dansk farlighet kommer nedan. Arbetssättet är liknande som vid målet, men här arbetar man sig än mer metodiskt, med tålamod, framåt genom att vänta in löpningar (Bartolec) och flera attackerande spelare i djupled.

Omställning 01Omställning 1Omställning 2Omställning 3

Personligen attraheras jag av FC Nordsjälland och deras metod; deras talangutveckling och deras synsätt kring att fostra egna spelare till A-laget, och som där ska göra avtryck och hjälpa klubben framåt, och på sikt inbringa pengar genom försäljning som därefter återinvesteras i klubben och akademin.

***

I övrigt en mörk svenskafton i Europa. Även BK Häcken och Djurgårdens IF (som jag trodde skulle lösa ett resultat borta mot Mariupol) är utslagna. Svenskhoppet står, i år igen, till Malmö FF som tråcklade sig vidare mot Cluj.

Annons
Publicerad 2018-08-03 00:32

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto