Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
14v

Tottenham vs. Barcelona och att tämja, eller inte tämja Messi…

Äntligen är den igång igen; Champions League, den mest ädla klubblagsturnering fotbollen har att erbjuda.

Det väntas som vanligt många fina kamper, under hösten och våren, och flera lag har förhoppningen – och målsättningen – att ta sig till finalen som spelas på Wanda Metropolitano i Madrid lördagen den 1 juni 2019.

Under gårdagen avverkades en fin tillställning (på en inte lika fin Wembley-matta som fått se sitt gräs fördärvas i samband med boxningsfajten mellan Joshua och Povetkin) där Tottenham tog emot Barcelona.

Katalanerna slog tillbaka Londonlaget på sin (tillfälliga) hemmaarena med 4-2. Det var, under perioder, en uppvisning av högsta kaliber; från Barcelona i allmänhet och Messi i synnerhet.

Barcelona var stundtals – och framför allt under den första halvleken – oerhört skickliga i sin speluppbyggnad, där Tottenham aldrig var nära att komma åt dem, och samtidigt brutalt starka i sin direkta återerövring.

0-1-målet som föll efter dryga 90 sekunder tycker jag är signifikativt för gårdagens match. Ett Tottenham som kliver fel i pressen, en Messi som får arbeta rättvänd mot en backlinje, och några sekvenser före målet finns en stark direkt återerövring med i bilden.

Mål Direkt 1Mål 1Mål 2Mål 3Mål 4Mål 5Mål 6

Vid de (få) tillfällen Barcelona hade bolltapp såg det ofta ut som nedan. De gav inte Tottenham någon lugn och ro; utan startade sin direkta press och kunde vinna tillbaka bollen och börja om sin speluppbyggnad.

Direkt 2Direkt 3

Barcelonas speluppbyggnad och förmågan att ta sig förbi Tottenhams (spretiga) press var magnifik under långa stunder. Tottenham försökte störa Barcelona högt upp men lyckades egentligen aldrig.

Barcelona erbjuder mängder av spelalternativ såväl i djupled (i bägge riktningarna) som i sidled. De är också mästare på att locka in en motståndare i press för att sedan spela sig ur den. Några sekvenser nedan:

Spelupp 1

***

Spelupp 3Spelupp 32

***

Spelupp 4Spelupp 42

För att kunna störa Barcelona ordentligt krävs det att man kan tygla Messi. Det kunde inte Tottenham. Men hur tämjer man honom? Säg det. Under stora delar av matchen gjorde han precis som han ville.

Uttrycket som jag gillar att använda på överlägsna fotbollsspelare: Skolgårdslirare, passar bra in på Messis prestation under gårdagen.

Efter matchen kunde jag inte låta bli att söka på ”Messi” på synonymer.se för att se vad som kom upp. För ett kort ögonblick trodde jag mig få se en synonym i stil med överlägsen, dominerande eller övermäktig. Men icke, istället kom det upp menar du mess eller kanske messa…? Nej, det menar jag absolut inte.

Hur som helst. Messi ligger bakom det mesta i anfallsväg och är upphovsmakare, på ett eller annat sätt, till samtliga Barca-mål. Dessutom har han två fina placeringsskott som dunstar in i stolpen och ut.

Tottenhams andra halvlek är i perioder godkänd, de kommer åt Barcelona på ett annat sätt, och klassikern mål förändrar matchbilder passar bra in här.

Efter 2-3-reduceringen finns det ett flertal möjligheter för Tottenham att förvalta men skickligheten i sista passningarna och avsluten var inte där.

Och även om ett kvitteringsmål hade kommit skulle antagligen Messi sagt till sig själv: Alright, jag får väl ta och lösa detta och fixa ännu ett mål

För en neutral fotbollstittare bjöd matchen på stor underhållning med mängder av suveräna aktioner – och det lär komma mer; Champions League har ju bara börjat.

Publicerad 2018-10-04 kl 10:28
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons