Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Djurgårdens IF vs. IF Elfsborg; och känsliga fötter

Israelsson

Svenska cupens sista gruppspelsmatch, och förutsättningarna var glasklara; vinst eller oavgjort för Djurgårdens del skulle innebära förstaplats och avancemang vilket betydde att Elfsborg behövde sno åt sig samtliga poäng på Tele2 Arena för att kunna kliva in i kvartsfinalomgången.

Personligen tycker jag att bägge lag är svårkategoriserade inför den allsvenska starten som endast ligger några veckor bort.

Djurgården har förändrat en hel del, både på tränar- och spelarsidan, och det ska bli intressant att följa främst Ajdarevic och Buya Turay i offensiven. Dessutom är det alltid spännande att se hur ett tränarskifte påverkar laget och dess arbetssätt. Fjolårets sjundeplats bör – och ska – förbättras.

Elfsborg underpresterade grovt under Thelins första år som boss. En tolfteplats, och endast 29 gjorda mål, är långt ifrån godkänt. Målproduktionen måste komma igång samtidigt som helheten utvecklas i positiv riktning. Lånen – Cibicki och Levi – bör kunna råda bot på detta. Den sistnämnda, som ännu inte spelat allsvensk fotboll, tror jag kommer bli mycket nyttig i Elfsborgs anfallsspel.

ANNONS

I dagens kamp fick Bergstrand/Lagerlöf klara sig utan Buya Turay (ej spelklar) och den tänkta försvarsgeneralen Berg (f.d. Johansson) som fanns på skadelistan. Ajdarevic, nybliven pappa under helgen, inledde som avbytare.

Matchen i sig var händelserik i ett snöstökigt Stockholm men där den stängda arenan gjorde upplevelsen, både för spelare och publik, angenäm.

Djurgårdens 3-2-seger ser jag som rättvis då hemmalaget var det starkare laget och skapade flera heta chanser (dessutom missade Walker en straff) utöver målen.

Elfsborg gör dock en hel del bra saker under matchen och det är flera spelare som visar kvalité; exempelvis nämnda Cibicki och Levi.

Idag låg mitt fokus på Djurgårdens arbetssätt såväl i det offensiva som defensiva spelet.

I DIF:s speluppbyggnad ser man tydliga roller där yttermittfältarna ligger högt och brett. Forward Bergmark Wiberg är högsta spelare och trycker ner backlinjen. Ring och Walker i framskjutna centrala mittfältsroller mellan motståndarens back- och mittfältslinje. Karlström som relativt konstant sittande mittfältare och spelvändare. DIF har spelare i samtliga fem korridorer och gör planen så stor som möjligt.

ANNONS

DIF Speluppbyggnad

Djurgården varierade sitt offensiva spel på ett bra sätt; bollinnehav och kortpassningsspel kryddat med snabba omställningar när Elfsborg var i obalans. Just i omställningsspelet såg Chilufya väldigt spännande ut när hans snabbhet rev upp hål hos Elfsborg. Det är också han som skapar straffen.

När det gäller förhindrande av speluppbyggnaden varierade Djurgården pressen högt och lågt. Stundtals kröp de hem med hela laget och inledde försvarsspelet kring mittcirkeln, men relativt ofta gick de högt upp för att störa Elfsborg kortpassningsspel tidigt. Oavsett i vilken höjd försvarsspelet inleddes var pressen tuff och aggressiv.

Formationen är likvärdig i bägge skeden: #1-4-5-1, där Karlström ligger som en sköld mellan mittbackarna och sina centrala mittfältskollegor. Övriga fyra mittfältare bryter ut i hård press när forward Bergmark Wiberg styrt pressen utåt.

ANNONS

ANVÄND LÅG PRESSANVÄND 1 - hög press DIF

Två av målen som DIF gör kommer från fasta situationer – hörnor – och där Walkers fina högerfot är betydelsefull. Bägge mål är varianter och Karlströms, 1-1-mål, är vackert: Cuttback direkt från hörnan, ytan kring straffområdeslinjen är tömd på spelare, och på ett tillslag trycker Karlström bollen i bortre hörnet.

Andra målet kommer från en kort hörna där Elfsborg inte kommer ut i press tillräckligt snabbt: Bra Walker-inlägg, Danielsson-nick i stolpen och på returen rakar Radetinac in bollen i mål där Elfsborg tittar boll istället för att söka spelare att markera.

På stopptid presenterade Ajdarevic sig och sin känsliga vänsterfot när han assisterade Kozica till det matchavgörande målet. Ett mål som betydde att Djurgårdens kvartsfinalmatch kommer att spelas på hemmaplan.

Svenska cupen charmar oss; den bjuder på intressanta matcher och bjässar som faller mot – på pappret – svagare motstånd. Precis som det ska vara i cupspel.

ANNONS
Publicerad 2019-03-03 19:14

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto