Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

IFK Göteborg vs. Kalmar FF; och Söder-smartness

Israelsson

Robin Söder slog igenom med dunder och brak 2008; innan han ens fyllt 18 år. Det snackades om att storklubbar som Milan var intresserade av ynglingen från Alingsås.

Ett år senare spelade den dåvarande supertalangen i U21 EM-slutspelet tillsammans med spelare som både var tre och fyra år äldre än Söder.

En karriär i vardande.

Men karriären blev aldrig riktigt så förträfflig som den spåddes bli.

Och den främsta anledningen är sannolikt den obehagliga händelse som utspelade sig i den gastkramande semifinalen mot England – där Sverige förlorade på straffar – i nämnda mästerskap.

Sverige hade gjort alla byten, inbytte Söder spelade hela förlängningen med knäsmärtor, och precis före straffsparksläggningen trasades Söders knä sönder i ett vridmoment.

Främre korsband visade sig vara av och en konvalescens på upp emot ett år stundade för artonåringen.

Annons

Bilderna – när han ligger på gräset och begraver sitt ansikte i händerna – har etsat sig fast hos mig (jag hade själv vid denna tidpunkt dragit av korsbandet x2); och jag minns hur jag kände med Söder och frågade mig om han skulle komma tillbaka och få fart på den så lovande karriär han inlett något år tidigare.

Det skulle han.

Han har gjort en bra bit över 100 matcher för IFK Göteborg, han har levererat i den danska ligan och han har gjort mål i den belgiska diton.

Men han har (hittills) inte gjort en enda A-landslagskamp och han har heller inte testat vingarna i någon topp 5-liga.

Kanske kommer möjligheten, kanske inte.

Hur som helst; Fotbollsverige har börjat snacka Söder igen. Och med allt rätt.

Under gårdagskvällens kamp mot Kalmar FF gjorde han säsongens nionde, tionde och elfte mål i 4-0-krossen mot de Röda bröderna.

Annons

När jag tittar igenom Söders samtliga mål – så här långt i årets allsvenska – är flera av dem snarlika.

Han löper smart, fintar bort sina bevakare och dyker upp i angenäma positioner inne i straffområdet, och i synnerhet i golden zone, där lagkamrater kan sätta upp honom för – inte sällan – one touch-avslut.

Idag hängde han två sådana mål och nedan bryter jag ner dem:

(2-0)

Söder 1Söder 2Söder 3Söder 4Söder 5

(4-0)

Robin 1Robin 2Robin 3Robin 4Robin 5

Söders smartness i löpningar och positionering, i såväl offensivt som defensivt spel, har visat sig vara vitalt för årets upplaga av IFK Göteborg.

Det är lätt att glädjas, tycker i alla fall jag, med Söders fina säsong.

(Bilderna är från analysverktyget Spiideo; och ni som vill se rörligt material på Söders slalomåkning i 1vs.1-duellen vid 2-0-målet kan söka upp mig på Twitter där målet – och löpningen – finns publicerat)

Annons
Publicerad 2019-08-27 07:30

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto