Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Längtat i fyra år på att försvara guldet - nu vill Tyskland bygga ut premiärsviten

Adam Nilssons Tysklandsblogg

I fyra år har Tyskland ivrigt väntat på att få kliva in i VM igen för att försvara sitt guld. Premiären mot Mexiko ses som den på förhand svåraste gruppspelsmatchen av de tre som väntar för Joachim Löws landslag. Förväntan från folket och medierna är att Tyskland ska kunna bygga ut den vinstsvit som landslaget historiskt har i VM-premiärer – de senaste 7 har alla slutat med tysk seger.

Twitter: @atnilsson

Det är ett facit som är talande för Tyskland och deras mentalitet. En bra start är vad som krävs för att gå långt i turneringarna, också för att visa utmanarna att man har lyckats formtoppa laget bra till mästerskapet. Under Löws ledning har Tyskland två stycken 4-0-segrar i bagaget från premiärerna. 2010 var det Australien som blev överkörda, 2014 var det ett decimerat Portugal. Blir det Mexiko den här gången?

Kanske. Förhoppningsvis. Frågetecken finns dock i det tyska lägret. Våren har inte varit en imponerande resa för det tyska landslaget; Löw har långt ifrån fått alla delar att stämma. Spelet har sett har hackigt ut, tempot varit lågt och många gånger har det straffat tyskarna. Lägg därtill irritationen av “Erdogate” som tagit energi från fotbollen under uppladdningen inför Ryssland.

Annons

Följderna är något som bäst kommer att summeras upp efter turneringen, men klart är att det omedelbart ser ut att drabba Mesut Özil. Efter att Löw under gårdagens presskonferens klarställt att Julian Draxler kommer att starta, är det många som tror att det betyder att Arsenalspelaren kommer att bänkas. För första gången sedan 2010 kan Özil utebli från speltid i en EM– eller VM-match för Tyskland, vilket vore ett tydligt ställningstagande av förbundskaptenen gentemot hur situationen uppstått och hanterats.

Med Draxler in kan det också betyda att Marco Reus äntligen får chansen att beträda planen i en tysk landslagströja under ett stort mästerskap. Efter att ha missat flera på grund av skador, är Dortmunds juvel frisk och det är troligt att han får kliva ut på vänsterkanten idag. Inte bara för att Özil är borta, men också för att hans egenskaper kan komma till bra nytta mot ett fysiskt starkt Mexiko.

Annons

Colombianen Juan Carlos Osorio är en svårberäknad man rent taktiskt. Han väljer ofta att sätta sina spelare i andra positioner än vad de spelar i sina klubblag och spelar med stor riskmarginal. En konstruktiv men vågad fotboll som kan skapa stora problem för motståndarna om bitarna faller på plats, men som kan skapa lika stora bekymmer för Mexiko själva om motståndaren är klok nog att hantera det kontrollerade kaos som Mexiko skapar.

För Tyskland kommer det framför allt handla om att undvika att fastna i Mexikos individuella och aggressiva press. Osorios lag spelar nästan manorienterat i sitt försvarsspel, stöter på bollhållare för att skapa oro men sällan i kollektiv. Om Löws lag kan ta sig förbi det finns ytor att vinna. Speciellt genom att Tyskland själva har stor rörelse i laget, inte minst i djupled för att dra mexikanska spelare ur sina positioner.

Annons

I Confederations Cup, där Tyskland vann med 4-1 mot Mexiko efter en stark ledning, visade det sig effektivt. Ett annat taktiskt drag Löw genomförde effektivt var att pressa Mexiko tidigt i uppspelsfasen. Genom att isolera mot kanterna skapades stora ytor framför Mexikos försvar – något som spelare som Timo Werner och den tidigare nämnde Reus, vid övervinnande av boll, skulle kunna utnyttja med deras snabbhet och teknik

En nyckelspelare för Tyskland kommer Sami Khedira att bli. Juventusmittfältaren som har en ledande roll i landslagets omklädningsrum, är fortfarande en spelare som Löw litar fullständigt på. Med sin taktiska intelligens och löpkapacitet är Khedira en spelare som kan bryta mönstret i matchen. Målet för honom blir likt Leon Goretzka förra sommaren att göra det svårt för Mexikos försvar med många djupledslöpningar för att dra med sig spelare och skapa ytor.

Annons

För Löw läggs de första pusselbitarna inför vad många hoppas blir försvarandet av VM-guldet. Mexiko, med sin individuella skicklighet och taktiska oberäknelighet, är ett anspråksfullt test att inleda med. Matchen kommer att visa hur långt i förberedelserna Tyskland kommit, om de är redo att lyckas med den historiska möjligheten att vinna två VM-guld i följd. Något annat än att utöka premiärsviten finns inte tankarna, den åttonde ska bara kritas in. Frågan är den kommer vara lika övertygande som i de senaste två turneringarna för Löw. Tyskarna hoppas. Jag tvivlar.

Tänkbar startelva, Tyskland:

Neuer

Kimmich-Boateng-Hummels-Hector

Khedira-Kroos

Müller-Draxler-Reus

Werner

***

För de som är mer intresserade av detaljerna i Tysklands spel rekommenderar jag min genomgång från igår kring hur Löw siktar på att spela. Går igenom allt från alternativen som finns, hur Tyskland vill vinna och hur de själva kan besegras.

Annons
Publicerad 2018-06-17 10:49

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto