Drömstart för Häcken i CL-kvalet - tog säker seger mot The New Saints

Champions League-kval

GÖTEBORG. BK Häcken har fått en smakstart på Champions League-spelet.
I första kvalomgången vann man med 3-1 mot walesiska The New Saints.
- Sådär, tycker jag, säger Samuel Gustafson i Aftonbladets sändning.

I BK Häckens första match i kvalet till Champions League saknades anfallsstjärnan Bénie Traore på grund av familjeskäl, då han landade sent under tisdagskvällen efter att ha varit hemma i Elfenbenskusten. Samtidigt uppges 20-åringen så gott som klar för en flytt till Premier League och Sheffield United, vilket Häckens sportchef Martin Ericsson varken ville bekräfta eller dementera för Fotbollskanalen

I stället fick Filip Trpcevski, 20, chansen på topp för hemmalaget mot walesiska The New Saints.

BK Häcken tog omgående kommandot och skulle också komma att få en drömstart på Europaäventyret. I den sjunde matchminuten misslyckades gästerna med en undanrensning - och på sin egen retur tryckte Ibrahim Sadiq in 1-0 från sin högerkant.

TNS hade inte mycket att sätta emot och i den 13:e matchminuten kom även 2-0 när Kristoffer Lund satte in ett inlägg på Mikkel Rygaard - som enkelt kunde sätta dit foten.

Men bortalaget åt sig så sakteliga in i matchen och i den 29:e minuten testade Daniel Redmond med ett lurigt skott utanför. Ett par minuter senare kom också reduceringen när Declan Mcmanus helt omarkerad kunde nicka in 2-1.

Dock kom Häckens svar omgående när Samuel Gustafson tog hand om en frispark en bit utanför straffområdet. Mittbacken Even Hovland fick en liten touch på nick och 3-1 var ett faktum på Bravida arena.

Hisingslaget hade bud på mer, men gick in i paus med en tvåmålsledning.

Till den andra halvleken utgick Tobias Sana och in kom Momodou Sonko. De gulsvarta gick hårt för att utöka ledningen, bland annat genom Filip Trpcevski och Ibrahim Sadiq som fick varsitt drömläge i samma sekvens.

Målchanserna var inte alls lika många som i den första halvleken och matchen blev stundtals sönderryckt av spelavbrott. Ett av avbrotten uppkom till följd av en udda miss: En inhoppare i bortalaget hade nämligen inte nummer på ryggen. Förvirring uppstod tillfälligt, men situationen slutade med att spelaren fick fortsätta spela utan vare sig nummer eller namn på ryggen.

I den 71:a minuten fick Häcken-nyförvärvet Amor Layouni komma in i spel, och tio minuter senare var 30-åringen så när att få en drömdebut, men avslutet gick strax utanför.

Matchen slutade med en 3-1-vinst för BK Häcken.

- Sådär, tycker jag. Vi gjorde en okej prestation, absolut inte vår bästa mach, men vi vann. Vi hade velat göra något mer mål, men det är ändå tillräckligt bra förutsättningar inför returmötet, säger Samuel Gustafson i Aftonbladets sändning.

- Jag tycker att vårt arbetssätt var rätt med att ha tålamod, flytta bollen och få dem att springa. Vi jobbade med dem från sida till sida för att hitta öppningar. Något saknades i det lilla sista, annars hade vi gjort fler mål. Men vi var disciplinerade som matchbilden var.

Häcken-tränaren Per Mathias Høgmo:

- Vi skapar många målchanser och dominerar mot ett väldigt hårt arbetande och bra organiserat TNS, som har varit här förut och vet vad de vill, säger han under presskonferensen och fortsätter:

- Vi är väldigt nära att göra både två, tre och fyra mål till. Men en bra målvakt stod i vägen för det.

Returen spelas i Wales nästa tisdag.

BK Häcken: Abrahamsson - Fridriksson, Sandberg, Hovland, Lund - Rygaard, Gustafson, Gustafson - Sadiq, Trpcevski, Sana.

The New Saints: Roberts - Marriott, Pask, Astles, Davies - Williams, Smith, Williams, Redmond, Daniels - Macmanus.