FEM SPANINGAR: "Plattmatcherna riskerar Milojevics framtid"

Champions League-kval

MALMÖ. Malmö FF är ute ur Champions League-kvalet efter 0-3 sammanlagt mot litauiska Zalgiris Vilnius.
Här Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

Se höjdpunkterna från Malmö FF-Zalgiris i spelaren ovan.

MFF fortsatte i samma dåliga stil
De himmelsblå gjorde en plattmatch i Vilnius förra veckan och kunde förlorade med större siffror än 0-1. Första halvlek i kväll bestod av en massa bolltrillande från MFF och några kontringslägen för Zalgiris del. På ett av dem, i den 34:e minuten, lyckades Mathias Oyewusi göra ledningsmålet för det litauiska laget. Matchbilden var liknande den som utspelades efter Zalgiris mål på hemmaplan, med ett MFF som letade lösningar men helt saknade spets i den offensiva tredjedelen. Lagets bästa målchanser kom efter två avslut utanför straffområdet, vilket illustrerar hur svårt Malmö hade att bryta sig igenom Zalgirisblocket.

Dubbelmötet stängdes tidigt
Tränaren Milos Milojevic agerade i halvtid och satte in Isaac Kiese Thelin för en misslyckad Veljko Birmancevic. Anfallaren fick så när en gyllene möjlighet att kvittera efter ett par minuter, men framför ett övergivet mål lyckades han inte få en tå på Jo Inge Bergets passning. Istället kom nästa kalldusch några minuter senare. Zalgiris tog sig enkelt förbi på vänsterkanten och när Niklas Moisander inte fick undan inspelet kunde Renan Oliveira enkelt sätta 0-2. Nästan hela andra halvlek återstod, men redan där kändes dubbelmötet stängt. Inte minst för att kreativiteten offensivt var obefintlig hos hemmalaget.

MFF:s största misslyckade på över 15 år
Segermaskinen Malmö FF känner knappt till ordet misslyckande, men detta var klubbens största miss i Europa på över 15 år. Ett uttåg mot irländska Cork City i mitten av 00-talet är det enda som är värre än det som utspelades i kväll. 2017 åkte Malmö ut mot Vardar Skopje efter 2-4 totalt i den andra CL-kvalomgången. Det resultatet var dock inte i paritet med lågvattenmärktet Zalgiris 2022.

Två insatser som riskerar Milojevics framtid
När det ser så här dåligt ut spelmässigt under två matcher är det klart att MFF-ledningen kommer ta ett utvärderande snack om Milojevics framtid inför det lilla uppehållet som laget har de kommande sju dagarna. Jag tippar att Milojevic blir kvar med tanke på att avståndet till toppen i allsvenskan är kort för tabellfemman. Men effekten av kvalmisslyckandet är definitivt att tränaren inte på något sätt sitter säkert.

Detta var en stor skräll
Zalgiris är inget anmärkningsvärt lag överhuvudtaget, men straffade MFF maximalt i kväll efter en stark försvars- och kontringsinsats. Segern gör att Litauens mest framgångsrika lag säkrat minst gruppspel i Conference League, vilket gör att ett lag från baltnationen ska delta i ett europeiskt gruppspel för första gången någonsin. Zalgiris har aldrig nått den tredje CL-kvalrundan tidigare - ett faktum som förstärker bilden av en stor skräll.

Publicerad 2022-07-27 kl 23:16