POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ELITETTAN
6v

Bråk mellan flera klubbar - går hårt åt varandra: "Blir irriterad, självklart att man ska följa lagen"

Foto: Bildbyrån.

Klubbarna i Elitettan går hårt åt varandra - flera beskyller varandra för att fuska.
Att man värvar spelare på turistvisum.
- Jag känner till föreningar som gör det systematiskt, säger Lidköpings klubbchef Hans-Fredrik Johansson.

Klubbar får inte värva professionella spelare utanför EU som kommer till Sverige på turistvisum. Turister och amatörer får i första hand inte vara i Sverige för fotbollen utan att man ska besöka bekanta eller studera, får endast vara i landet i max 90 dagar och har inte rätt till lön eller annan skattepliktig förmån (som mat eller boende).

Ändå är det flera klubbar som kringgår reglerna och systematiskt värvar turistspelare. Dessutom säger flera icke EU-spelare att de här som professionella trots att de har turistvisum.

Fem klubbar i Elitettan (Kalmar, Asarum, Assi, Lidköping, Borgeby) är positiva till att ha turistspelare, medan nio säger sig vara negativa, och det är Sundsvall, Morön, Kvarnsveden, Mallbacken, Umeå, Hammarby, AIK, BP, Uppsala.

Klubbarna är oense och går nu hårt åt varandra.

- Jag blir irriterad av att flera klubbar låtsats göra det korrekt men fifflar. Det handlar om skattepengar. Det handlar om att arbetstillstånd ska fungera, men det följs ju inte. Ursäkten om att man inte hade spelat på den här nivån annars, ja men då ska man ju inte spela på nivån. Man kan ju inte låna sig tid genom turistvisum. Då får man använda juniorer och ligga i en lägre division, säger AIK:s tränare Caroline Sjöblom, som även berättar att Tabby Tindell hörde av sig och till AIK i somras. Hon ville börja spela där och skickade klipp på sig själv. AIK sa nej och nu är Tindell i IFK Kalmar på ett turistvisum.

- För mig är det en självklarhet att man följer arbetslagen. Man ska inte vara i Elitettan eller Division 1 om man håller på så. Jag stör mig på fifflet. Man får inte göra det och ska inte göra det. Jag tycker jäkligt synd om BP som inte håller på så här och ligger i botten och riskerar att åka ur, och så tog nästan alla deras konkurrenter in utländska spelare i somras.

Hur borde det vara?
- Det vore ju en enkel lösning att gå efter Norge och att spelare inte kan spela på turistvisum. Man borde också ta fast klubbarna som håller på så här.

Ingen av klubbarna i Elitettan vill dock erkänna att man bryter mot reglerna. Lidköping beskyller Asarum och Assi för att fuska, Assi har hört att Lidköping fuskar, Morön menar att Asarum fuskar och undrar hur Lidköping sköter sin verksamhet. Kalmar, Kvarnsveden, Borgeby, Mallbacken, BP, AIK och Uppsala säger att det finns klubbar i deras serie som fuskar.

- Asarum har inga registrerade professionella spelare hos sig. Förbundet måste ju veta det, säger Moröns sportchef Ola Lindberg.

- Klart som sjutton att det finns klubbar som fuskar. Jag känner till föreningar som gör det systematiskt, säger Lidköpings klubbchef Hans-Fredrik Johansson.

Här kan ni läsa vad alla klubbarna i Elitettan säger om icke EU-spelare och turistvisum.

FAKTA

Varför värvar klubbar spelare på Turistvisum?

Om en klubb ska värva en spelare från ett land utanför EU måste man betala minst 14 300 kronor i månaden plus sociala avgifter för att spelaren ska få arbetstillstånd. Om man däremot tar hit en spelare som turist, så kan de få visum på 90 dagar och utan att man behöver garantera någon skattepliktig ersättning.

Men om man betalar spelare som är i Sverige på turistvisum eller ger dem mat och husrum, så bryter det mot Svenska Fotbollförbundets regelverk, och riskerar att bryta mot skattelagstiftningen om man inte rapporterar förmåner och inkomster till Skatteverket. 

Publicerad 2019-09-05 kl 10:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå