Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EM 2016

GUIDE: Turkiet leds av legendariske tränaren - med två arenor uppkallade efter sig

Foto: SCANPIX

Legendariske tränaren Fatih Terim är inne på sin tredje sejour i Turkiets landslag. Styrkan i laget ligger i det offensiva mittfältet.

I samarbete med The Guardian och medier över hela Europa presenterar Fotbollskanalen EM-länderna. Nu: Turkiet.

Turkiet
Fifaranking: 18
Förundskapten: Fatih Terim
Grupp: D
Första match: vs Kroatien (12/6)

Turkiet hade det inledningsvis tufft i kvalspelet men Fatih Terim höll fast vid sina beprövade metoder och han förfogar över ett spännande lag som vanligtvis spelar i en 4-2-3-1-formation.

Styrkor
Det offensiva mittfältet där spelare som Arda Turan, Hakan Calhanoglu, Oghusan Özyakup och Yunus Malli finns att välja på.

Svagheter
På mittbackspositionen har Terim inte lika mycket att välja på, och har flera gånger valt att spela mittfältaren Mehmet Topal på den platsen istället då han valt att inte kalla in exempelvis Ömer Toprak.

Trolig startelva

Babacan
Gonul - Balta - Topal - Erkin
Tufan - Inan
Turan - Özyakup - Calhanoglu
Tosun

Se hela Turkiets trupp här!

Fakta och kuriosa om truppen

Arda Turan
Inte många spelare kan säga att de har en gata uppkallade efter sig – särskilt inte de som fortfarande spelar, men det kan 29-årige Arda Turan. Det finns numera en gata som heter Arda Turan i stadsdelen Bayrampasa i Istanbul där han växte upp. Barcelona-mittfältaren är populär i arbetarkvarteren på den europeiska sidan av staden och stödjer flera välgörenhetsinitiativ i trakten där han växte upp.

Mehmet Topal
Det är inte många fotbollsspelare som har varit i livsfara på grund av beskjutning, allraminst två gånger om. Ännu färre har överlevt båda. I april förra året befann sig Topal på Fenerbahces spelarbuss som besköts på väg till flygplatsen i Trabzon efter att de besegrat Caykur Riezspor. På något sätt skadades endast busschauffören, och hade han inte varit så snabb att bromsa hade bussen med hela laget ombord kunna köra ut över en klippa. Dessutom blev Topal förra sommaren beskjuten i sin bil när han var på väg hem från träningen. Fönstren på hans Mercedes kunde emellertid stå emot kulorna och räddade därmed hans liv.

Fatih Terim
Den turkiske förbundskaptenen som är inne på sin tredje sejour på posten har inte bara en arena som är uppkallad efter honom, utan två. Den första är Adana Fatih Terim Stadium. Kejsaren, som han kallas, är son till en turkcypriot som flyttade till Adana södra Turkiet där Terim växte upp. Den andra arenan är den nybyggda Basaksehir Fatih Terim-stadion, trots att klubben som spelar där, Istanbul Basaksehir, inte har någon direkt koppling till den legendariske tränaren.

Profilen skriven av Emre Sarigul och Ugur Meleke, turkish-football.com.
Översättning av Sven Bertill Liljegren.

Publicerad 2016-06-08 kl 12:35

Om guiden

I ett europeiskt samarbete, med The Guardian som samordnare, kan Fotbollskanalen presentera en guide för samtliga 24 länder i EM. France Football, Gazetta dello Sport, Der Standard och Blick är några av de medverkande medierna.

EM, grupp D

# Lag S V O F +/− P
1 Kroatien 3 2 1 0 2 7
2 Spanien 3 2 0 1 3 6
3 Turkiet 3 1 0 2 -2 3
4 Tjeckien 3 0 1 2 -3 1
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons