Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Attacken inför Sveriges gruppavgörande: "De plundrade Polen som barbarer"

Sverige (herr) 2021-06-21 kl 09:30

Sverige kan krossa Polens EM-drömmar.
Nu vrids temperaturen upp.
"Svenskar, dags för er att ge tillbaka det ni stal från oss under kriget på 1600-talet", skriver Krystyna Pawlowicz, en välkänd konservativ parlamentsledamot och domare i Polens konstitutionsdomstol, på Twitter - enligt Aftonbladet.

32:39
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se hela presskonferensen med Lustig och Quaison här ovan.

Efter fyra poäng på de två inledande matcherna är Sveriges chanser att nå åttondelsfinal väldigt goda. På onsdag ställs de mot Polen, vars möjlighet till avancemang hänger på att de vinner mot Sverige.

Nu skruvas stämningen mellan lagen upp några grader. På vilket sätt? Genom ett hetsigt spelaruttalande? Nej.

Krystyna Pawlowicz, en välkänd konservativ parlamentsledamot och domare i Polens konstitutionsdomstol, går till attack mot Sverige. På Twitter skriver hon att onsdagens match betyder mycket mer än bara tre poäng.

"Svenskar, dags för er att ge tillbaka det ni stal från oss under kriget på 1600-talet vid ’den svenska syndafloden’. Ge tillbaka alla våra skatter, böcker och kulturhistoriska föremål som ni fortfarande har i beslag", skriver hon i tweeten enligt Aftonbladet.

ANNONS

Kriget hon refererar till är det som går under namnet "Karl X Gustavs polska krig", som ägde rum under 1600-talet. I Polen benämns det som "den svenska syndafloden". Polackerna menar att svenskarna ännu inte betalat tillbaka för de plundrade arkiven och biblioteken.

I landets största tidning Gazeta Wyborcza kritiseras Pawlowicz för utspelet. Hennes svar?

"Det här är ett bra tillfälle att påminna svenskarna om att de plundrade Polen som barbarer. Svenskarna spelar i dag oskyldiga, men vi polacker glömmer aldrig", svarade hon enligt Aftonbladet.

Onsdagens match mellan Sverige och Polen sänds i TV4 och på C More med start 18.00.

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto