Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Fifa-presidenten vill se stora reformer för transfermarknaden

Skenande övergångssummor och mer pengar till agenter.
Nu vill Fifa-presidenten Gianni Infantino se en reform för hela transfermarknaden.
- Verkligheten har visat oss att det finns en risk för mutor, korruption och pengatvätt, säger han till ESPN.

I höstas genomförde Fotbollskanalen tillsammans med Kalla Fakta en granskning, ”Fotbollssyndikatet”, som tog sin utgångspunkt kring en grupp av fotbollsagenter som försöker styra svensk fotboll. En av personerna i nätverket dömdes nyligen för penningtvättbrott, och en annan av männen misstänks för delaktighet i försöket att rigga mötet mellan IFK Göteborg och AIK förra säsongen.

Polisen Fredrik Gårdare talade då om fotbollen som ett ”julbord” med ett alltför bristfälligt regelverk.

- Det har varit väldigt enkelt att komma in i fotbollen. Så därför hoppas vi nu, och vi ser ju också att fotbollen börjar diskutera det här, att fotbollen gör det betydligt svårare helt enkelt. Det är väldigt mycket pengar inblandade, sa Gårdare då.

ANNONS

Sedan dess har SvFF klubbat ett hårdare regelverk för agenter verksamma i Sverige, som bland annat innebär att varje förmedlare måste registrera sig och godkännas av SvFF för att få vara verksam.

Fifa-presidenten Gianni Infantino vill nu se omfattande reformer, däribland för agenter, på den internationella övergångsmarknaden. Reformer som skulle kunna få stor inverkan vad gäller flera aspekter av dagens system. Det säger han nu i en intervju med ESPN.

- Vad gäller bara internationella övergångar har vi sett 6.4 miljarder dollar (cirka 50 miljarder kronor) cirkulera. Det är den dubbla summan jämfört med bara fyra eller fem år sedan. Man kan säga att systemet är friskt eftersom det är massvis med pengar. Men trenden är oroande och vi behöver agera, säger han till den amerikanska tv-kanalen.

ANNONS

- Det är 6,4 miljarder dollar som flyttats från ett land till ett annat under en period på bara några månader. Och samtidigt har provisionen till agenter också ökat, till mer än 500 miljoner dollar.

Enligt Infantino håller många agenter med om att det behövs en större kontroll.

- Jag tycker att de ökade arvodena som betalas ut till agenter har tagit en oroväckande riktning. Och många agenter håller med mig att vi behöver bättre översikt. Det är en fråga om fotbollens ekosystem. I dag finns det inga regler. Vem som helst kan göra vad han vill. Verkligheten har visat oss att det finns en risk för mutor, korruption och pengatvätt. Det är inte jag som säger det, det finns många rapporter från myndigheter som visar att det är så.

I intervjun ställer sig Infantino även positiv till Premier Leagues förslag att korta transferfönstren så att de stänger innan säsongen börjar.

ANNONS

- Det är rimligt att veta din trupp när säsongen startar. Och sedan spelar man den säsongen med din trupp.

Publicerad 2018-02-16 kl 20:19
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto