Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Checkar ut

Fotbollschefen 2013-12-09 16:15

“Det tar alltid slut.”
Det visar sig att min kollega Patrick Ekwall hade rätt, det tar ju alltid slut. Den här gången handlar det om mitt förhållande med TV4. Det är över. (men vi fortsätter att vara vänner)

Efter åtta år på TV4 har jag valt att säga upp min anställning, från och med 1 januari är jag inte längre fotbollschef på TV4.

Jag väljer att lämna i en tid då TV4 organiserar om och sorterar om i sina så kallade “lådor”. Omorganisationen påverkar även sportavdelningen, för bara några veckor sedan blev det klart att sportchefen Hans Pekkari lämnar och blir ny kanalchef för TV12/TV4 Sport.

Jag har under en längre tid känt suget att prova någonting annat. Mina åtta år på TV4 har varit fantastiska, men åtta år är ganska lång tid i den här branschen. Rollen som fotbollschef har jag haft i fem år och även om det är världens roligaste jobb så är det ändå fem år med samma arbetsuppgifter.

Annons

När jag summerar tiden på Fyran är jag mest stolt över:

 • Att 2005 vara den förste sportreportern i riksmedia med brytning. Min juggesvenska lät ju för jävligt i tv, men så här i efterhand och i dessa SD-tider så var det ändå lite coolt att jag släpptes fram.
 • Att jag hösten 2008 blev fotbollschef som 29-åring. Jäklar vad grön jag var, oerhört modigt av Pekkari att ge mig chansen. Tack.
 • Att vi ungefär samtidigt startade Fotbollskanalen Europa, ett prisbelönt program som idag är inne på sin sjätte säsong. Mitt favoritformat som förhoppningsvis lever länge.
 • Att vi var tidiga och duktiga i samarbetet mellan tv och webb. Zlatan-cam känns numera given i alla landskamper och senast kryddade vi den med en Ronaldo-cam. Sändningar i reklampauser startades i samband med VM 2010, numera är de standard för alla stora sportproduktioner.
 • Annons
 • Att vi vågade bryta det traditionella studiotänket och lansera Superlive i samband med våra sändningar från Europa League. Inte på något sätt världsunikt, men vi var ändå först i Sverige med ett koncept där man fokuserar på en highlightsfeed snarare än på en match.
 • Att jag lyckats värva många duktiga medarbetare som bland andra Anders Andersson, Hanna Marklund, Hasse Backe, Johanna Garå, Martin Åslund, Simon Bank, Tobias Rosvall och Emelie Ölander. Samt att jag förhoppningsvis har bidragit i deras och andras utveckling.
 • Att vi har ett superteam som jobbar med fotboll och som gjorde kanonsändningar från VM-kvalet och playoffen och kommer att göra minst lika bra sändningar från fotbolls-VM i sommar.

Självklart kommer jag att sakna alla, framförallt de som jag jobbat nära.

Fyran har varit tillmötesgående och vi har hittat en överenskommelse som känns bra för alla. Det är verkligen varken bråk eller dramatik bakom mitt beslut.

Annons
Jag vet fortfarande inte vad jag ska göra framöver, men jag vill definitivt vara kvar inom sport och media. Det är ju det här jag är bra på.

Nu återgår jag till World Broadcaster Meeting här i Rio de Janeiro. Produktionschefen Stefan Karlsson och jag ska försöka styra upp så mycket det bara går inför VM, som delas mellan TV4 och SVT.

Det känns helt okej att avsluta sin anställning med en vecka i Rio 🙂

Vi hörs kanske framöver, på twitter eller via emir.osmanbegovic@gmail.com

Fotbollschefen

FIFA-möte, punkt för punkt

Fotbollschefen 2013-12-02 08:34

Snart är det dags för Rio!

På torsdag klockan 15.10 lyfter produktionschefen Stefan Karlsson och jag från Arlanda och knappt 20 timmar senare beräknas vi landa på Galeão-flygplatsen i Rio de Janeiro.

World Broadcaster Meeting 2 står på agendan, ett möte där FIFA, LOC (Local Organizing Committee) och HBS (Host Broadcasting Services) träffar representanter från världens samtliga sändande tv-bolag och ger oss all nödvändig information inför VM 2014.

Det kanske är lika bra att ni får hela agendan:

Topp 3 intressanta punkter:

 • Dag 1, kl 11.00 – Production overview
 • Dag 1, kl 15.00 – Accomodation
 • Dag 2, kl 16.00 – Copacabana Studio, update
 • Annons

Topp 3 sömnpiller:

 • Dag 1, kl 12.00 – Telecom
 • Dag 1, kl 15.20 – Logistics, customs and taxes
 • Dag 1, kl 15.40 – Radio frequences

***

“Jag tror faktiskt inte vi förstår vidden av hennes insats, eller ens vad  hon gör. Eller hur hon vågar. Jag skulle nog vilja påstå att hon just  nu är en av de modigaste i hela landet.”, skriver DN:s krönikör Johan Croneman om TV4:s fotbollskommentator Emelie Ölander.

Hela krönikan hittar ni här.

***

Ni är några som har hört av sig och undrat om tablåändringar och matchändringar i Serie A. För att få bäst och snabbast svar på dessa funderingar får ni mejla eller twittra till redaktören Olle Lindberg, som sköter både schema- och tablåfrågor under min föräldraledighet.

***

SVT kommer också att vara på plats på WBM2 i Rio, med projektledaren Max Bursell och utvecklingsansvarige Adde Granberg. Två mycket sköna kollegor, som jag gillar att umgås med.

Annons

Visst är TV4 och SVT konkurrenter, vilket innebär att det förekommer en del kärleksfulla pikar mellan oss. Men vi är även samarbetspartners och spelar med öppna kort mot varandra. Några konkreta exempel på samarbeten mellan TV4 och SVT:

 • Vi köper rättigheten tillsammans och delar på matcherna.
 • Vi bokar och betalar alla kommentatorspositioner tillsammans och delar upp allting efter att matchfördelningen är klar.
 • Ibland gör vi hotellbokningar ihop (oftast för kommentatorer) och delar upp vouchers efter att matchfördelningen är klar.
 • Vi delar på kontor, teknik och personal på IBC (International Broadcast Center).
 • Vi samarbetar kring fiberöverföringen från Brasilien.
 • Under mästerskapen är vi alltid generösa med att informera tittarna om den andra kanalens sändningar.

Både vi och SVT är otroligt priviligierade och har i uppdrag att förmedla den största fotbollsfesten någonsin till de svenska tv-tittarna, så bra som vi bara kan. Med den insikten sätter vi samarbetet i första hand och konkurrensen i andra.

Annons

***

Till sist: Jag hoppas verkligen att det här besöket i Rio de Janeiro blir trevligare än det förra.

 

Fotbollschefen

Bra av Sportbladet

Fotbollschefen 2013-11-29 08:33

Elfsborg fortsätter att floppa i Europa League.

“Drömlottning”, tyckte de naiva. Ja, det var ju det. För de övriga lagen i gruppen.

***

Efter en otroligt intensiv höst är det dags att pusta ut och titta framåt. Under de närmaste månaderna väntar därför en blandning av föräldraledighet och planeringsarbete inför VM 2014. Det ska bli oerhört skönt att fokusera på ETT projekt istället för att ha femtioelva bollar i luften hela tiden.

Bloggen kommer att påverkas. Jag hoppas kunna uppdatera den frekvent, men den kommer att innehålla fler och fler VM-relaterade ämnen.

I dag tänkte jag bjussa på några skärmdumpar från FIFA:s informationsmanual:

Annons

(Brasilien är ett stort land, fyra gånger så stort som Sydafrika. Värt att tänka på, om man planerar att åka dit nästa sommar) 

(Avstånd mellan spelorterna, i kilometer. Notera att det är 3216 kilometer mellan Porto Alegre och Fortaleza. För att sätta det i perspektiv – det är ungefär samma avstånd som StockholmTel Aviv

(Den imponerande kamerauppsättningen.) 

***

Beröm till Sportbladet för en mycket bra och viktig granskning som visar att endast två av trehundra makthavare inom svensk fotboll är födda utanför Norden. Simon Banks krönika i ämnet är mitt i prick.

***

När Zlatan Ibrahimovic vinner priser så handlar det om “bevis på att man har presterat på en hög nivå och någonting som man en dag kommer att titta tillbaka på med stolthet.”

När han inte vinner priser så “behöver han inte dessa bekräftelser.”

Annons

Det är inte kappans fel att vinden vänder…

***

Vad vill ni veta om VM? Mejla till emir.osmanbegovic@tv4.se eller kontakta mig via twitter.

 

Fotbollschefen

TV4 och SVT överens om VM 2014

Fotbollschefen 2013-11-26 12:40

Då så. Matchfördelningen i VM 2014 mellan TV4 och SVT är klar.

Efter långa och stentuffa förhandlingar (20 minuter på Espresso House i Fältöversten) är SVT:s projektledare Max Bursell och jag överens om hur vi ska fördela de 64 matcherna. Vi får återkomma med hela schemat efter lottningen den 6 december, men redan nu kan vi berätta att:

 • SVT och TV4 sänder 32 matcher var
 • SVT sänder öppningsmatchen den 12 juni
 • TV4 sänder finalen den 13 juli

(Max Bursell poserar med matchfördelningen) 

***

För ungefär två veckor sedan tog jag upp ett viktigt, men kanske lite känsligt ämne i bloggen.

“Till sist: Det är mycket bra att många fortsätter att driva frågan om behovet av fler kvinnliga sportjournalister. Det har skett en klar förbättring och utvecklingen kommer att fortsätta åt rätt håll. Men vore det inte trevligt om vi, parallellt med den debatten, även kunde fundera på den näst intill totala avsaknaden av svenskar med utländsk bakgrund inom sportjournalistiken. Vem driver den frågan?”

Annons

Ingen reaktion, varken internt eller externt. Kanske en potatis som är lite för het. Men då börjar jag med att titta på den egna avdelningen – TV4 Sport. I dagsläget är vi över 50 personer som på heltid jobbar med sportproduktionerna på TV4. Så vitt jag vet är det enbart jag som är född utanför Sveriges gränser. Jag kan ha missat någon, men jag tror inte det. En person – av drygt 50.

Det ser mer eller mindre likadant ut i hela företaget, men även andra mediebolag i Sverige. Det är bara att titta på SVT, MTG, SBS, Aftonbladet, Expressen…you name it. Det är lika illa överallt.

Samtidigt driver många av dessa mediebolag mångfaldskampenjer och granskar andra företag som inte har kommit speciellt långt i frågan.

Jag flyr inte ansvaret, som fotbollschef på TV4 kan jag ge chansen till fler svenskar med utländsk bakgrund. Självklart borde jag göra det.

Annons

***

Efter cirka 15 sändningar på några veckor är det lite stilltje på fotbollsredaktionen just nu. Men vi tuggar på med ligafotbollen och våra ordinarie magasin och ser fram emot VM-lottningen den 6 december kl 17.00 – 19.00 i huvudkanalen TV4.

Vi vill även informera om en liten tablåändring på söndag, då Club Calcio kommer att starta redan 18.00 i TV4 Sport Xtra. Anledningen är att kvällsmatchen Juventus-Udinese är flyttad från 20.45 till 18.30.

***

Läser att Aftonbladet slog nytt trafikrekord i mobilen förra veckan med nästan 3,7 miljoner unika besökare.

Analyschefen Johan Liljebo förklarar:
“Fotboll är en av våra allra bästa grenar och Sportbladet Show nådde tittar-rekord i samband med Sverige-Portugal på Friends Arena. Nytt rekord i mobilen blev det även för Nöjesbladet med 5 miljoner besök bland annat via bevakningen av programmen Så mycket bättre och Idol.”

Annons

Sverige-Portugal, Så mycket bättre och Idol. Kan ni hitta en gemensam nämnare för dessa tre program?

***

Även fotbollskanalen.se slog rekord, när klippet med Zlatan Ibrahimovics och Cristiano Ronaldos reaktioner på varandras mål visades över 600 000 gånger under förra veckan. 600 000 visningar!

 

Fotbollschefen

Vill bråka med landslaget snart igen

Fotbollschefen 2013-11-22 08:19

Portugal. Denna Europas blindtarm!

***

Livet går vidare. Dock inte lika för alla – en av mina medarbetare mejlade följande information i dag:

“Det är nu jag får nog och drar söderöver. Lyfter mot Rivieran på lördag morgon, är tillbaka i landet nån gång efter Sotji-OS.”

Kan ni gissa vem det är? Det är inte speciellt svårt.

***

Lasse Granqvist är ett fullblodsproffs. Kunnig, kompetent, prestigelös, engagerad och generös mot sina kollegor.

I går fick han Stora Journalistpriset, det finaste man kan få i yrket. Stort grattis!

[youtubeplay id=”xuI8WI4srLk” size=”large”]

***

Det var nästan omedelbart efter playoffsändningen i fredags som det slog mig: När får man chansen att jobba med en så här stor och viktig sändning med det svenska herrlandslaget igen? En sändning som ses av så många svenska tv-tittare och en match som engagerar alla.

Annons

TV4 och SVT delar på sändningsrättigheterna för EM 2016, VM 2018 och VM 2022. Men det är inte alls säkert att Sverige spelar i dessa mästerskap. Rättigheterna för kvalen till EM 2016 och VM 2018 ägs av SBS (Kanal 5).

Det som talar för Sverige i EM 2016 är att UEFA har utökat antalet deltagande landslag, från 16 till 24. Värdlandet Frankrike är direktkvalificerat vilket innebär att det finns 23 platser kvar att slåss om. Som en jämförelse kan man nämna att endast 13 europeiska lag spelar VM i Brasilien nästa sommar.

Sverige kommer nog att spela EM 2016. Jag vill ju så gärna “bråka” med landslagschefen Lars Richt och presschefen Niklas Bodell om Zlatan-intervjuer igen.

***

Hur många landslagsmål har Zlatan Ibrahimovic gjort under 2012 respektive 2013?, undrade redaktören Olle Lindberg inför sändningen i fredags. Olof Lundh sa en sak, svenskfotboll.se annan.

Annons

Då plockade Lasse Granqvist fram pärmen:

Olof hade rätt, så klart. Och Lasse visade stolt upp anteckningarna från det svenska landslagsåret 1991:

***

Det var ju helt uppenbart att Zlatan inte applåderade Cristiano Ronaldo. Otroligt att denna “nyhet” spred sig över hela världen.

I told you so…

 ***

Läste att “selfie” är årets ord 2013. Avslutar därför med en bild som borde platsa i den kategorin:

Fotbollschefen

Så sänds Sverige-Portugal

Fotbollschefen 2013-11-19 08:25

3 miljoner tittare!

I en intervju med Expressen i fredags var jag lite försiktig och tippade på runt 2 miljoner, men hoppades på kanske 2,2-2,3 miljoner tittare. Men nästan 3 miljoner? Aldrig i livet.

Tittarsiffrorna för Portugal-Sverige i TV4:

 • 20.35 Första halvlek – 2 481 000
 • 21.36 Halvtidsstudion – 2 229 000
 • 21.45 Andra halvlek – 2 886 000
 • 22.35 Studio efter matchen – 1 533 000

Toppnoteringen var 3 095 000, klockan 22.20. Den andra halvleken var TV4:s näst mest sedda program 2013, endast sista perioden av VM-finalen i ishockey mellan Sverige och Schweiz ligger före. Den sågs av 2 913 000, en siffra vi kanske kan slå i kväll.

Annons

***

I dag drar vi igång redan klockan 11.45 när Mattias Tjernström, Olof Lundh och Hans Backe gör en direktsändning från det svenska spelarhotellet i samband med att förbundskaptenen Erik Hamrén presenterar sin startelva.

Hela programmet (med TV4-sändningen i fetstil):

 • 11.45 Direkt från hotellet (fotbollskanalen.se)
 • 14.00 Direkt från Portugals spelarhotell (fotbollskanalen.se)
 • 16.00 Direkt från Friends Arena med bakom kulisserna på TV4:s produktion (fotbollskanalen.se)
 • 18.00 Sverige U21 – Malta U21 (TV4 Sport)
 • 18.00 Sextimmarssändningen börjar (fotbollskanalen.se)
 • 20.00 Studio (TV4)
 • 20.15 Kroatien – Island (TV4 Sport)
 • 20.35 Zlatan-cam och Ronaldo-cam (fotbollskanalen.se)
 • 20.45 Sverige – Portugal (TV4)
 • 22.35 Studio (TV4)
 • 23.00 VM-kvalkväll med Fyran (TV4)

Allt går att följa på fotbollskanalen.se eller via fotbollskanalens mobilappar.

Annons

Produktionsteamet på Friends Arena är densamma som i fredags:

(Jens Fjellström, Hasse Backe, Lasse Granqvist, Olof Lundh, Olle Lindberg, Åsa Zander, Maja Kjellman, Anna Brolin och Patrick Ekwall under ett körschemamöte i Lissabon i fredags)

***

Hans Pekkari slutar som sportchef på TV4 efter nästan elva år på posten.

Pekkari är en stark publicist som alltid har vassa åsikter i innehållsdiskussioner. Han är dessutom mycket klok när det gäller personalfrågor, har stenkoll på ekonomi och budgetar och är en grym taktiker i alla förhandlingar.

Han kommer att bli saknad, det är inget snack om saken.

Nu blir Pekkari kanalchef för nya TV12 och TV4 Sport och jag önskar honom stort lycka till med det nya jobbet.

Vi har haft våra duster, framförallt 2006 när jag som ung och hungrig reporter hamnade i frysboxen pga LAS. Vi är inte alltid överens kring bemanningsfrågor och/eller tablåfrågor.

Annons

Men jäklar vad mycket jag har lärt mig av Hans Pekkari genom åren.

***

Roligt att John Guidetti får spela från start när Sveriges U21 möter Malta i EM-kvalet i dag. Matchen startar klockan 18.00, direktsänds i TV4 Sport och kommenteras av Daniel Kristiansson.

***

Drömscenariot i kväll: Anders Svensson gör 2-0 i 86:e, lagkaptenen Zlatan Ibrahimovic är sprudlande glad i vår studio efter matchen, vi kablar ut sjuka jubelscener från omklädningsrummet och över 3 miljoner svenska tv-tittare får ett minne för livet.

Mardrömmen: Domarskandal. Matchen slutar 1-1 efter att Portugal kvitterat på en feldömd straff, ingen av de svenska spelarna vill prata med media efter matchen och Aftonbladet lyckas på något sätt skylla förlusten på TV4.

Fotbollschefen

Lite mer om TV12

Fotbollschefen 2013-11-15 08:16

Äntligen fredag!

Vi är i Lissabon, vi är laddade och vi är redo för den viktigaste fotbollssändningen sedan sommarens semifinal i EM mellan Sverige och Tyskland. Den gången slutade det med en bitter och orättvis förlust och fullständig tomhet efteråt. I kväll hoppas vi få jubla och fira i sändningsbussen utanför Estadio da Luz.

Kvällens tablå:

 • 19.00 – 20.00 Studio i TV4 Sport
 • 20.00 – 20.30 Studio på fotbollskanalen.se
 • 20.00 – 22.00 Island – Kroatien i TV4 Sport
 • 20.35 – 22.35 Portugal – Sverige i TV4
 • 20.45 – 22.35 Grekland – Rumänien i TV4 Sport Xtra
 • 22.35 – 23.00 Studio i TV4
 • Annons
 • 23.00 – 23.30 Studio i TV4 Sport

Allt detta går självklart att följa på fotbollskanalen.se och i våra appar. Förutom det kommer fotbollskanalen.se att bjuda på följande:

 • 12.25 Studio om den svenska startelvan.
 • ca 14.00 Dokument Ronaldo
 • ca 16.00 Dokument Ibrahimovic
 • ca 20.35 Zlatan-cam och Ronaldo-cam
 • 20.45 Expertanalyser av Martin Åslund under pågående match

Det här är vår största satsning på en enskild fotbollsmatch någonsin. Och på tisdag nästa vecka, till returen på Friends Arena, kommer vi att addera ytterligare moment.

***

I vår lanseras vår nya sport- och livsstilskanal TV12 och detta kommer att innebära en del förändringar (förbättringar) i hur vi väljer att paketera och distribuera våra sporträttigheter. Allt är inte spikat än, men jag får väl försöka reda ut det som är klart.

TV12 kommer att vara en bred och reklamfinansierad kanal som kommer att kunna ses av cirka 75%-80% av de svenska hushållen. Samtidigt som TV12 lanseras kommer TV4 Sport Xtra att läggas ner, den kanalen har tyvärr inte motsvarat våra förväntningar.

Annons

Den absolut vanligaste frågan handlar om var de olika rättigheterna kommer att hamna. Våra tittare är väldigt engagerade och jag har full förståelse för deras oro inför en förändring. Däremot är det lite onödigt att dra några förhastade slutsatser innan vi har presenterat hela upplägget.

Serie A kommer att sändas i TV12, vilket innebär att ligan får en mycket större spridning och att intresset förhoppningsvis kan växa. Vi kommer inte att sända färre Serie A-matcher än i dagsläget. Club Calcio kommer också att flytta till TV12 och behålla sin sändningstid på söndagar kl 20.00.
Ligue 1 kommer att sändas i TV4 Sport, inga förändringar där. Dock kommer PSG:s matcher att “uppgraderas” till TV12 och i de fallen dessa matcher krockar med Serie A kommer Serie A att sändas i TV4 Sport.

Varför gör vi så? Det är ju ingen hemlighet att väldigt många svenska tv-tittare gärna vill följa Zlatan Ibrahimovic och därför lägger vi hans matcher i den nystartade breda kanalen. Prioriteringen är med andra ord: 1) PSG, 2) Serie A och 3) Ligue 1 och jag tror att de allra flesta av er kan köpa detta, även om ni brinner för andra lag än PSG.

Annons

I praktiken kommer den nya kanalstrukturen oftast att innebära att fyra Serie A matcher per helg sänds i TV12 och en i TV4 Sport, medan fyra Ligue 1-matcher per helg sänds i TV4 Sport och en i TV12.

Club Calcio i TV12 påverkas inte av PSG:s matcher, eftersom Ligue 1 aldrig spelar kl 20.00 på söndagarna.

När det gäller andra fotbollsrättigheter, som t.ex Europa League, Superettan och Damallsvenskan så får vi återkomma med info. Men ambitionen är alltid att sända mer än tidigare.

Jag får även undersöka andra frågor, som till exempel om kanalerna kommer att vara i HD eller inte. Något annat ni vill veta? Mejla mig på: emir.osmanbegovic@tv4.se

Fotbollschefen

"Gammel-tv" regerar

Fotbollschefen 2013-11-13 08:25

Fotbollsgalan som tv-sändning får ett högt betyg av mig. Anna Brolin var säker och proffsig som programledare och komikern Anders Jansson var en briljant sidekick. Hyllningen av Ivan Turina var galans finaste ögonblick.

Fotbollsgalan som “firmafest” får ett bottenbetyg. Ett bord längst bort från scenen med några kollegor som var helt besatta av sina mobiltelefoner. Sedan blev det lite mingel på Annexet och en högst medioker efterfest på Café Opera.

***

“Traditionell, tablålagd tv är slut”, har vissa förståsigpåare hävdat i flera år. Nonsens! Det räcker egentligen att kika på de senaste dagarnas tittarsiffror i TV4:

 • Fredag, Idol: 1 065 000 tittare
 • Lördag, Så mycket bättre: 1 702 000 tittare
 • Söndag, Solsidan: 1 628 000 tittare
 • Måndag, Fotbollsgalan: 1 174 000 tittare

Självklart kommer fredagens playoff att ha ännu bättre tittarsiffror, förmodligen över 2 miljoner.

Annons

***

Det är full fart på den snart treåriga Lea Osmanbegovic och hennes lillebror Alec, nio månader.

Grannarna har gett upp.

***

Nu måste jag skryta lite. Söndagens Fotbollskanalen Europa, med starttid 23.20 i TV4, hade 215 000 tittare.

Det innebär att programmet hade fler tittare än vad SVT1, SVT2 ,TV3 och Femman hade sammanlagt vid den tiden på kvällen. Nu sände inte de andra kanalerna några blockbusters, men det är ändå glädjande att konstatera att Fotbollskanalen Europa fortsätter att vara de svenska tv-tittarnas självklara förstaval på sena söndagskvällar. För sjätte säsongen i rad.

215 000 tittare, utan en fast sändningstid och så pass sent på kvällen. Det är inte illa.

Jag har i tidigare blogginlägg förklarat varför Fotbollskanalen Europa går så sent, men kan dra det en gång till. Huvudanledningen är att TV4 vill fortsätta satsa på långfilmer på söndagarna. Filmerna börjar kl 21.00, tar ett break för Nyheterna vid 22.00 och fortsätter oftast till cirka 23.10 – 23.15, men ibland även längre.

Annons

Eftersom längden på långfilmerna varierar påverkas starttiden av Fotbollskanalen Europa. Om TV4 sänder svenska filmer, som till exempel “Beck” eller “Wallander”, börjar vi runt 23.10. Dyker det upp en “Independance Day” kan starttiden skjutas fram till 23.40 eller 23.45.

Sedan är det en fördel att alla matcher är färdigspelade när vi summerar ligorna. Med en tidigare starttid hade vi inte kunnat redovisa resultat från kvällsmatcherna i Italien, Spanien eller Frankrike.

Stort tack för att ni tittar på Fotbollskanalen Europa och hör av er på emir.osmanbegovic@tv4.se om ni har frågor eller förslag.

***

Självklart ska man kunna dricka ett glas vin om man går på fest eller gala. Men det är inte okej att bli så berusad att man knappt kan stå upp. Framförallt inte om man är där som representant för sin fotbollsklubb, tv-kanal, tidning eller bolag. Det är ju bara pinsamt och ovärdigt.

Annons

***

Aftonbladet, 1 september 2013: “Vi ska slå mot gammel-tv”

Aftonbladet, 3 september 2013: Aftonbladet säger hej då till gammel-tv

Resume, 12 november 2013: Aftonbladet startar gammel-tv

Så kan det gå…

Fotbollschefen

Så sänds Portugal-Sverige

Fotbollschefen 2013-11-11 08:32

När TV4 säkrade rättigheterna till bortamatchen mot Portugal blev det även klart att fredag 15 november kommer att bli en av de bästa dagarna i kanalens historia.

Det populära underhållningsprogrammet Idol, som lockar miljonpublik vecka efter vecka, tidigareläggs och startar redan klockan 19.00. Direkt efter Idol, klockan 20.35, börjar fotbollssändningen från Lissabon. Vi sänder till 23.00 och sedan är det dags för Idols resultatshow.

Så här blir tablån i TV4:

 • 19.00 Idol
 • 20.35 Studio playoff
 • 20.45 Portugal – Sverige
 • 22.35 Studio playoff
 • 23.00 Idol

Tittarsiffrorna kommer att bli fantastiska. Jag tycker nästan lite synd om de andra tv-kanalerna. Nästan.

***

För den inbitne fotbollsälskaren (som struntar i Idol) rekommenderar jag vårt 90 minuters uppsnack från Estadio da Luz i Lissabon. Vi startar kl. 19.00 i TV4 Sport och när Island-Kroatien drar igång klockan 20.00 fortsätter vi uppladdningen exklusivt på fotbollskanalen.se.

Annons

Laguppställningen blir densamma som ï den sista gruppspelsmatchen mot Tyskland:

 • Kommentatorer: Lasse Granqvist och Jens Fjellström
 • Studio: Anna Brolin, Hans Backe, Olof Lundh
 • Reporter: Patrick Ekwall
 • Kontrollrum: Olle Lindberg (redaktör), Åsa Zander (bildproducent), Maja Kjellman (scripta)

En annan detalj som jag kan avslöja är att vi kommer att erbjuda både Zlatan-cam och Ronaldo-cam på fotbollskanalen.se.

***

Fotbollsgalan i kväll och Portugal-Sverige på fredag. Det är inget snack om vem som är veckans stora tv-stjärna:

20131110-233243.jpg

***

Ni har kanske läst om omorganisationen på TV4. Jag fick ett sms från en f.d. kollega som undrade hur “den nya organisationen” påverkar mig personligen.

Ja…min chefs chefs chef blir Johan Kleberg och inte Peter Lindström. Annars tror jag inte att speciellt mycket kommer att förändras. På fredag är jag på Estadio da Luz och på tisdag nästa vecka är jag på Friends Arena. Sedan blir det fullt fokus på fotbolls-VM i Brasilien.

Annons

***

Att lägga den stora personalfesten samma kväll som Portugal-Sverige är ju årets miss av TV4.

***

Till sist: Det är mycket bra att många fortsätter att driva frågan om behovet av fler kvinnliga sportjournalister. Det har skett en klar förbättring och utvecklingen kommer att fortsätta åt rätt håll.

Men vore det inte trevligt om vi, parallellt med den debatten, även kunde fundera på den näst intill totala avsaknaden av svenskar med utländsk bakgrund inom sportjournalistiken. Vem driver den frågan?

Fotbollschefen

Ekwall i SVT, Fjäll i TV4?

Fotbollschefen 2013-11-07 08:29

Viasat, som äger sändningsrättigheterna till vinter-OS i Sotji, har inte sålt den utökade nyhetsrätten till SVT och TV4. Därmed stänger de möjligheten för dessa bolag att ackreditera sina medarbetare till OS och utan ackrediteringar blir det inga intervjuer med de aktiva i SVT:s och TV4:s nyhetssändningar. De utsända reporterteamen på plats i Sotji kommer att tvingas koka soppa på en spik, dag efter dag.

Alla förlorar på det. Tittarna får en sämre nyhetsbevakning i de två stora tv-kanalerna. SVT och TV4 kommer inte att kunna uppfylla sin journalistiska ambition. Viasat avstår en betydande intäkt och gratis PR för sina OS-sändningar. För att inte tala om relationerna.

Ni har säkert sett en och annan artikel i ämnet de senaste dagarna. Bevakningen har varit bred, men inte speciellt djup.

***

Tillbaka till fotbollen – och skolbänken. För när FIFA hade en så kallad “workshop” med alla nordiska rättighetsinnehavare i går fick vi snällt sitta i ett klassrum på SVT och ta del av alla riktlinjer för VM 2014. I sisådär 6-7 timmar.

Annons

Ett tjugotal chefer och producenter från SVT, TV4, TV2 (Norge), NRK (Norge), TV2 (Danmark), DR (Danmark) och Yle (Finland) försökte hålla koncentrationen uppe, men mot slutet av dagen började de flesta fippla med sina smartphones.

Självklart innehöll mötet en hel del nyttig information från FIFA. Om produktionen, apparna, grafiken, biljetterna, ackrediteringarna, boendet, de kommersiella möjligheterna och offentliga visningar.

Till exempel fick vi nyheten att de mixade zonerna på arenorna i Brasilien kommer att vara större än i Sydafrika, men att det fortfarande inte finns garantier att våra reportrar kommer in. När FIFA fördelar biljetterna till de mixade zonerna för tv (områden där tv-teamen kan intervjua spelare efter matchen) går de efter denna priorinteringslista:

 1. De sändande bolagen från länderna som spelade matchen.
 2. Annons
 3. De sändande bolagen från länderna som är i samma grupp som de som spelade.
 4. De sändande bolagen från länderna som deltar i VM.
 5. De sändande bolagen från länderna som inte deltar i VM.

Under VM i Sydafrika, där Sverige inte var med, hamnade SVT och TV4 längst ner på FIFA:s priolista och fick ingen access till de mixade zonerna. TV-bolagen från de 32 deltagande länderna gick före.

Om Sverige förlorar playoffen mot Portugal riskerar vi att gå samma öde till mötes även nästa sommar. Därför kastade FIFA ut frågan: “Kan SVT och TV4 tänka sig att samarbeta och dela på ETT reporterteam per match?”

Varken SVT:s projektledare Max Bursell eller jag gav något tydligt svar på frågan, men vi tittade på varandra och tänkte förmodligen exakt samma tanke:

David Fjäll i TV4? Patrick Ekwall i SVT? Nja…”

Annons

***

På tal om delning – hur länge kan Viasat och SVT kriga om allt (rättigheter, medarbetare, ackrediteringar) men broderligt dela på en av kanalernas stora fotbollsprofiler? Vad tror ni?

Fotbollschefen
ANNONS
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto