Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Ekwall i SVT, Fjäll i TV4?

Viasat, som äger sändningsrättigheterna till vinter-OS i Sotji, har inte sålt den utökade nyhetsrätten till SVT och TV4. Därmed stänger de möjligheten för dessa bolag att ackreditera sina medarbetare till OS och utan ackrediteringar blir det inga intervjuer med de aktiva i SVT:s och TV4:s nyhetssändningar. De utsända reporterteamen på plats i Sotji kommer att tvingas koka soppa på en spik, dag efter dag.

Alla förlorar på det. Tittarna får en sämre nyhetsbevakning i de två stora tv-kanalerna. SVT och TV4 kommer inte att kunna uppfylla sin journalistiska ambition. Viasat avstår en betydande intäkt och gratis PR för sina OS-sändningar. För att inte tala om relationerna.

Ni har säkert sett en och annan artikel i ämnet de senaste dagarna. Bevakningen har varit bred, men inte speciellt djup.

***

Tillbaka till fotbollen – och skolbänken. För när FIFA hade en så kallad “workshop” med alla nordiska rättighetsinnehavare i går fick vi snällt sitta i ett klassrum på SVT och ta del av alla riktlinjer för VM 2014. I sisådär 6-7 timmar.

Ett tjugotal chefer och producenter från SVT, TV4, TV2 (Norge), NRK (Norge), TV2 (Danmark), DR (Danmark) och Yle (Finland) försökte hålla koncentrationen uppe, men mot slutet av dagen började de flesta fippla med sina smartphones.

Självklart innehöll mötet en hel del nyttig information från FIFA. Om produktionen, apparna, grafiken, biljetterna, ackrediteringarna, boendet, de kommersiella möjligheterna och offentliga visningar.

Till exempel fick vi nyheten att de mixade zonerna på arenorna i Brasilien kommer att vara större än i Sydafrika, men att det fortfarande inte finns garantier att våra reportrar kommer in. När FIFA fördelar biljetterna till de mixade zonerna för tv (områden där tv-teamen kan intervjua spelare efter matchen) går de efter denna priorinteringslista:

  1. De sändande bolagen från länderna som spelade matchen.
  2. De sändande bolagen från länderna som är i samma grupp som de som spelade.
  3. De sändande bolagen från länderna som deltar i VM.
  4. De sändande bolagen från länderna som inte deltar i VM.

Under VM i Sydafrika, där Sverige inte var med, hamnade SVT och TV4 längst ner på FIFA:s priolista och fick ingen access till de mixade zonerna. TV-bolagen från de 32 deltagande länderna gick före.

Om Sverige förlorar playoffen mot Portugal riskerar vi att gå samma öde till mötes även nästa sommar. Därför kastade FIFA ut frågan: “Kan SVT och TV4 tänka sig att samarbeta och dela på ETT reporterteam per match?”

Varken SVT:s projektledare Max Bursell eller jag gav något tydligt svar på frågan, men vi tittade på varandra och tänkte förmodligen exakt samma tanke:

David Fjäll i TV4? Patrick Ekwall i SVT? Nja…”

***

På tal om delning – hur länge kan Viasat och SVT kriga om allt (rättigheter, medarbetare, ackrediteringar) men broderligt dela på en av kanalernas stora fotbollsprofiler? Vad tror ni?

Publicerad 2013-11-07 kl 08:29
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons