Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

TV: Fotbollskanalens Hederspris till Pia Sundhage

Fotbollsgalan

Fotbollskanalens Hederpris delas ut till en person som har gjort stora insatser för svensk fotboll.
På Fotbollsgalan delades 2017 års pris ut till Pia Sundhage.

Foto: Bildbyrån

Sedan 2009 har Fotbollskanalens Hederspris delats ut till en spelare eller ledare som har gjort stora insatser för svensk fotboll. Bland pristagarna finns Lennart Johansson, Fredrik Ljungberg, Tommy Svensson och Therese Sjögran. 2017 års pris delades under måndagens Fotbollsgalan ut till Pia Sundhage.

57-åringen har en meritlista som få kan matcha - både som spelare och ledare. Den 20-åriga spelarkarriären innehöll bland annat fyra SM-guld, ett EM-guld och ett VM-brons. Som ledare har hon bland annat OS-guld och VM-silver.

Efter sommarens EM lämnade hon uppdraget som förbundskapten för det svenska landslaget efter fem år. Sundhage blir dock kvar inom SvFF. För några veckor sedan blev det klart att Sundhage blir förbundskapten för F15- och F17-landslagen.

Annons

Juryns motivering:
”Inget har kunnat stoppa denna pristagare från att hålla på med fotboll. Som liten fick hon till exempel låtsas vara pojke för att få vara med och spela. Då föddes en stark vilja att med fotbollens hjälp försöka förändra världen – och det har hon gjort. Redan innan hon avslutade sin framgångsrika och barriärbrytande karriär som spelare drog hon i gång som tränare. I dag, drygt 20 år senare, har hennes gärning som ledare resulterat i såväl framflyttade gränser, som några av fotbollens allra finaste titlar och utmärkelser. Fotbollskanalens hederspris 2017 tilldelas Pia Sundhage.”

Läs en lång intervju med Pia Sundhage här.

Fotbollskanalens Hederspris

Fotbollskanalens Hederspris delas ut av TV4 och Svenska Fotbollförbundet till en spelare eller ledare som gjort stora insatser för svensk fotboll och instiftades 2009. I juryn sitter Lars Richt och Marika Domanski-Lyfors från SvFF samt Erik Westberg och Olof Lundh från TV4/C More.

Tidigare pristagare:
2009 Lennart Johansson 
2010 Bob Houghton
2011 Kurt Hamrin 
2012 Fredrik Ljungberg
2013 Lars-Åke Lagrell
2014 Tommy Svensson
2015 Therese Sjögran 
2016 Tord Grip

Publicerad 2017-11-20 kl 21:16

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto