Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Expertens dom - det kommer Ahmedhodzic bidra med till Bordeaux: "Imponerande, och ovanligt"

Fotbollslabbet

Anel Ahmedhodzic har flyttat till Ligue 1-klubben Bordeaux.
Nu reder Fotbollskanalen ut och Fotbollslabbets Ola Lidmark Eriksson ut vad han kommer bidra med.
- Han håller bra nivå internationellt, säger Lidmark Eriksson.

Foto: Bildbyrån

Efter att ha varit en nyckelspelare under två titelvinnande säsonger i allsvenskan har Malmö FF:s försvarsgigant Anel Ahmedhodzic tagit steget ut i Europa, då han under transferfönstrets sista dag flyttade till Girondins de Bordeaux i Ligue 1.

Bordeaux är en storklubb i Frankrike med sex ligatitlar (senast 2009) och tio inhemska cuptitlar, men har under senaste åren haft det lite tuffare i den franska högstaligan.

Bordeaux är just nu på 17:e-plats med en poäng ner till Metz på kvalplats och med tre poäng ner till Lorient på nedflyttningsplats i Ligue 1. Samtidigt har de den sämsta defensiva statistiken i ligan med 53 insläppta mål på 22 matcher. Något som leder till frågan: Vad kan Ahmedhodzic bidra med?

ANNONS

Tillsammans med Fotbollslabbets Ola Lidmark Eriksson har Fotbollskanalen undersökt det ur ett statistiskt perspektiv.

- Huvudspel och duellspel är två egenskaper hos Anel Ahmedhodzic som står ut. Men också att han slår väldigt många passningar per match, där dessutom en hög procent går till rätt adress. Han är en spelskicklig försvarare som är väldigt mogen för sin ålder, säger Lidmark Eriksson till Fotbollskanalen och fortsätter:

- En annan sak som är värd att lyfta med honom, som jag tror att Bordeaux har tittat på, är hans insatser i Champions League. För Malmö gick det ju så där i gruppspelet, men för Anel så ser det bra ut statistiskt sett. Det indikerar att han håller bra nivå internationellt, alltså mot klart tuffare motstånd än i allsvenskan och kan stärka defensiven i Bordeaux.

Som det går att observera i spider-diagramet ovan låg Ahmedhodzics närkampsspel, försvarsspel, passningsspel och huvudspel över genomsnittet i Champions League. Men utöver sina fina insatser i Champions League, så var Ahmedhodzic så pass framstående i allsvenskan 2021 att han statistiskt sett var den bästa försvararen.

ANNONS

- Vi (Playmaker AI, Lidmark Erikssons statistikföretag) gjorde en utmärkelse och delade ut till de som var mest framstående på respektive position i allsvenskan. Det priset fick Anel för bästa försvarsspelare. Han var alltså statistiskt sett allsvenskans bästa försvarare. Dessutom är hans spiderdiagram för allsvenskan nästan identiskt med hans spiderdiagram för Champions League, vilket är mycket imponerande och ovanligt.

Publicerad 2022-02-04 kl 13:36

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto