Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS
44:15

Foto: Getty Images/Kalla fakta

Nästa

Avbryt
Försök igen

I spelaren ses programmet, "Fotbollssyndikatet".

Polisen efter Kristallen-nominerade granskningen: "Nätverket blev omskakat"

Programmet "Fotbollssyndikatet" skakade om fotbolls-Sverige och har redan prisats internationellt.
Nu är programmet nominerat till det svenska tv-priset Kristallen i kategorin "Årets granskning”, som avgörs på fredag.
- Det här agentnätverket blev rejält omskakat av granskningen, säger Fredrik Gårdare, som leder polisens aktionsgrupp mot kriminella i idrottsmiljö.

I oktober 2017 sändes programmet ”Fotbollssyndikatet”, ett samarbete mellan Kalla Fakta och Fotbollskanalen, där helt nya uppgifter om hur kriminella nätverk har infiltrerat den svenska fotbollen både genom att kontrollera spelaraffärer och försöka rigga matcher.

Programmet och dess uppföljande bevakning på Fotbollskanalen fick stor uppmärksamhet såväl i Sverige som internationellt och fick beslutsfattare på högsta nivå inom svensk fotboll att reagera starkt.

I april fick programmet ta emot pris vid det prestigefyllda New York Festvals där programmet, vid en gala i Las Vegas, prisades med ett brons i kategorin ”Best Sports Coverage”.

ANNONS

Nu är det alltså dags igen.

Programmet är nominerat till det svenska tv-priset Kristallen i kategorin "Årets granskning”, som avgörs på fredag.

Nästan ett år har gått sedan programmet sändes på Kalla fakta och efter det har granskningen fortsatt på Fotbollskanalen, där det bland annat avslöjats att Nordicon Sports agent och grundare Nochi Hamasor suttit i fängelse och att ytterligare en förmedlare dömts för penningtvättsbrott - något som kan göra det omöjligt för båda att bli godkänd när förbundet återinför ett register över godkända förmedlare.

- Det var nya uppgifter för mig och vi ser allvarligt på detta, sa Håkan Sjöstrand då.

Nu berättar Fredrik Gårdare, som leder polisens aktionsgrupp mot kriminella i idrottsmiljö, att det har blivit en skillnad.

- De här agenterna som granskades ligger lägre nu efter er uppmärksamhet. Det bromsade in rejält. Det var en positiv effekt mot idrotten och fotbollen att man förebyggde brottslighet. Det är min uppfattning. Det var så stor aktivitet på nätverken som pekades ut i programmet och där ser jag en förändring efteråt, säger Gårdare.

ANNONS

- De här personerna blev betydligt försiktigare. Kanske inte så att de avstår helt men man blev rejält omskakade av granskningen. Men vi kommer inte släppa detta även om det känns lite bättre. Vårt jobb fortsätter.

Hur ser du på att Svenska Fotbollförbundet nu vill förändra och förbättra regler för agenter?
- Positivt. Det gör förhoppningsvis att vi får färre fall av hot, mutor, utpressning och liknande. Då blir det en tryggare idrott. 

Lena Sahlin är samordnare för idrottsrelaterad brottslighet på Riksidrottsförbundet. Hon håller med Fredrik Gårdare om att det är viktigt att granska och visa saker som inte går rätt till.

- Det var väldigt viktigt att det här uppmärksammades, och framför allt att vi då började prata om frågorna så att det kom upp till ytan, säger Sahlin.

Här hittar du allt från Kalla Fakta-granskningen.

Publicerad 2018-08-30 kl 11:23
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto