Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Agentens svar: Jag har utsatts för utpressningsförsök

GRANSKNING

Vittnesmålen rör händelser som sträcker sig bak till 2000-talet.
Själv hävdar Snapchatagenten att han utsatts för utpressningsförsök.
"Min klient har utsatts för brott", skriver mannens ombud i ett svar på Fotbollskanalen och GP:s granskning.

1:40
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: TT/Bildbyrån/GP

Se ett inslag om Snapchatagenten i spelaren ovan.

Fotbollskanalen har tillsammans med Göteborgs-Posten granskat Snapchatagenten. Granskningen består bland annat av samtal med ett stort antal källor som tecknar en likartad bild av mannen - och som stött på honom någon gång sedan 2000-talet.

Totalt har fler än 50 personer bidragit till beskrivningen av Snapchatagentens beteende och majoriteten av dem talar oberoende av varandra. Källorna som beskriver vad de upplevt har haft med Snapchatagenten att göra i olika typer av roller.

Men Snapchatagenten menar själv att "ett antal personer" bestämt sig för att "driva en smutskastningskampanj mot honom genom att lämna oriktiga uppgifter om honom till media". Det skriver hans ombud i ett mejlsvar på frågor från Fotbollskanalen och GP.

Annons

Mannen hävdar vidare att personerna kontaktat honom och "krävt en stor summa pengar" för att inte inleda smutskastningen, och att deras hot nu verkställts. Snapchatagentens ombud skriver i sitt mejl att det "tyvärr" kan uppfattas som att GP (och Fotbollskanalen) "medverkar i de misstänkta gärningspersonernas brottsliga agerande genom att ställa frågor av förtalsliknande karaktär".

"Han har utsatts för tre utpressningsförsök som är polisanmälda", uppger ombudet.

Vidare skriver ombudet:

"I sammanhanget ska det understrykas att min klient nyligen utsatts för ännu ett utpressningsförsök där samma personer som utsatt honom i ovanstående ärende har krävt honom på en ännu större summa pengar. Denna gång i utbyte mot att stoppa uppgifterna som lämnats".

Polisanmälan ska ha kompletterats efter det sista påstådda utpressningsförsöket, enligt ombudet. 

Annons

"Det nya utpressningsförsöket utgör ett led i de tidigare brott som min klient har utsatts för och polisanmälan har kompletterats med de nya omständigheterna. De personer som utsatt min klient för ovanstående brottsliga gärningar är namngivna till polisen och det pågår en förundersökning".

Snapchatagentens ombud framför också att han vill att granskningen stoppas från att publiceras så länge förundersökningen pågår.

"Om GP (och Fotbollskanalen, reds. anm) väljer att publicera en artikel om min huvudman med utgångspunkt i de frågor du skickat, kommer det innebära att de hot min klient utsatts för kan anses verkställda med hjälp av GP. Således bör denna fråga hanteras med mycket stor försiktighet och varsamhet", skriver ombudet.

Vilka personerna som polisanmälts är vill inte agenten berätta. Han påstår sig dock veta att samtliga vittnesmål som exempelvis rör förfrågningar om penisbilder, sexvideos och nakenbilder samt att han skickat bilder på sig själv till klienter är kopplade till det ovan nämnda utpressningsförsöket.

Annons

"Min klient har aldrig bett om sk. "dick pics", skickat några sådana, bett om sexvideos, bett om nakenbilder eller vidrört fotbollsspelare i syfte att kränka deras sexuella integritet. De uppgifterna stämmer helt enkelt inte och grundar sig i att min klient har utsatts för brott, så som angetts ovan", skriver hans ombud.

Det som inte framgick när agenten och hans ombud informerade Fotbollskanalen och GP om polisärendet var det faktum att polisen valde att lägga ner förundersökningen rörande de inledande påstådda utpressningsförsöken, vilka ska ha ägt rum tidigare under våren och granskningens gång. Polisen uppger att ärendet blev nedlagt på grund av brist på bevis.

Nyligen fick Snapchatagenten vidden av anklagelserna som riktas mot honom presenterade för sig för första gången av Fotbollskanalen och GP. Då var förundersökningen nerlagd, har polisen uppgett i efterhand. Några timmar efter att frågorna framfördes svarade agenten via sitt ombud, som då bad om att få en helg på sig att ge svar.

Annons

Samma helg hävdar agenten att han blivit utsatt för det nya utpressningsförsöket. Enligt polisen kompletterades anmälan under helgen och på måndagen återkom sedan ombudet med besked om att hans klient utsatts för brott och att publiceringen borde stoppas med hänvisning till pågående förundersökning.

De nya uppgifterna som lämnades in under den nämnda helgen har gjort att polisen återupptagit ärendet. Nu ska man bedöma upplysningarna och om de ger anledning att arbeta vidare med fallet - eller om man återigen ska lägga ner det, meddelar polisen.

Snapchatagenten medger att han bett om bilder på spelare, men påstår att han inte är verksam som agent sedan flera år tillbaka.

"Min klient är utbildad inom kost, hälsa och träning och åtar sig uppdrag för att hjälpa fotbollsspelare att utvecklas. Det är därför naturligt att spelarna inte ska benämna min klient som agent", skriver ombudet och fortsätter:

Annons

"I rollen som rådgivare har min klient bett om fotografier på spelare. Fotografierna har varit en del i uppföljning och motivering inom ramen för hans uppdrag".

Vad gäller de vittnesmål som Fotbollskanalen och GP tagit del av rörande händelser innan Snapchatagenten började jobba med spelarövergångar uppger han att de inte stämmer.

Exempelvis skriver ombudet att mannen "med bestämdhet" tillbakavisar vittnesmålen om att han utsatt unga spelare för sexuellt olämpliga kontakter.

Publicerad 2023-06-27 kl 07:00
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto