Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Allsvensk klubb bryter med Snapchatagenten: ”Får omvärdera hela vår relation”

GRANSKNING

Läckt dokumentation avslöjar Snapchatagentens täta kopplingar till flera allsvenska klubbar.
Nu kapar en förening sina band till honom - och flera andra tar avstånd från beteendet som beskrivits.
- Vi har ett avtal med personen som vi kommer avbryta, säger en klubbs ordförande.
- Vi kommer inte göra affärer med honom igen, kommenterar en annan.

1:40
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån

Fotbollskanalens och GP:s granskning av Snapchatagenten skakar om i toppen av svensk fotboll.

Nu reagerar allsvenska klubbar, som haft med agenten att göra under de senaste åren, kraftfullt på det som framkommit. Företrädare för klubbarna beskriver att de inte känt till någonting av det som avslöjats - och att de tar tydligt avstånd från beteendet som källorna berättat om.

Fotbollskanalen och GP har kommit över dokumentation som visar hur Snapchatagenten utfört arbete i två klubbars namn. En tredje allsvensk klubb bekräftar att agenten tidigare haft en roll inom deras organisation.

En av de allsvenska klubbarna har haft med Snapchatagenten att göra i stor omfattning de senaste åren. Dit har han som agent tagit ett stort antal spelare i sitt stall och flera källor med insyn i klubbens verksamhet förklarar att det internt skapats en uppfattning om att han varit en del av föreningen.

Annons

Fotbollskanalen och GP:s dokumentation rörande den klubben visar exempelvis hur Snapchatagenten lett förhandlingar om nyförvärv å föreningens vägnar. 

I interna diskussioner med företrädare för klubben framgår bland annat att Snapchatagenten fört samtal åt klubben med agenten till en spelare som de sedan värvade. Konversationerna visar hur Snapchatagenten presenterade spelaren som ett tänkbart nyförvärv för klubben och att en högt uppsatt företrädare först svarade:

”Jag har ingen koll på spelaren”.

Då följde Snapchatagenten upp med orden:

”Han startar för oss (klubben, reds. anm) omedelbart”.

Varpå företrädaren direkt blev övertygad och svarade:

”Kör”.

Kring den spelaren framgår det också av dokumentationen att Snapchatagenten förhandlade om ekonomiska detaljer åt klubben. Så var även fallet kring en annan spelare som klubben försökt värva. Fotbollskanalen och GP har tagit del av en konversation med en annan klubb i vilken Snapchatagenten framför ett bud på en spelare och undertecknar det med sitt eget och en av den allsvenska klubbens företrädares namn. Företrädaren är själv en del av konversationen.

Annons

”Vi skulle vilja gå vidare genom att lägga ett officiellt bud på spelaren”, skriver agenten i klubbens namn och förklarar vidare vad man kan tänka sig att betala och att man hoppas på ett svar ”snart”.

Ordföranden för den ovan nämnda klubben hävdar att han inte tagit del av granskningen när Fotbollskanalen och GP tar kontakt med honom för att ställa frågor om agenten för första gången. Klubbledaren reagerar dock starkt på innehållet. Han benämner det som ”allvarliga uppgifter” om något ”väldigt tragiskt”.

- Vårt ställningstagande är att vi välkomnar granskningen och att allt lyfts upp. Det här är ingenting vi vill vara en del av eller associeras med. Det är fruktansvärt, säger ordföranden.

Han säger att samtalet om agenten ”smärtar” honom men att han vid tillfället inte är fullt insatt i vad för typ av affärer Snapchatagenten gjort med klubben i fråga.

Annons

- Men det är ett namn som jag känner till att vi gjort rekryteringar genom, säger ordföranden.

- Det är klart att vi har haft med honom att göra och jag tror inte någon här tänkt i de här banorna. Vi har inte fått signaler om det.

I samband med att ovan nämnda bud presenterades skrev Snapchatagenten till klubben spelaren tillhörde att han hade en specifik roll inom den allsvenska klubben.

Och när ordföranden kollat närmare på sin klubbs relation till agenten återkommer han till Fotbollskanalen och GP. Då bekräftar han att klubben har ett gällande konsultavtal med Snapchatagenten.

- Vi får helt enkelt stoppa det. I ljuset av det här måste vi gå till botten med allt och kolla om något otillbörligt har hänt. Det ska vi göra internt, säger ordföranden och fortsätter:

- Vi får omvärdera hela vår relation till den här personen. Det avtal vi har finns ju upprättat och det kommer vi helt enkelt avbryta. Vi kommer inte jobba med den här personen. 

Annons

Agenten har, i olika sammanhang, även utgett sig för att ha en roll i ytterligare en allsvensk klubb. Fotbollskanalen och GP har tagit del av en skriftlig konversation i vilken Snapchatagenten uppger för en företrädare för en annan klubb att han har en specifik titel inom den allsvenska föreningen.

Fotbollskanalen och GP har även tagit del av en konversation i vilken en anställd hos klubben anmäler agenten som representant för dem till en annan förenings match. Den anställde ber om att klubben ska få en biljett i Snapchatagentens namn.

Klubben i fråga vill ogärna kommentera Snapchatagenten specifikt eftersom uppgifterna är nya för dem, enbart nått dem via media och dessutom på ett anonymiserat sätt.

- Vi ger oss inte in och kommenterar rykten i artiklar men vi tar givetvis bestämt avstånd från det agerandet som kommer fram via Fotbollskanalen och GP. Det är inte på något sätt förenligt med en verksamhet, säger klubbens ordförande.

Annons

- Det vi kan säga är att om det här beteendet förekommer, oavsett vem det är, så är det inte okej enligt våra värderingar. Vi tar totalt avstånd från det. Skulle det visa sig att det är så här så har vi inga samarbeten med sådana personer framgent. Vi har total nolltolerans för det beteendet som beskrivits.

Ordföranden fortsätter:

- Om den här typen av uppgifter kommer till kännedom för oss på rätt sätt så avslutar vi alla sådana samarbeten omgående. 

Ordföranden förklarar att man inte känner till att någon person som klubben anlitar betett sig så som Snapchatagenten gjort enligt beskrivningarna i granskningen.

- Vi har inga indikationer på det här i vår organisation.

Han säger att personen som Fotbollskanalen och GP kallar för Snapchatagenten kan ha utfört vissa uppdrag åt klubben. Men han dementerar att mannen har eller har haft den titeln som han utgett sig för att ha enligt Fotbollskanalen och GP.

Annons

Hur ser du på att han har utgett sig för att ha den?
- Det är givetvis inte bra.

Ordföranden uttalar också följande:

- Fram till att vi får kännedom om saker så har vi inga aktiviteter med den typen av personer, vem det än är. För när det uppstår sådana här rykten så kan man pausa saker genom att sluta ha aktivitet med en person. Och visar det sig att det här stämmer så är det avslutat. 

Snapchatagenten har även haft ett extra starkt band till en tredje allsvensk klubb. Den har han gjort ett stort antal spelaraffärer med de senaste åren och ett tiotal källor, i och runt organisationen, beskriver för Fotbollskanalen och GP hur agenten stått klubben nära.

Flera personer som tillhör eller har tillhört klubben berättar att det inte gjorts någon hemlighet av agentens band till föreningen.

Den sistnämnda klubbens ordförande förklarar nu att man inte kan tänka sig att göra affärer med agenten igen, efter att ha tagit del av Fotbollskanalens och GP:s granskning.

Annons

- Nej, det kan vi inte. Vi har inte gjort affärer med honom det senaste och kommer inte att göra det framöver, säger ordföranden.

Representanten hävdar att klubben inte gjort affärer med Snapchatagenten ”på minst två år”. Men man har tagit in flera spelare som är kopplade till agentens nätverk de senaste två åren och uppgifterna från Fotbollskanalens och GP:s källor om agentens inflytande i föreningen rör också händelser som skett under samma tidsperiod.

Ordföranden menar i övrigt att man inte känt till något av det som framkommit om agentens beteende. Han medger vidare att Snapchatagenten tidigare varit en del av klubben, men för flera år sedan, och då jobbat med rekryteringsfrågor.

- Han var anställd en kort tid. I fyra-fem månader. Någonstans där, säger klubbledaren.

I Fotbollskanalens och GP:s granskning vittnade ett stort antal elitspelare om att de som klienter till Snapchatagenten utsatts för olika former av oönskat sexuellt beteende.

Annons

Snapchatagenten är inte registrerad som agent hos Svenska Fotbollförbundet. Han samarbetar med andra personer som är registrerade hos SvFF, vilka formellt företräder spelare.

Sedan tidigare har Svensk Elitfotboll, ligaorganisation för allsvenskan och superettan, meddelat att man ”inom kort” kommer ta en diskussion med de 32 klubbarna i landets två högsta serier om det som framkommit via Fotbollskanalen och GP.

- Jag är ganska säker på att de flesta inte känner till den här problematiken. Ofta är de här personerna väldigt duktiga på att dölja sitt beteende. Men vi måste prata med våra klubbar om vad de känt till och diskutera hur vi ska se på det framåt. Stämmer uppgifterna så utgår jag från att den typen av samarbeten avbryts, sa Sef:s sportchef Svante Samuelsson tidigare i veckan.

Snapchatagenten har tillbakavisat alla anklagelser i Fotbollskanalens och GP:s granskning. Han hävdar också att han inte varit verksam som agent på flera år. Istället vill han ses på som en ”rådgivare” som är ”utbildad inom kost, hälsa och träning” och som ”åtar sig uppdrag för att hjälpa fotbollsspelare att utvecklas”.

Annons

Fotbollskanalen och GP har sökt andra företrädare för klubbarna. Exempelvis företrädaren vars konversationer med Snapchatagenten citerats i texten.

Publicerad 2023-07-02 kl 12:00
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto