Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Ekvall hyllar landslagets sammanhållning: "Tycker genuint om att samlas"

Daniel Ekvall, fotbollsspykologisk rådgivare i svenska herrlandslaget, berömmer den sammanhållning som finns i det nu VM-klara Blågult.
- Det känns som att spelarna genuint tycker om att komma till samlingar, säger Ekvall i podcasten Lundh.

Den här veckan gästas Fotbollskanalens podcast Lundh av landslagets Daniel Ekvall, som är fotbollspsykologisk rådgivare. I avsnittet berättar Ekvall hur han och Sveriges förbundskapten Janne Andersson hittade varandra. Duon har tidigare arbetat tillsammans i allsvenska IFK Norrköping.

- Jag kom in i Norrköping under Göran Bergorts sista år (2010), så jag hade turen att få vara med när Christoffer Nyman sköt upp IFK till allsvenskan i Ängelholm. Året efter kom Janne till Norrköping. Därefter har vi haft fem år tillsammans där vi har hittat ett arbetssätt med tillgänglighet för individuella samtal och träffar med laget men också det här med gruppträffar även i Norrköping, att göra kontinuerliga avstämningar kring målsättningar under säsongen och låta spelare i Norrköping få delge sina målsättningar, att man nästa månad vill jobba med vissa saker i spelet till exempel, som avslut med fel fot eller vad det nu kan vara. Jag kan ge feedback och stöttning i det. Även också att man förväntas presentera månaden efter hur det har gått med ens målsättning. Janne och jag träffades i Norrköping och har jobbat på olika sätt där i fem år, säger Ekvall.

ANNONS

Om man ser till Janne, när han kontaktade dig om att jobba med landslaget, hur kände du då? För det är ju en helt annan uppgift än att jobba med Norrköping?
- Det är klart att det är ärofyllt och stort, absolut. Det hade man inte riktigt gått runt och tänkt på. Det var märkligt på ett sätt.

Coachar du ledarna också i hur de ska tänka eller hjälpa spelarna att få gruppkänsla?
- Coachar och coachar… Men det är klart att vi har diskussioner om gruppkänslan och även lite kring pedagogik. Man har få antal dagar och vill få ut hur vi ska agera rent taktiskt, så vi bollar även idéer kring teoripassen och ledarskap och lärande och eftersom jag jobbar med de frågorna även på tränarutbildningen så blir det mer diskussion än coachande.

Vi ser också ett landslag som uppträder mer som ett kollektiv, uppfattar vi. Dessutom talar de mycket så när de kommer ut. Hur delaktig är du i vad de ska säga och få ut för budskap?

- Där är nog inte jag så delaktig. Janne har sin värdegrund som han går igenom varje samling…

ANNONS

Ledstjärnor. Har inte du jobbat med Janne kring vilka ledstjärnor som borde vara med?
- Det är samma där, det har vi diskuterat fram tillsammans kring olika ledstjärnor. Men han är själv ganska tydlig i hur han har landat kring det där. Sedan noterade jag också i någon artikel att någon spelare hade sagt att gruppdynamiken var avgörande, och det är ju kul att höra men det är inget som jag har sagt att han ska säga. Om det sedan är processen med att vi har påverkat eller om det bara har slumpartat sig så - men det känns som att de genuint tycker om att komma till samlingar. Direkt efter slutsignalen i Italien var det någon som sade att vi borde starta ett klubblag, för att det var en klubblagskänsla här. Om det sedan är processen eller en slump i att det är människor som trivs i varandra ändå, det vet jag inte riktigt. 

Fakta

Här hittar du podden med Ekvall

173 - Daniel Ekvall

Avsnitt 173 av Sverige mest nyfikna fotbollspodd gästas av Daniel Ekvall som är landslagets fotbollspsykologiske rådgivare. Daniel Ekvall var en av Janne Anderssons första rekryteringar till sin ledarstab och Ekvall berättar om hur han jobbat med spelarna, om att en del var skeptiska till en början, om gruppdiskussionerna som föregår varje landskamp, om hur han är en länk mellan spelarna och förbundskaptenen, om den nya lagkänslan och om hur man jobbar för att förstärka bra beteenden.

Ekvall talar även om den skepsis som finns inom fotbollen att visa sig svag och vara öppen om psykiska problem, om att ledarskap med ”hårtorkar” inte fungerar, om vikten av att ens verksamhet är baserad på vetenskap och kritiken mot att damlandslaget använde sig av Mia Törnblom och att U21-landslaget använde sig av Lars-Eric Uneståhl. Dessutom berättar Ekvall om hur Janne Andersson utvecklats, om varför de funkar bra ihop, om varför det är svårt att mäta effekten av hans jobb, om vad målet blir under VM i Ryssland och om tanken bakom den berömda städbilden efter fixat VM-avancemang som fått en enorm spridning. 

Podden bjuder även på extramaterial. Där berättar Daniel om landslagets nya procedurer innan match, hur laget hanterar negativ kritik och om det omtvistade elitlägret i Halmstad.

Publicerad 2017-11-28 kl 06:10

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto