Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ekvall om kritiken mot Mia Törnblom: ”Viktigt att ha en stor ödmjukhet kring de frågorna”

Sverige (herr)

Svenska Fotbollförbundet står bakom att arbeta evidensbaserat, men varken Mia Törnblom eller Håkan Ericson använde sig av det, och frick kritik. Landslagspsykologen Daniel Ekvall menar att det finns bra och dålig forskning och evidens.
- Skulle man kritiskt granska mitt sätt att jobba finns det säkert saker där man kan kritisera ,säger han i podcasten Lundh.

Sedan augusti 2016 har Daniel Ekvall jobbat som det svenska landslagets fotbollpsykologiske rådgivare. Han är skolad i att jobba evidensbaserat, men ibland kan det vara svårt att nå ut med att visa att det faktiskt är effektivt. 

-  I internationell fotboll pratar man om fotbollsaktionen, där psykologi är en tårtbit som alltid är med. Det spelar ingen roll hur högt jag hoppar i spänst utanför planen om jag inte vågar gå in i nickdueller. Psykologi är alltid med. Det känns som att fler tränare har förstått det. Sedan kanske många i mitt eget område har varit för teoretiska och inte tillräckligt bra på att tillämpa teorier och modeller på ett tillräckligt konkret sätt, säger Ekvall i podcasten Lundh.

Annons

Varför är det viktigt att det är evidensbaserat?
- Jag är ju skolad den vägen. Jag har inte så mycket koll på annat. När man har gått högskolespåret har de diskussionerna kring vad som sannolikt har bäst effekt funnits. Då är det kanske det spåret som man bör börja i. Det är en viktig del. Ju mer utbildning från det akademiska spåret desto mer kan jag kanske slussa vidare när det handlar om dåligt mående psykiskt. Jag minskar risken för att göra saker som jag inte kan, eftersom jag får mer utbildning i ett ämne. 

Efter att Pia Sundhage anlitade Mia Törnblom, som inte gör evidensbaserade saker, så uppstod det en diskussion på förbundet. Även Håkan Ericson nådde stora framgångar på samma väg som inte var evidensbaserad.

Inte minst Pia Sundhage och Mia Törnblom fick kritik. Hur ställer du dig?

Annons
- I min värld och med min utbildning är idrottspsykologi ett spår från högskolor och universitet. Sedan finns det säkert 100 olika saker kring mental coaching. Det är något annat för mig, det är inget idrottspsykologiarbete utifrån hur vi har valt att jobba med det. Genom historien har förbundskaptener runt både dam, U och herr haft möjligheter att göra olika saker, inte bara inom det här området, det har varit en stor frihet inom många områden att göra det man själv tycker och känner är bra för att ens lag ska prestera.

Daniel Ekvall menar också att man inte helt kan bortse från det som Törnblom och Lars-Eric Uneståhl bidrog med.

- Det är samma sak kring det jag pratar om, det finns bra och dålig forskning och evidens. Skulle man kritiskt granska mitt sätt att jobba finns det säkert saker där man kan kritisera. Det är viktigt att ha en stor ödmjukhet kring de frågorna, absolut. 

Annons

Men förstår du de som var väldigt kritiska mot förbundet och gick väldigt hårt åt Mia Törnblom? Hur skulle du klassa det?
- Om jag är forskare på ett universitet kan jag ändå se att man då vill sträva från det man själv har forskat i och tror på utifrån ett vetenskapligt förhållningssätt. Man kan säga att generellt i förbundet under de tre-fyra åren som jag har jobbat, om man bortser från idrottspsykologiämnet, så har det varit en strävan i att bli lite mer vetenskapliga även i stort, även inom tränarutbildningen. Sedan når vi säkert inte hela vägen fram, men det finns en ödmjukhet för att ta till sig av evidens på ett helt annat sätt än vad det gjort för tio år sedan inom alla områden, som fys, kost och psykologi. 

Fakta

Här hittar du podden med Ekvall

173 - Daniel Ekvall

Avsnitt 173 av Sverige mest nyfikna fotbollspodd gästas av Daniel Ekvall som är landslagets fotbollspsykologiske rådgivare. Daniel Ekvall var en av Janne Anderssons första rekryteringar till sin ledarstab och Ekvall berättar om hur han jobbat med spelarna, om att en del var skeptiska till en början, om gruppdiskussionerna som föregår varje landskamp, om hur han är en länk mellan spelarna och förbundskaptenen, om den nya lagkänslan och om hur man jobbar för att förstärka bra beteenden.

Ekvall talar även om den skepsis som finns inom fotbollen att visa sig svag och vara öppen om psykiska problem, om att ledarskap med ”hårtorkar” inte fungerar, om vikten av att ens verksamhet är baserad på vetenskap och kritiken mot att damlandslaget använde sig av Mia Törnblom och att U21-landslaget använde sig av Lars-Eric Uneståhl. Dessutom berättar Ekvall om hur Janne Andersson utvecklats, om varför de funkar bra ihop, om varför det är svårt att mäta effekten av hans jobb, om vad målet blir under VM i Ryssland och om tanken bakom den berömda städbilden efter fixat VM-avancemang som fått en enorm spridning. 

Podden bjuder även på extramaterial. Där berättar Daniel om landslagets nya procedurer innan match, hur laget hanterar negativ kritik och om det omtvistade elitlägret i Halmstad.

Publicerad 2017-12-01 kl 06:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto