Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Expert "Seb" Larsson om att kunna kritisera landslaget: "Ska försöka ge en nyanserad bild"

Sverige (herr)

Sebastian Larsson hade svårt att lägga av i landslaget.
Mindre än ett år senare ska han vara expert på Sveriges matcher.
- Jag hade inte velat ha gjort det i VM-kvalet, säger han i podcasten Lundh.

Foto: Bildbyrån.

I veckan samlar Janne Andersson landslaget för fyra matcher i Nations League under elva dagar. När Viaplay sänder matcherna kommer en expert vara AIK:s Sebastian Larsson.

Mindre än ett år efter att han lämnade landslaget efter EM-åttondelen där Ukraina slog ut Sverige. En förlust Larsson inte kommit över än.

- Nej, det tror jag inte. Jag har nog inte bearbetat det så mycket heller utan det var bara att köra vidare. För min del så hade vi inte direkt något break heller utan det var ju rakt in i den allsvenska säsongen. Så det har man nog bara tryckt bort och sopat under mattan och sen var ju min landslagskarriär över också. Så det där får man nog bearbeta längre fram tror jag. Det har jag inte tid med just nu, säger Sebastian Larsson i podcasten Lundh. 

ANNONS

Om man ser till den matchen och det dråpslaget som det var och det finns ju många förklaringar till det. Och sen att ens karriär i landslaget är över då efter 14 år, vad betyder det? 
- Nej, men det blir ju ett extremt abrupt slut. Jag hade inte tagit ett beslut innan EM även om man någonstans förstod att när man kommer upp i de här åren så lutar det åt det hållet. Men jag hade inte bestämt mig och det har jag försökt akta mig för hela min karriär. Utan jag tog mig ändå en funderare efteråt. 

Under hur lång tid? 
- Jag meddelade väl Janne (Andersson) en månad eller sex veckor efter EM att jag då hade landat i ett beslut. Och det kan ju också vara öppen och ärlig med att säga det jag kom inte fram till ett beslut som kändes bra när jag vägde det åt något håll. Men sen blev det väl väldigt naturligt att man klev av där.

ANNONS

- Och där och då med min situation, jag hade ett halvår kvar i AIK och hade inte tagit några beslut till 100 procent med hur jag skulle göra. Men som jag sa så landade jag absolut inte ett beslut som kändes bra till 100 procent. Det kändes inte bra när man sa det. Men när jag vände på det och tänkte om jag skulle fortsätta, då kändes inte det heller rätt. 

Hur var det att ringa det samtalet? När det dessutom inte känns riktigt bra. 
- Nej, men det var väl typ så jag meddelade Janne och sa det till Janne också att ”jag kommer inte landa tydligare än så i ett beslut”. Sen var vi lite av en generation som klev åt sidan där och självklart påverkade det också. Så även om alla tar sina egna beslut så tror jag det påverkade lite grann. Men som jag sa så kom jag inte längre i min process, i en perfekt värld hade man ju kommit till ett beslut som kändes utom allt tvivel. Men det gjorde jag inte och då fick man gå på det som ändå kändes bäst för stunden. 

ANNONS

Du har ju ett nytt jobb i varje fall. Du är ju expert på Viaplay och du ska jobba med Nations League nu?
- Ja, tanken är väl att vi ska försöka se vad vi kan få in.

Hur blir det? För det är ju spelare som du har spelat med rätt nyligen.
- Så är det ju. Men det har ändå blivit en viss distans till det. Jag hade inte velat gjort det i VM-kvalet om man säger så. Sen tycker jag att det är en spännande värld att känna lite på.

- Och det är väldigt roligt och just när det gäller Premier League så har man ju väldigt mycket erfarenhet att ta av och landslaget har jag också mycket erfarenhet av, så det blir spännande.

Och hur blir det att prata om Janne Andersson och Peter Wettergren?
- Ja, men det är ju bara att hoppas att de gör en kanonmatch så man kan sitta och hylla. Nej, men skämt åsido så tror jag inte att jag har något problem med det. Men sen får vi väl se när vi väl är det. Men jag tror inte det. Jag vill gärna tro att jag kan se fotboll ganska bra, ganska nyanserat och sen försöka dela med mig av det.

ANNONS

Men hur är det att vara kritisk om du känner att antingen en spelare gör ett misstag eller inte gör en bra match eller att Janne exempelvis väljer fel spelare?
- Ja, det får vi se. Nej, men jag förstår ju frågan och jag kan inte sitta här och säga att "nej, men det kommer inte jag bry mig om eller det kommer kännas si eller så." Det enda jag hoppas på i det fallet är att jag gör det bra och att folk tycker man gör något bra i rutan. Och det är klart att då kan man ju inte vara för mycket åt något håll. Då ser man det som man ser det och sen gäller det att uttrycka den åsikten. Men jag tycker ibland det går väldigt mycket att det ska vara åt det ena eller andra hållet, att antingen måste du vara superkritisk eller superhyllande. Jag tror man ska försöka se en nyanserad bild av det, men vi får se. Jag vet inte riktigt hur det kommer kännas. 

ANNONS

Fakta

353 - Sebastian Larsson

Avsnitt 353 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Sebastian Larsson. AIK:s lagkapten talar om att jaga nya titlar, om att ångesten över förluster är jobbigare med åren, om varför klubben inte klarat Europakvalen, om hur han är som kapten, om vilka utmaningar som väntar John Guidetti, om ilskan över varningssystemet och om att trivas när motståndarnas supportrar inte gillar honom.

Dessutom berättar Larsson om svårigheten att sluta i landslaget, om att framöver vara expert i TV när Sverige spelar, om förtroendet för Janne Andersson, om skuldkänslorna kring Sunderlands nedgång, om att han inte vet när han lägger av, om att han vill jobba efter karriären även om han inte behöver och om att ett tränarjobb inte är aktuellt.

Publicerad 2022-05-30 kl 07:00

PODDEN SPONSRAS AV C MORE

Just nu har C More ett exklusivt erbjudande till dig som älskar filmer, serier, sport och barninnehåll.

C More har bland annat: Alla matcher i UEFA Champions League, Serie A och LaLiga.

C More Plus kostar normalt 299:- ingen bindningstid – nu - 50 % rabatt på C More Plus i 3 månader! Därefter 299 kronor i månaden, utan bindningstid. Erbjudandet hittar du här.

Använd kampanjkod: VIPFOTBOLLSKANALEN

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto