Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Gudmundsson skolades om till försvarare - gör nu succé i Lille: "Alltid velat spela offensivt"

Ligue 1

Gabriel Gudmundsson skolades om till försvarare när han kom till Lille.
Något han först var lite skeptisk till. 
- Man var väl lite sotis ändå för man har alltid velat spela offensiv fotboll, säger Gudmundsson i Lundhs podcast.

Foto: Bildbyrån

Gabriel Gudmundsson gör numera succé som vänsterback i Lille, men till en början var svensken skeptisk till den nya positionen.

Gudmundsson köptes från FC Groningen till Lille sommaren 2021, och var då van vid att spela mittfältare. Men i den franska klubben fick svensken en ny roll, då han skolades om till ytterback. 

- Man var väl lite sotis ändå för man har alltid velat spela offensiv fotboll. Men när de förklarade det och när jag dessutom tränade och spelade matcher där så kändes det väldigt naturligt för mig. Jag tycker att det gynnar mig att ha spelet framför mig.

Vad behöver man tänka på när man går från att ha varit en mer offensivt lagd ytter som har jagat mål och assist till att få ett större defensivt ansvar?

Annons
- Man får se till att det tar det tar sin tid och inte vara stressad. Jag har jobbat långsiktigt och dessutom så har jag haft bra tränare runt omkring mig som har hjälpt mig att finslipa på saker och ting.

Vad är det viktigaste som man behöver finslipa?
- Först och främst är det positioneringen. Man är van att ligga lite högre upp. Men när du spelar som wingback så kan du också ligga lite högre upp, det beror ju på lite. Men jag tycker att det har gått väldigt bra, väldigt snabbt och förmodligen så har det varit väldigt naturligt för mig.

När går du från wingback till att mer vara en vänsterback i en fyrbackslinje?
- I Groningen så skiftade vi lite beroende på vilka vi mötte så ibland spelade vi med en fyrbackslinje. Men vi har spelet mer kontinuerligt med en fyrbackslinje här i Lille.

Vad är det svåraste med att spela som vänsterback i en fyrbackslinje när man då har klivit ner hela vägen?

Annons
- Skillnaden från en fyrbackslinje till en fembackslinje är väl att man som wingback alltid har en extra central försvarare bakom dig. Det hjälper ju en på det sättet. I en fyrbackslinje så är man väl mer ensam till skillnad från när du har en extra bakom dig.

Om du känner efter nu när du varit på den här positionen både i Groningen och i Lille, var är din styrka? Defensivt eller offensivt?
- Styrkan är ju givetvis offensivt men jag tycker att jag har utvecklat många saker på min defensiva sida också.

Vad är det du behöver tänka på mest när ni spelar för att inte gå bort dig?
- Man får först och främst granska vem man möter. Vilken typ av spelare han är och vilken fot han gillar att gå med. Därefter ser jag till att anpassa mig och försöker utnyttja min fördel med min snabbhet och fysik.

Fakta

348 - Gabriel Gudmundsson

Avsnitt 348 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Gabriel Gudmundsson. Vänsterbacken talar om flytten till det franska mästarlaget, om omställningen att spela i Ligue 1, om att sänka Lyon med enda målet, om att bli rejält utspelat av stjärnspäckade Paris SG, om succén i Champions League med gruppseger och om hur mycket valet av Lille styrdes av klubben är duktig på att förädla spelare och sälja vidare.

Dessutom berättar Gudmundsson om att han inte hört ett ljud från Janne Andersson, om att han känner sig redo för A-landslaget och hoppas på Nations League i juni, om vägen fram som talang i Halmstads BK, om att bära namnet Gudmundsson i HBK, om varför klivet till Groningen var rätt, om omskolningen till vänsterback och om vad han behövt finslipa när han behövt bättra på defensiven.

Publicerad 2022-04-28 kl 06:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto