Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Larsson om framgångarna i Bröndby: ”Ser nog otroligt märkligt ut när vi spelar”

Bröndby har inte vunnit den danska ligan sedan 2004/2005.
Men den här säsongen har varit framgångsrik - och klubben är endast en poäng bakom Midtjylland.
- Det har lossnat rejält, inte bara för mig utan för klubben som helhet, säger Johan Larsson i podcasten Lundh.

Bröndby har vunnit den danska ligan tio gånger, men inte någon gång sedan säsongen 2004/2005. Men klubben kan nu vara på väg att ta sin elfte ligaseger. Bröndby hade en fin höst och skuggar Midtjylland i toppen av tabellen - en poäng skiljer inför omstarten efter vinteruppehållet.

Svenske backen Johan Larsson, som också är lagkapten, säger så här om framgångsreceptet:

- Dels fick vi in en ny tränare för ett och ett halvt år sedan som rensade upp och byggde sitt eget system. Han tog in den typ av spelare som han tyckte att han behövde och ville ha för att det skulle fungera, och dessutom rensade ut en del av det gamla. Det har gjort att det har lossnat rejält, inte bara för mig utan för klubben som helhet, säger Larsson.

ANNONS

Det är en gammal dansk storklubb, men det har varit en rad år av kaos på olika sätt. Många svenskar har passerat, vad har du haft för egenskaper som gjort att du tagit plats från start och spelat i princip hela tiden?
- Dels blev jag värvad som ett förstaval, och det visste jag. Jag hade också en otroligt fin vår när jag kom. Jag försöker göra det jag är duktig på och komma med mycket offensivt. Det har gått bra ända fram till för en säsong tillbaka, då började det gå lite bättre än bra.

Du gör mål och sex-sju assist, är det fortfarande den offensiva sidan som är din starkaste?
- Ja, det är det absolut. Med tanke på mina år som yttermittfältare och tia i Elfsborg så är det klart att det är något som sitter i ryggraden, det är något som jag vet att jag behärskar mycket, mycket bättre än det defensiva. Jag vet att jag har en lång väg att gå innan det defensiva sitter i ryggraden. Offensiven är absolut min starkaste sida.

ANNONS

Passar du extra bra i dansk fotboll? Är den lite offensivare än svensk?
- Ja, kanske. Jag tror att man tänker så i alla fall. Det finns definitivt lag som hör hemma under definitionen ”defensiva” också, men i Bröndby har det fallit extremt bra ut med mina offensiva egenskaper.

Vad är det för typ av fotboll som er nye tränare vill spela?
- Om man skulle kolla en match skulle man nog säga att det ser otroligt märkligt ut. Det första han sade när han kom in i möteslokalen var att fråga hur det såg ut när vi spelade fotboll när vi var sex år, när vi började spela fotboll. Ingen förstod riktigt vad han menade. Då svarade han att alla är kring bollen. ”Precis så vill jag att det ska vara”. Så vi har extrema överflyttningar och alla deltar i presspelet. Det finns ingen som inte deltar i vårt defensiva arbete, utan det är stora överflyttningar och extremt mycket löpningar.

ANNONS

Vad är styrkan med den typen av spelsystem?
- Det är att vi har otroligt mycket folk kring bollen när vi vinner tillbaka den. Det gör att vi ofta hamnar i övertag och kan skapa två mot en och tre mot två, vilket gör att vi ofta har en gubbe som är ledig. Man kan skapa otroligt mycket chanser när man vinner tillbaka bollen högt på det sättet.

Vad är svagheterna, var straffas ni när det inte fungerar med det systemet?
- Om det är någon som faller ur ramen för det här presspelet, någon som missar sitt arbete och inte riktigt är där så blir man överspelad. Då är motsatt sida helt öppen. Det finns många lag som försöker och vill göra det, men än så länge har det gått ganska bra med det systemet.

FC Köpenhamn har haft en mycket svag säsong och är långt ifrån toppstriden. Bakom Midtjylland och Bröndby är Nordsjälland enda lag som har riktigt häng. Johan Larsson säger så här om vad som behövs för att Bröndby ska knipa första ligatiteln sedan 2004/2005:

ANNONS

- Att vi klarar av att fortsätta på den inslagna vägen. Det är egentligen det enda, att vi fortsätter att tro på det vi gör och uträttar de saker som vi måste uträtta varje match.

176 - Johan Larsson

Avsnitt 176 av Sverige mest nyfikna fotbollspodd gästas av Johan Larsson. Bröndbys svenska lagkapten berättar att han helt hade gett upp landslaget, om att det gjorde ont att inte bli uttagen och följa mediabevakningen, om att han ångrar negativa uttalanden i media, om när han rökte fredspipa med Håkan Ericson, om att Janne Anderssons uttagning av honom i höstas väckte VM-drömmen och att han övertalade Bröndby att släppa i väg honom på januariturné för göra allt för att komma till Ryssland. Dessutom berättar högerbacken om framfarten i Bröndby som jagar danska ligatiteln, om chocken när Bröndbys storägare anonymt angrep både tränare och lagkamrater som Johan Elmander i ett fansforum, om att laget spelar fotboll som 6-åringar, om de underbara derbyna i Köpenhamn och att Simon Tibbling varit en värvning som nästan varit för bra för att vara sann. Johan Larsson talar även om drömmen att komma vidare till en större liga i karriären, om hur jobbigt det var med alla rykten om klubbar när han spelade i Elfsborg, om att det smärtar att se tomma läktare på Borås Arena, om att det var tydligt att något inte stämde i klubben under 2017 och att han vill spela för Elfsborg igen, men först om några år.

Publicerad 2018-01-12 kl 06:30

PODDEN SPONSRAS AV C MORE

Just nu har C More ett exklusivt erbjudande till dig som älskar filmer, serier, sport och barninnehåll.

C More har bland annat: Alla matcher i UEFA Champions League, Serie A och LaLiga.

C More Plus kostar normalt 299:- ingen bindningstid – nu - 50 % rabatt på C More Plus i 3 månader! Därefter 299 kronor i månaden, utan bindningstid. Erbjudandet hittar du här.

Använd kampanjkod: VIPFOTBOLLSKANALEN

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto