Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Så utvärderar SvFF Janne Andersson efter VM-miss: "För mig är resultatet inte alltid den enda sanningen"

Sverige (herr)

Janne Anderssons vara eller icke vara som svensk förbundskapten ifrågasattes efter VM-missen.
Nu berättar landslagschefen Jens T. Andersson om hur Svenska Fotbollförbundet utvärderar Anderssons framtid.
- För mig är resultatet inte alltid den enda sanningen, säger Andersson i podden "Lundh".

Foto: Bildbyrån.

Efter ett tung förlust mot Polen, på bortaplan en marskväll i polska Chorzow, stod det klart att Sverige inte kommer att spela VM i Qatar senare i höst. Det ledde till både åsikter och spekulationer kring förbundskapten Janne Anderssons vara eller icke vara, men i slutändan har Andersson stannat på sin post.

När den nye landslagschefen Jens T. Andersson gästar podden "Lundh" berättar han hur Svenska Fotbollförbundet utvärderar Anderssons framtid.

I den genomgången så var Janne Andersson noga med att påpeka att de naturligtvis har utvärderat det. Det är ju sin sak att de gör det. Men hur utvärderar Janne Anderssons chefer hans arbete? Där det ju faller på dig, nu förstår jag att du är ny, men hur utvärderar förbundet det hela?

ANNONS
- Jag kan inte prata om hur man har gjort det före min tid, för det vet jag inte, men det är ju såklart en del i min roll. Att dels utvärdera herrarna och damerna och pojk och flick-verksamheten som egentligen bygger på att förbereda spelare för att spela i våra representationslag. Så det är väl en sådan del som jag tittar på och det är också en av anledningarna till att jag ska vara med under juni-samlingen. Jag och Janne har pratat om det också och jag tror att de på herrsidan är ganska självkritiska i sin utvärdering. Men precis som jag sa i Sverige generellt så är vi ganska måna om att utvärdera oss själva.

Det är precis det jag menar, att de flesta som har ett jobb idag, inklusive mig, blir utvärderade. Hur gör ni med en förbundskapten och det jobb de bedriver?
- Det är väl lite det som jag håller på att finurlar på nu. Hur det arbetet ska se ut framgent. Det enkla och vanliga svaret i svensk fotboll är att alla utvärderas utifrån resultat. Vilket jag inte alltid tycker är överensstämmande med sanningen. För min bild är att du kan göra ett extremt bra jobb som tränare eller sportchef i en svensk klubb. Men har du inte resultaten så får du sparken i alla fall. Likväl åt andra hållet så behöver du inte alls vara speciellt lyckosam i din verksamhet som tränare, men du kan ändå få en spelargrupp som bär ansvaret, når ett resultat och helt plötsligt så hyllas tränaren. Så för mig är resultatet inte alltid den enda sanningen i en utvärdering utan det finns mycket annat också och det är väl det som jag är nyfiken att titta på.

ANNONS

Jag gissar att man även tittar utomlands där det kanske finns modeller för att utvärdera även fotbollsverksamheten. Var hämtar man inspiration när man finurlar fram något sådant?
- Nej, men det gör man väl i via sitt kontaktnät och även på klubbnivå. Men sen har jag redan hunnit träffa en del nationsförbund och har för avsikt att fortsätta göra det. För jag tycker att det är en spännande del och precis som med allt annat inom fotbollen så plockar man godbitarna från lite olika ställen. Det är inte så att vi kan överföra Hollands sätt att arbeta rakt in i svensk fotboll eller vice versa, men däremot finns det delar i deras verksamhet eller delar av våran verksamhet som går att flytta över och ta del av. Så erfarenhetsutbytet, att träffa människor och diskutera de här frågorna tycker jag är extremt viktigt.

ANNONS

Fakta

359 - Jens T Andersson

Avsnitt 359 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Jens T Andersson. Som nybliven landslagschef för alla landslag talar han om att följa dem på nära håll, om hur man resonerar kring Janne Andersson och Peter Gerhardssons framtid, om herrarnas VM—miss och Nations League, om att vara öppen med landslagens ersättningsavtal, om varför januariturnéer till Mellanöstern är förbi och om landslagsledningen ska åka till VM i Qatar eller ej.

Dessutom berättar Andersson om vägen till nya jobbet, om varför han lämnade ordförandeskapet i Svensk elitfotboll efter ett år, om svårigheten att få tränare att stanna i U21-landslaget, om vikten av en träningsanläggning för svensk fotboll, om att damallsvenskan får vänja sig vid fortsatta spelartapp, om bristen på mångfald i landslagens staber och om varför VAR är viktigt för svensk fotboll.

Publicerad 2022-07-12 kl 06:30

PODDEN SPONSRAS AV C MORE

Just nu har C More ett exklusivt erbjudande till dig som älskar filmer, serier, sport och barninnehåll.

C More har bland annat: Alla matcher i UEFA Champions League, Serie A och LaLiga.

C More Plus kostar normalt 299:- ingen bindningstid – nu - 50 % rabatt på C More Plus i 3 månader! Därefter 299 kronor i månaden, utan bindningstid. Erbjudandet hittar du här.

Använd kampanjkod: VIPFOTBOLLSKANALEN

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto