Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Toivonen om Hamréns EM-nobb: ”Jag ville ha ett bättre svar”

Sverige (herr)

Det blev inget EM 2016 för Ola Toivonen.
Anfallaren menar att han hade velat ha en större ärlighet från dåvarande förbundskaptenen Erik Hamrén.
- Men det är nog svårt att vara tränare där också om du inte har svaret på spelarens fråga, säger Toivonen i podcasten Lundh.

Foto: Bildbyrån

Ola Toivonen fick ingen speltid alls i play off-matcherna mot Danmark inför EM 2016. Därefter petades han helt ur truppen till träningslandskampen mot Turkiet och Tjeckien i mars.

Då förstod Toulouse-anfallaren att han troligtvis skulle nobbas även till EM-slutspelet i Frankrike.

- Oh ja, säger han i Fotbollskanalens podcast Lundh.

Hade Erik (Hamrén, dåvarande förbundskaptenen) ringt dig och sagt att det ser lite mörkt ut?
- Det var ju då innan Turkiet-landskampen. Vi hade ett samtal och han tyckte att andra gick före mig. Det får jag köpa liksom. Om han säger att han tycker att de andra är bättre än jag får jag köpa det.

ANNONS

Vad säger man i ett sådant samtal, sitter man bara tyst?
- Nej, du ställer väl motfrågor. Sen vill du ha ett svar. Sen om du inte får svaret… Det är nog svårt att vara tränare där också om du inte har svaret på spelarens fråga. Jag frågade bara om han tyckte att de andra var bättre än jag, då sa han att de går före dig just nu. Det var ju inte så konstigt heller, jag hade inte spelat från den 10 januari i Sunderland och vi fick in nya spelare där. Jag hade några månader på mig att förbereda mig på att jag inte skulle med till EM, så det var inte så att jag var ledsen sen när truppen togs ut.

Du har ju hört det här om Enbärsvägen i Degerfors 1994 med Erik Hamrén, ni bodde grannar. Han var tränare i Degerfors och du var väl åtta, nio år. Var den jobbig, den delen?
- Man får väl lite gliringar från spelare i laget. Den gamle grannen, liksom. Till en början var det väl inte speciellt jobbigt. Jag hade absolut ingenting emot Erik, jag tycker att han är en jättebra tränare och så. Men sen när det väl kommer till kniviga situationer tycker jag att det väldigt viktigt att vara ärlig mot varandra mellan fyra ögon. Jag gillar ärlighet, det kommer du längst på. Ibland kanske jag är lite för ärlig för mitt eget bästa.

ANNONS

Var inte Erik ärlig då?
- Jo, det var han väl, men det var just det här när man frågar om han tycker att någon är bättre än jag. Då vill jag gärna ha ett svar, ja eller nej.

Och där var inte han tydlig?
- Jag ville ha ett bättre svar, svarar han efter ett skratt.

Du var ärlig mot honom, tror du att det kostade dig?
- Nej, det tror jag inte. Allt handlar om vad du presterar på plan under en längre tid. Och det hade jag inte gjort i Sunderland, för jag fick inte spela och vi tog våra poäng med Sunderland. Så det var inga konstigheter.

Har ni haft någon kontakt efter det samtalet?
- Nej, det tror jag inte.

Så relationen från Enbärsvägen finns inte?
- Träffar jag honom här är det klart att jag inte går förbi honom, utan då hälsar jag som en trevlig kille jag är.

153 - Ola Toivonen

Avsnitt 153 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Ola Toivonen. Toulouse-spelaren berättar om hur fransmännen ser på VM-kvalet mot Sverige, om att det var skönt med en paus från landslaget men att han aldrig tvekade om comeback, om hur imponerad han är av Janne Anderssons och Peter Wettegrens jobb och spelidé, om gliringarna han fick av andra spelare när hans tidigare granne Erik Hamrén var förbundskapten, om EM-nobben och huruvida Hamrén var ärlig nog. Dessutom talar Toivonen om det svåra steget från att vara U21-stjärna till att spela i A-landslaget, om när han lärde sig att det fanns än värre vinnarskallar, om målet som tog Sverige till EM 2012, om hur det är att vara veteran i landslaget, om hur dagens unga stjärnor spelar på ren glädje men ännu inte prövats av några större motgångar och hur han ser på stämpeln som han fått som arrogant på planen. Toivonen talar även om att spelare bara är handelsvaror, om att han ångrar att han inte bråkade med PSV Eindhoven för att komma till Liverpool, om hur Sunderland skakades av när lagkompisen Adam Johnson dömdes till fängelse, om varför han nobbade Kina, om skälet till att en allsvensk comeback inte är trolig och varför han brinner för en fotbollsskola i Degerfors.

Publicerad 2017-06-07 kl 18:45

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto