Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

"En lite annorlunda människa som valt frivillig idioti som sitt yrke"

Musovics krönikor

Ena dagen hyllad till skyarna och en avgörande pjäs för lagets framgång. Andra dagen sågad och huvudorsaken till uteblivna resultat. Målvaktspositionen är lagets mest utsatta position. Ibland beskriven som frivillig idioti.

Foto: TT.

Antigen är du extremt hyllad och beskrivs som hjälte, där du i allra högsta grad bidragit till att laget plockat poäng, eller så är du oerhört ifrågasatt och pekas ut som en av huvudanledningarna till att laget tappat poäng. Som målvakt finns där sällan något mellanting, positionens prestation är ofta svart eller vit hos fotbollssupportrarna. Jag vill påstå att målvaktspositionen utan tvekan är lagets mest utsatta position. Alisson Becker är ett typexempel. Ena dagen är han hyllad till skyarna. Andra dagen totalsågad och håller knappt måttet.

Målvaktspositionen är en unik position. Ofta skapar den rubriker och bidrar till många klicks på diverse sajter på grund av att målvakten gjort en fantomenräddning, eller helt enkelt skitit ner det ordentligt och bidragit med en tavla som snabbt blir viral. Lika mycket som en målvakt behöver vara skicklig tekniskt sett, behöver den kunna bemästra den mentala biten. Klarar en av det sistnämnda, ja då är hälften vunnet. Att det är en sista utpost i ett lag är ingen klyscha. Så är det. Anfallaren kan missa hur mycket som helst under en match och ändå prisas som matchens lirare efter att ha lyckats göra mål på det sjuttonde läget. Mittfältaren och backlinjespelaren kan ha haft en tuff dag på jobbet, men snabbt glöms det bort och hamnar i skymundan av alla andra sportnyheter. En målvakt däremot. En målvakt lever på gränsen, snacka om att ha spänning i sin vardag. Ett litet misstag och insläppt mål kan överglänsa alla de sexton frilägen som vi räddat av anfallaren ovan. "Målvakter är ofta speciella". Ja jo, undra varför.

ANNONS

Liverpool har blandat och gett. Skador har satt laget i en svårt sits och sviktande prestationer har gjort att prestationerna uteblivit. En som haft det lite tuffare än andra och som på senare tid pekats ut som den absoluta syndabocken är målvakten Alisson Becker. För mig är Becker en av världens bästa målvakter på herrsidan, med sitt positionsspel och förmåga att få svåra moment att se väldigt enkla ut. Enligt mig en "all around"-målvakt utan några direkta svagheter, som med all rätt hyllats och lyfts upp som en avgörande pjäs för tidigare framgång. De senaste matcherna har han däremot stått för några enkla misstag som lett till insläppta mål. Vips, inte lika hyllad av supportrarna längre. Helt plötsligt är det vad som definierar honom som målvakt.

För en målvakt är vardagen utmanande och kravställningen är hög. Inget utrymmet finns egentligen för misstag. Som vi alla vet är även målvakter människor och ja, samma gamla visa, alla människor missar ibland. Jag får ofta frågan varför jag själv valde målvaktsyrket. En fråga som jag länge inte hade något riktigt svar på. Slänga sig frivilligt, stå i vägen för spelaren som vill göra mål och bli glada. Nästintill frivillig idioti. Men ju mer jag reflekterat över det, desto mer inser jag att jag gillar ansvaret som positionen bär med. Jag gillar att prestationerna antigen är svarta eller vita, att leva på den där gränsen. Att sträva efter perfektion, där misstagen minimeras men där deras existens samtidigt accepteras. Det motiverar och driver mig.

ANNONS

Så nej Becker, som målvakt själv förstår jag dig och vilket situationen du är i. Jag definierar inte dig som målvakt för att du gjort ett par misstag på senare tid. Vi alla vet att du kan passa en boll med rätt teknik. Vi alla vet att du inte vill göra misstag, att du gör ditt bästa. Men det vi ibland glömmer bort, när vi får för oss att vräka ut beskrivningar och analyser, är att du också är en människa. En lite annorlunda sådan, som valt frivillig idioti som sitt yrke.

Publicerad 2021-02-25 kl 18:22

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto