Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Mušović: Därför är Chelsea framgångsrika: "En vinnare skapas inte över en natt"

6v

Vad krävs egentligen för att bli ett vinnande lag?
Vilka vinnarattribut har jag fastnat för som beskriver det här laget?
En sak är säker: en riktig vinnare skapas inte över en natt.

Efter mina första månader här i England kan jag härmed titulera mig som engelsk mästarinna, efter att ha vunnit WSL med Chelsea FC. Det har varit häftiga månader hittills och det återstår lite mer än en vecka med ytterligare fantastiska matcher att spela, bland annat Champions League-final i mitt Sverige. Det är ett vinnargäng jag har anslutit till, minst sagt och att få vara en del av det här laget är något jag är tacksam över. Det är inte alla som får möjligheten att vara en del av ett vinnande lag, där allting förutom en vinst ses som ett misslyckande. Men vad krävs egentligen för att bli ett vinnande lag? Vilka vinnarattribut har jag fastnat för som beskriver det här laget? En sak är säker: en riktig vinnare skapas inte över en natt.

ANNONS

När jag anslöt till laget i januari hade jag förväntningar på vad det här laget satsade mot. Jag förväntade mig inget annat än att målet vara att vinna ligan och att stå som segrare i övriga engelska cuper. Champions League visste jag att klubben siktade högt i och jag var rätt övertygad om att laget hade alla möjligheter att ta sig hela vägen. Snabbt efter min ankomst bockade jag av att mina förväntningar stämde väl överens med klubbens målsättningar för laget. Allt skulle vinnas. Såväl ledare som spelare hade inget annat på agendan och tron fanns absolut där. Gemensamma och tydliga målsättningar är något som följt med under samtliga aktiviteter, oavsett om det handlat om det som skett på eller utanför plan. Målsättningar som varit och är realistiska utifrån den kapacitet som finns.

Kultur är något som ofta skapas av samtliga individer som finns i en organisation, i vårt fall av samtliga spelare och anställda kring laget. Det är något som ”sitter i väggarna” och som tar lång tid att bygga och som behöver tas om hans. I januari månad när jag kom, mitt i säsongen som enda nya spelare, kände jag mig otroligt välkommen av samtliga. Snabbt kände jag att jag blev en del av en familj, där vi tog hand om varandra. Kulturen är tydlig och det är många i och runt klubben som arbetat länge för att skapa den. Det är en process som varit lång men som verkligen börjar ge bra utdelning. Något mer jag anser är bra beskrivande för det här laget är att familjen är otroligt skickliga på att kombinera nöje med kvalité, att ha kul medan det är otroligt fokuserat och målinriktad, på individ- såväl som gruppnivå. Det sitter liksom i väggarna att det är så det ska vara.

ANNONS

Det tredje området som jag reflekterat och imponerats över är just individen och gruppen, att finna en balans mellan jaget och laget. Det här är något jag tror är avgörande för att ett lag ska vara ett vinnande lag och möjliggöra att skapa en kultur som föder framgång. Chelsea FC är ett av världens bästa lag med en trupp spelare och ledare som är riktigt, riktigt bra. Vi alla vet att i ett fotbollslag så är det elva spelare som får starta en match, men vi alla vet också att det är rätt så många fler som vill starta och spela matcher. Det är ett lag som vill vinna allt på lagnivå men det är också ett lag med individer som pushar för att nå sin egna yttersta nivå. Många är bland världens bästa och många vill jobba mot att nå dit. Jag fascineras rätt ofta över spelares spetsegenskaper i det här laget och viljan till att ständigt bli bättre, till att tävla och vinna. Men likväl fascineras jag över hur ett gäng världsspelare många gånger börjar med att fokusera på sig själv och jaget, för att när tillfälle kräver byta fokus till att tänka på laget och bidra med sin roll. På träning tävlar vi mot varandra för att på match stötta varandra. Det är något som jag tror har lett till en otrolig styrka i det här laget.

ANNONS

Tydliga och gemensamma målsättningar som samtliga inblandade tror på, en stark vinnarkultur och balansen mellan jaget och laget. Det är delar av spelet som jag anser att Chelsea FC gör extra bra och det är delar som jag tror är starkt bidragande orsak till framgången hittills. Det återstår två matcher av säsongen, varav en är den finaste klubblagsmatchen en kan spela: Champions League-final. Det återstår att se ifall målet uppnås; att lyfta bucklan. En sak är säker: en riktig vinnare skapas inte över en natt.

Publicerad 2021-05-12 kl 20:55

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto