Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Musovic: "Det räcker - dags att lägga ner översittarfasonerna"

Musovics krönikor

Att diskriminera, nedvärdera och förlöjliga ett visst kön är något som aktivt bör bekämpas. Det här även om det finns en hel del intressanta aspekter att finna ur en sådan här absurd händelse.

Foto: Bildbyrån.

Borussia Mönchengladbachs U23-tränare, Heiko Vogel blev straffad av det västtyska förbundet för sitt osportsliga beteende mot domare med att vara tvungen att träna klubbens dam- eller flicklag. Att diskriminera, nedvärdera och förlöjliga ett visst kön är något som aktivt bör bekämpas. Det här även om det finns en hel del intressanta aspekter att finna ur en sådan här absurd händelse.

Händelsen blev snabbt en viral snackis där chocken och ilskan var tydlig hos många. De två högsta ligorna på damsidan i Tyskland gick ut med ett öppet brev, där de vädjade för att de signaler som straffet sänder behöver få ett slut och att det inte är något som hör hemma i dagens fotbollsvärld. Flera av ligans storstjärnor delade aktivt det här i sina sociala medier. Jag instämmer. Jag vill se att de som utformade det här straffet, själva ska bli bestraffade av fotbollsvärlden. Vi behöver reagera och agera, inte vara tysta och acceptera. Att straffa någon med att tvinga denne till att träna ett damlag är att dela in fotbollen och samhället i klyftor, där du trycker ner samtliga damspelare och indirekt säger att deras arbete är långt ifrån likvärdigt som det motsatta könets arbete. Att ge den typen av straff är för mig att vara en översittare som tros kunna göra vad den vill för att det sett ut så längre bak i historien. Det räcker. Det är dags att lägga ned med dessa översittarfasoner.

ANNONS

Jag blir chockad, förvirrad och förbannad över att det här är något som sker år 2021 och något som är tänkt att tas seriöst. Sedan går ilskan över till nyfikenhet. Jag blir nyfiken på ifall den här tränaren hade klarat uppdraget att träna ett damlag. Jag blir nyfiken på ifall det västtyska förbundet har koll på att det inte räcker att vara en taktiskt skicklig tränare för att klara av ett gäng kvinnor. Jag blir nyfiken på att se hur utfallet hade kunnat se ut, där en tränare som varit tränare för män på hög nivå plötsligt ska försöka ge sig på något helt annat. För det är något annat att träna damlag. Du behöver vara en duktig ledare för att kunna få med dig gruppen, annars förblir dina taktiska kunskaper enbart något för dig och din ”whiteboard”-tavla.

Att få möjlighet att träna ett damlag är därför hellre en erfarenhet än ett straff. Straffet i det här fallet bör vara: att aldrig någonsin få träna ett lag. Du räcker inte till. Din personlighet håller inte.

ANNONS

Tränare för lag är viktiga förebilder för sina spelare, som i sin tur är stora förebilder för andra. Det är av stor vikt att bestraffa dåligt beteende hos tränare på ett korrekt sätt, på ett sätt som inte sänder helt fel signaler.

Så därför Heiko Vogel. Du ska inte straffas genom att tvingas att träna ett damlag. Du ska gå tillbaka till grundläggande grejer. Du ska införskaffa kunskap, förståelse och erfarenhet kring att träna ett damlag, för att kunna vara en komplett herrlagstränare. Det västtyska förbundet, ni behöver inse ert misstag och snarast möjligast försöka åtgärda det, eller så ser jag ingen annan utväg än att ni själva straffas av fotbollsvärlden. Det lär inte dröja länge innan någon börjar dra ner er, vi är trötta på översittare som tros sig kunna göra vad de vill.

Publicerad 2021-03-22 kl 11:38

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto