Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Mušović: "Elitspelare ska gå ut och spela match - är de människor eller produkter?"

Att ekonomin är en avgörande del i många sammanhang, är inget vi riktigt förvånas över längre.
Inte minst har den en betydande del i fotbollen, där pengarna oftast avgör frågor där jag hade önskat att något annat vägde tyngre.

Fotboll är världens största sport och genererar otroligt mycket pengar, framförallt inom herrfotbollen. Det vet vi. Otroliga löner, enorma TV-pengar och andra avtal som fyller på kassan markant är några få exempel som vi utifrån får höra om. Jag vågar knappt gissa hur mycket det rör sig om bakom kulisserna, allt det där som vi som inte är inne i det får ta del av. Det är inte konstigt att de stora ligorna vill dra igång så fort som möjligt, med tanke på att så mycket pengar flera olika parter går miste om. Men är det moraliskt rätt att bara tänka pengar i tider som dessa?

ANNONS

Spanska La Liga för herrar är planerat att dra igång och slutföras för att få fram en vinnare, samtidigt som fortsättning av motsvarande ligasäsong för damer har ställts in. Rättvist? Jag hade sagt att det beror på hur en ser på det. Min tanke: ”money talks”. Damernas liga har långt ifrån liknande summor inblandade och jag är rätt säker på att det är ett ganska mycket lättare beslut att ta att genast lägga ned i Corona-tider. Istället hänvisas det till att beslut tas för spelarnas bästa och genast har vi fått fram en ”good guy”. Den ekonomiska smällen tål att tas helt enkelt. Hos herrarna är det andra puckar, där är det fler parter som drar åt sina håll och alla vill ha ut sina investerade kronor. TV-avtal behöver hållas, sponsorer hotar med att dra sig ur och plötsligt är spelaren en produkt snarare än en individ med en hälsa som behöver tas i beaktning.

ANNONS

Tyska Bundesliga är tänkt att även den ska dra igång inom snar framtid, likaså den danska högstaligan. Enligt vår alldeles egna Anders Tegnell, så kommer de att bli testballonger, där deras modell kommer vara ett förstatest för större del av resterande värld att se på. Samhället i stort i dessa två länder har ännu inte återgått till det normala , ändå ska elitfotbollsspelare gå ut och spela match för att dra igång en tävling. Människor? Produkter? Jag säger produkter. 22 produkter som ska få landets fotbollsekonomi i rullning igen. Föresten har jag inte hört något konkret snack, som på herrsidan, om start för damernas högstaserie i dessa två länder, jag undrar verkligen vad det beror på.

I svensk fotboll verkar pengar också kunna prata, men inte tillräckligt högt då Tegnell med jämna mellanrum tystar ner pengarna och sätter ord på vad som verkligen är viktigt i dessa tider. Statsepidemiologen har människans välmående på förstaplats och verkar inte kunna köpas. Imponerande. Tryggt. Bra. Ännu en del i Sveriges tillvägagångssätt som gör att jag hejar på den svenska modellen i dessa kristider och tror på att det är den bästa. Vi låter experten tala och bestämma, om vi nu tycker att hälsan är viktig för oss och om vi ser människan bakom fotbollsspelaren som är tänkt att underhålla fotbollsfantasten. Vi låter experten säga sitt när andra skriker högt från flera olika håll, rädda för de ska gå miste om massor med pengar. Vi låter experten ta de beslut som behöver tas, som vi andra, icke-experter, hade haft svårt att ta när tänkta kronor inte längre hamnar på kontot.

ANNONS
Publicerad 2020-05-11 kl 18:50

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto