Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Mušović: "Vinnarskalle har ingenting med kön att göra"

Musovics krönikor

Vi brinner för det lika mycket, vi älskar det lika mycket.
Det får oss att må lika bra, det får oss att må lika dåligt.
Ändå tycks vi göra något annorlunda, något som inte riktigt är helt rätt enligt normen.

Foto: Bildbyrån.

Bandylaget Skutskär lanserade inför deras elitseriepremiär sina nya matchtröjor där tröjorna är fyllda med svar på olika nedsättande kommentarer som spelarna fått stå ut med gällande deras idrottande. Å ena sidan anser jag att det är ett bra och viktigt statement som föreningen har gjort genom lanseringen, å andra sidan tycker jag att det är sorgligt att det behövs år 2020.

Ständigt letar vi efter sätt att maximera varje liten del av vår fotboll som krävs för att bli den bästa versionen av oss själva som spelare. Varje minut av tuff träning som vi lägger ner, där svett och tårar ofta är inblandade. Där vi ena dagen svävar på moln då adrenalinet i kroppen skriker av glädje när vi vunnit vår kamp mot vår motståndare. Där nästa dag handlar om att gräma oss över en prestation eller ett resultat som gör att vi bara känner för att sjunka genom jorden och försvinna, då vi själva blir våra största motståndare. Vi utövar vår idrott med passion, kärlek och andra känslor som vi inte finner i andra delar av våra liv. Vår fotboll är något speciellt för oss. Just där och då är det allt för oss. Kvinna såväl som man.

Annons

Som kvinnlig idrottare är nedsättande kommentarer kring vår sport vardagsmat. Händer det inte direkt till en själv, så händer det gentemot någon annan i vår närhet. Ifrågasättande kring varför hon ska vara muskulös, varför benen måste vara så stora. Kring varför hon ska springa efter en boll när hon ändå inte kommer att bli något. Kring varför hon inte fattar att sporten enbart är något temporärt och något som snart kommer att ersättas av något annat, mer "kvinnligt". Kring varför hon blir så sur när hon har förlorat, när sporten ändå inte är allt i deras liv.

Dessa kommentarer grundas i samhällets idealbild, som byggts upp under lång tid för längesedan och som tröttsamt nog fortfarande lever kvar i en hel del hörn av samhället. Ofta kommer kommentarerna från en specifik grupp människor, där kunskapsnivån är låg i många ämnen och där de konservativa tankarna kring att ”bevara det gamla” tagits till en helt ny nivå. Nedsättande kommentarer kring hur en tjejs kropp och muskeluppbyggnad ser ut bygger enbart på urgamla idealbilder. Ifrågasättande kring varför en tjej ska hålla på med fotboll bygger enbart på trångsynthet och oförmåga att anpassa sig till förändringar i samhället. Förvåning om varför en tjej kan bli så sur när hon har förlorat. Ja, det är grundat i något som jag inte riktigt förstår mig på. Tjejerna från Skutskär satte klockrena ord på det: "Vinnarskalle har ingenting med kön att göra".

Annons

Det känns bra att fler och fler tar kampen i dessa frågor, att Skutskär gör betydelsefulla statement som påvisar hur absurda vissa kommentarer kan vara, att fler får upp ögonen över hur det ser ut. Det känns bra att nedsättande kommentarer direkt kan hänvisas till att det kommer från en specifik grupp människor, oftast. Sist men inte minst känns det ovärderligt bra att jag kan fortsätta vara en envis vinnarskalle och få behålla mitt kön. För tro det eller ej, vinnarskalle har ingenting med kön att göra.

Publicerad 2020-11-16 kl 12:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto