POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SUPERETTAN
6v

Öster anmält av SvFF för Karam-affär

Foto: Scanpix.

Östers IF har utretts av SvFF för en affär med Kian Karams bolag.
Nu har superettan-klubben anmälts till disciplinnämnden.
- Vi har lämnat in en anmälan, bekräftar förbundsjuristen Christine Stridsberg för Fotbollskanalen.

Sedan Fotbollskanalens granskning av Kian Karam publicerades i november förra året har Svenska Fotbollförbundet sett över hans affärer med svenska klubbar och spelare. Nu har utredningen lett fram till en första anmälan till förbundets disciplinnämnd, som är den instans som fattar beslut om eventuella straff i den här typen av ärenden.

I mars kunde Fotbollskanalen berätta att SvFF utreder Östers IF för en utbetalning på 25 800 kronor under 2019 till Nordic Scouting AB, Karams bolag, som de för förbundet redovisat som ett förmedlararvode. Det trots att Karam inte är registrerad som agent, vilket regelverket kräver. Och det är det ärendet som nu hamnat på disciplinnämndens bord.

Östers ordförande Jonas Karlsson har tidigare uppgett för Fotbollskanalen att ersättningen till bolaget rapporterats in fel och att den egentligen betalats ut för ett scoutinguppdrag. Men SvFF anser trots det att ett brott mot förmedlarreglementet begåtts och har därför anmält superettan-klubben.

- Vi har lämnat in en anmälan till disciplinnämnden, bekräftar förbundsjuristen Christine Stridsberg för Fotbollskanalen.

Mer än så vill Stridsberg i dagsläget inte kommentera. Disciplinnämnden har ännu inte fattat något beslut i ärendet. När de kommer att göra det? Oklart, uppger nämndens sekreterare Pierre Blomqvist för Fotbollskanalen.

Hur som helst riskerar Öster att straffas. Gissningsvis med böter. När Helsingborgs IF lånade in Kundai Benyu från Celtic i februari förra året tog man hjälp av en agent som inte var registrerad hos SvFF och straffades med böter på 25 000 kronor.

”Vad gäller storleken på böterna bör hänsyn tas till serietillhöriget och till de ekonomiska villkoren för de inblandade”, skrev disciplinnämnden i sitt beslut då.

Fotbollskanalens granskning av Kian Karam visade hur han säger sig vara scout men också agerat som agent på den svenska marknaden. Granskningen kunde bland annat peka på flera specifika spelare som företrätts av Karam efter det att SvFF införde krav om registrering för förmedlare. 

Karam är registrerad som förmedlare hos det norska fotbollsförbundet. I Norge har han de senaste åren varit del av ett stort antal affärer, enligt de förmedlarrapporter som förbundet släpper varje år.

Att agera som agent utan att vara registrerad hos Svenska Fotbollförbundet strider mot förbundets regelverk, men det är inte agenten själv som straffas om disciplinnämnden slår fast att ett regelbrott begåtts. Det är i sådana fall den spelare eller klubb som representerats av personen som förbundet agerar mot. Agenten skulle slippa undan straff eftersom den inte omfattas av regelverket så länge den inte är registrerad hos förbundet. En fällande dom skulle dock innebära att agentens chanser till att bli godkänd av SvFF om den i framtiden ansöker om att bli en registrerad förmedlare minskar. 

Fotbollskanalen har sökt Östers ordförande Jonas Karlsson, men utan framgång. 

Publicerad 2020-05-25 kl 17:12
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto