Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Billborn tror derbyt kan lyfta Bajen till nästa nivå: "Kan vara en bra match för oss"

Allsvenskan

STOCKHOLM. Mot Dalkurd kände Stefan Billborn igen Hammarby.
Nu vill tränaren se en ny positiv insats mot Djurgården.
- En bra match är inte lika med att vi har satt grejerna på plats, säger Billborn till Fotbollskanalen.

4:01
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkterna från Hammarbys seger mot Dalkurd i spelaren ovan.

Det är dags för kvartsfinal i svenska cupen, och Hammarby ska ta sig an Djurgården på "bortaplan". Men säsongen är fortsatt ung och ovissheten kring lagbyggena är stor. Det gör scoutingen av motståndare delvis lurig, menar Bajens tränare Stefan Billborn. 

- Hur analyserar man Hammarby mot Eskilsminne, liksom?

Billborn tror dock på ett derby där de båda lagen försöker ta kontroll över spelet och vill framåt. Helst vill han så klart att Hammarby ska klara av att styra och ställa på planen.

- Vi tittar oerhört mycket på det vi ska göra, och vi vill sätta det i fokus. Vår matchplan utgår i från vad som blir extra viktigt i vårt spel i förhållande till de vi möter, istället för att vi anpassar oss utifrån de vi möter så trycker vi extra mycket på vissa bitar. Så det blir en grej för individuella spelare, att en innerback kanske ser att den kommer få möta en snabb spelare och så vidare.

ANNONS

Ni har till exempel en offensiv högerback i Simon Sandberg som nu kan ställas mot Djurgårdens snabbe ytter Edward Chilufya, hur ser du på situationen där?
- Ja. Men man kan ju också bestämma sig för att han (Chilufya) inte ska få anfalla. Om de inte har bollen kan de inte anfalla.

Och då kan Simon ändå fylla på som ni vill att han ska göra?
- Ja, precis. Så det är en balansgång det där, för jag tror inte Chilufya är lika bra på att försvara sig som han är på att springa framåt. Det är också något som Djurgården måste ta hänsyn till. Vi dubblar ju ofta upp och flyttar upp mycket folk på kanterna, så får de bestämma sig också. Visst, vill de ha någon som ligger på omställning så finns ju risken att de tappar ännu mer i de ytorna. Man kan inte få allt. Man fryser någonstans, beroende på hur man drar täcket.

ANNONS

Överlag vill Billborn bygga vidare på det spel som Hammarby hade mot Dalkurd senast, när de grönvita vann med 3-1.

- Det är lite intressant, för det finns vissa likheter i hur Dalkurd och Djurgården spelar. För oss handlar det om att vi ska bygga på grunderna, för vi har varit så väldigt, väldigt ostrukturerade och inte haft kontroll. Jag var nöjd med Dalkurd-matchen. Vi borde ha gjort sju-åtta mål i den matchen, kändes det som, men det var inte det viktiga. Det viktiga var att vi såg ut som Hammarby igen. Andra halvlek var bra. De hade ingenting. Det är ändå ett bra lag offensivt, de är modiga. Men de kom ingenstans.

- Det handlar om att sätta grunderna. Vi måste få det på plats, och en bra match (mot Dalkurd) är inte lika med att vi har fått det på plats.

Hur ser du på att ni får en så här tillspetsad match när ni är inne i en fas där ni vill sätta grunderna?

ANNONS
- Jag tror att det kan vara bra. Det som inte riktigt klaffade mot Dalkurd var tempot och aggressiviteten, i både anfall och försvar. Vi tog lite god tid på oss med bollen, vi löpte kanske inte max och vi var kanske inte alltid tydliga och aggressiva i presspelet. Det går på något sätt automatiskt upp i en sådan här match. Det kan nog vara ganska bra för oss, ur det hänseendet.

Mot Dalkurd valde Billborn att bänka forwarden Nikola Djurdjic. Hur stjärnan reagerat?

- Inte alls, säger tränaren.

- Han har en jättestor chans till att få spela mot Djurgården. Han har varit en av våra tongivande spelare. Han är ett proffs och har varit med om mycket, så det här är ingenting för honom. Vi har inga problem. Han har inte sagt ett ljud och det hade jag inte förväntat mig att han skulle göra heller. Jag har sagt det förut: jag tycker spelarna ska vara jäkligt besvikna om de inte får spela. Sen kan man kanalisera det på olika sätt. Det handlar om hur spelarna själva vill bli uppfattade, och mer gentemot sina lagkamrater än ledningen.

ANNONS

Billborn fortsätter, och delar ut en mindre känga till media:

- Vi spelade ju många matcher förra året där vi spelade med ungefär samma lag. Men det här har blivit en så stor grej. Om vi låter en spelare stå över en match i cupen så blir det snack om det. Men AIK kan sätta (Henok) Goitom och (Nicolas) Stefanelli på bänken och det blir inget snack om det.

Stefanelli har det väl dock varit mycket snack om, och kring Goitom har han väl mest suttit på bänken av fysiska skäl.
- Ja, men jag uppfattar det mer som: "Nu sitter stjärnorna på bänken" hos oss. När vi var uppe i Sundsvall och spelade, efter att ha spelat söndag-onsdag-lördag eller söndag, så bytte vi våra yttrar och forwards och då blev det direkt skriverier om att "stjärnorna sattes på bänken". Men det var ju rätt bra spelare som kom in och vi hade spelat match för två dagar sedan.

ANNONS

Men det blir intressanta frågor att prata om.
- Ja, jag vet. Och det förstår jag. Det är ju en styrka att kunna spela med ungefär samma lag hela tiden, samtidigt gäller det att hålla spelarna varma. Det har vi sagt kring cupen framför allt. Vi vill inte ha en cementerad startelva redan i cupen, i mitten av februari. Då är laget dött sen, säger Billborn.

Publicerad 2019-03-10 kl 06:15
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto