Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

FEM SPANINGAR: "Alm kan få igång IFK Norrköping igen"

Svenska Cupen

UPPSALA. IFK Norrköping gick vidare till kvartsfinal efter 2-2 mot Sirius.
Här är Andréas Sundbergs fem spaningar.

4:26
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån.

Se höjdpunkterna från IK Sirius-IFK Norrköping i spelaren ovan.

SIRIUS LÄR INTE SOMNA GOTT
Det var två ganska jämna lag, med fördel till Sirius, men där IFK Norrköping gjorde det som behövdes och tog sig vidare.

IFK Norrköping saknade ett helt gäng av sina centrala mittfältare. Ismet Lushaku, Jesper Ceesay, Jacob Ortmark och Kristoffer Khazeni var skadade eller sjuka och Arnor Traustason avstängd.

Det märktes.

"Peking" var lite "valpigare", slarvade en del i passningsspelet, förlorade en del dueller, och hade framför allt problem med Joakim Persson när han var rättvänd och kom med fart.

Med passningsspelet: som efter bara fyra minuter när Ture Sandberg slarvade och slog bort en passning. Sirius kontrade snabbt och bortalagets mittback Max Watson backade in i anfallaren Yousef Salech som föll omkull, och det var kanske inte långt borta att det blev straff.

Annons

Med duellspelet - och även med Joakim Persson: som fyra minuter in i den andra halvleken när Ture Sandberg och Anton Eriksson förlorade en duell mot Yousef Salech på Sirius planhalva. Bollen hamnade hos Melker Heier som satte full fart framåt. Heier passade ut till Joakim Persson till vänster utanför straffområdet. Han skar in och satte bollen snyggt i det bortre hörnet. 1-1.

Spelmässigt var Sirius ganska bra. Joakim Persson var bäst på plan. På mittfältet visade Adam Vikman upp fin speluppfattning och bra passningsspel och längst fram visade debutanten Yousef Salech att han med sin fysik kan komma att bli viktig.

Men två individuella misstag kostade en plats i kvartsfinalen.

Först slarvade vänsterbacken Dennis Widgren och slog bollen utanför eget straffområde till Vito Hammershøy-Mistrati, som i sin tur slog ett inlägg. Christoffer Nyman fintade med en löpning upp Henrik Castegren på läktaren och nickade sedan in 1-0. Det stod 1-0 i halvtid efter att Nyman varit skillnaden. Hade Sirius haft Nyman så är det nog inte omöjligt att hemmalaget haft ledningen.

Annons

Sedan, i andra halvlek, försvarade högerbacken Jakob Voelkerling Persson för dåligt och lät Isak Andri Sigurgeirsson få boll och tid, och så var det 2-1 och god natt.

TUFFAST MÖJLIGA MOTSTÅND
Om IFK Norrköping hade fått välja ett lag man inte skulle få i kvartsfinal så hade så klart varit borta mot Malmö FF. Men nu blev det så och det är klart att MFF är favorit att ta sig vidare. Men det är en match i mars och vi såg när Varberg spelade mot MFF att det går att störa den stora favoriten. På förhand är det 80/20 till Malmö FF.

FRÅGETECKNET
Om IFK Norrköping har tålamod så kan Andreas Alm vara den som får igång klubben igen. Oftast ligger saker och ting på spelarmaterial och ekonomi. Titta på Hammarby som hade en bra tränare i Marti Cifuentes. Det gick bra och han var omtyckt men när laget tappade för många bra och viktiga spelare så gick det inte längre lika bra. Så bara för att man tar in en ny bra tränare i Kim Hellberg så är inte det lika med att det direkt kommer att bli ett lyft. Om man nu inte förstärker truppen.

Annons

Så som det ser ut nu så är inte IFK Norrköping ett allsvenskt topplag. Klarar "Peking" att strunta i att bara se kortsiktigt? Om man gör det, tittar längre fram och har tålamod så kan Andreas Alm mycket väl vara den som får igång klubben igen. Alm har flera gånger visat att han är bra på att bygga upp, och att han inte räds att satsa på unga spelare. Han har mod att ge förtroende till unga, oerfarna spelare. På så sätt kan de unga utvecklas och förhoppningsvis säljas så att ekonomin stärks.

Men det är inte bara klubben som har en utmaning med att våga. Även Andreas Alm har det. Det är en sak att släppa fram en ung och lovande spelare i ett bra lag (som Alexander Isak i AIK) och en annan sak att släppa fram en ung och halvt lovande spelare i ett lag som sliter. 

MATCHENS HÄNDELSE
Inom loppet av en minut ville Sirius ha straff, IFK Norrköping brände friläge och Christer Mattiasson fick rött kort. Först var det Salech som gick omkull i duell med Anton Eriksson, men ingen straff. I stället gick bollen upp mot Norrköpings anfall. Castegren missbedömde och Nyman blev helt fri., Han försökte dribbla David Mitov Nilsson, men misslyckades. Bollen gick vidare till Shabani, som också misslyckades. Sirius ställde om och då kapade Dino Salihovic Joakim Persson ute vid bänkarna. Efter straffsituationen och kapningen på Persson så gick Christer Mattiassons topplock. Då fick han rött kort.

Annons

MATCHENS SPELARE
3: Joakim Persson: Hela tiden ett hot när han kom rättvänd och med fart. Gjorde ett mål.

2: Adam Vikman. Fin speluppfattning och bra passningsspel.

1: Yahya Kalley. Väldigt fin första halvlek. Bra fysik och fart.

Publicerad 2024-03-04 kl 23:07

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto