FEM SPANINGAR: "Hur vågade hon döma mål?"

Rosengård besegrade BK Häcken i svenska cupfinalen med 2-1.
Här är Fotbollskanalens Amanda Zazas fem spaningar.

1:34

Se det omdiskuterade målet i spelaren ovan.

Hur vågade Sara Persson döma mål?
Det handlar inte om vilken match som helst, utan det handlar om en cupfinal mellan FC Rosengård och BK Häcken. Och det är också en match som var på väg mot straffar, ändå tar Sara Persson det sjukaste beslutet jag sett i modern tid och dödar matchen.

Stephanie Sanders får ett inlägg som hon petar in och som Jennifer Falk till synes räddar på mållinjen, men en tvekande Persson dömer till slut ett mål till Rosengård i slutminuterna. Det handlar om en titel och ändå tar hon det djärvaste beslutet jag sett den här säsongen - och då kan domarnivån absolut ifrågasättas på nästintill varenda match. Men det är faktiskt inte Perssons fel att hon inte har rätt teknik för att kunna utföra sitt jobb på bästa möjliga sätt.

Rosengård kom ut som ett nytt lag
Rosengård var tillbakatryckta i den första halvleken och lyckades inte komma upp i den nivån som man är van att se de mesta mästarna komma upp i. Men efter halvtidspausen kom man ut som ett helt nytt lag och pressade framåt – något som gav utdelning ganska fort. Och man började se ut som Rosengård mer och mer.

Malmölaget blev spelförande och kontrollerade matchen efter att BK Häcken kommit ur sin rytm – och satte även in 2-1 i den andra kvarten av övertiden. Trots vinst fanns det en hel del mycket mer att önska och man kan inte vara nöjd med sin första halvlek.

Johanna Rytting Kaneryd – behöver jag säga mer?
Det fanns ett flertal landslagsstjärnor på plan i cupfinalen. Olivia Schough och Elin Rubensson var inte lika skarpa som man är van att se de. Jennifer Falk vaktade BK Häckens mål väl. Men var det någon som stod ut så var det Johanna Rytting Kaneryd.

Hon gjorde Häckens enda mål och hade en hel del spring i benen. I matchminut 90 såg det ut som att hon hade en hel match till i benen. Det här är hennes säsong och hon kommer att få sitt absolut största genombrott i år – hon var utan tvekan den bästa spelaren på planen.

Rosengård – visar varför man är mästare
Caroline Seger bänkades och kom inte in förrän på övertid. Jelena Cankovíc är tillbaka på riktigt och i första halvleken var hon den enda som visade på plan att hon ville bli mästare. Men Rosengård har en sådan bredd att man kan spela en halvdan halvlek för att sedan ta hem titeln. Rosengård har vunnit sina fyra senaste cupfinaler och är de mesta mästarna av en anledning.

Mentorn och adepten
Efter matchen kramades Bea Sprung om av Caroline Seger – och på något sätt blev det symboliskt. Mentorn och adepten. Sprung har exploderat och blivit en nyckelspelare i Rosengård och har visat att hon är en spelare som kommer att vara riktigt viktigt för svensk fotboll i framtiden.

Målet är av högsta klass och tonåringen visade hur otroligt duktig hon är och hur viktig hon är. Och kanske kommer Seger att en dag lämna över till Sprung.

Publicerad 2022-05-26 kl 21:07