FEM SPANINGAR: “Lovande Thern – men Blåvitt har en lång väg att gå”

Svenska Cupen

GÖTEBORG. IFK Göteborg och Gif Sundsvall spelade 1-1 i den andra gruppspelsmatchen i svenska cupen.
Här är Fotbollskanalens Erik
Hadzics fem spaningar från matchen.

Kostsamma missar för IFK Göteborg
Efter en jämn matchinledning tog hemmalaget över spelet ju längre första halvlek led. Blåvitt skapade flera bra målchanser trots att bolltempot var oftast var lågt i anfallspelet. Häcken-förvärvet Kevin Yakob hade tre bra lägen och skulle givetvis gjort mål på den sista, där Pontus Wernbloom dessförinnan fick en halvträff bara några meter framför målet. Gif Sundsvall skulle senare också få ett drömläge när när Pontus Engblom fick chansen att avsluta en hörna, men sköt över. Med facit i hand skulle framförallt hemmalagets missar bli kostsamma.

Blåvitt har en lång väg att gå
Istället gav Linus Hallenius Giffarna ledningen i den 63:e minuten. Blåvitt inledde den andra halvleken trögt och hade även efter målet det väldigt svårt att luckra upp ett kompakt bortaförsvarTränaren Roland Nilsson försöker spela in en 4-2-3-1-uppställning där YakobAlhassan Yusuf och Tobias Sana understöder Söder längst framDet finns mycket att jobba på där, framförallt med att få Söder mer involverad i spelet. Anfallaren hade en frustrerande eftermiddag men fick i alla fall se ytterbacken Alexander Jallow ordna fram en straff på tilläggstid. Det satte Sana säkert och ordnande en kvittering efter att Blåvitt pressat hårt under de sista tio minuterna.

“Rolle” petade både målvakten och vänsterbacken
Giannis Anestis stod för en grov målvaktstavla i 4-3-segern mot Sandviken senast och hamnade på bänken mot Giffarna. Det gjorde också det temporära vänsterbacksvalet Sebastian Eriksson efter en mindre bra insats mot Ettan-laget Sandviken. Vänsteryttern Gustaf Norlin gick då ner ett steg i banan och tog Erikssons plats i fyrbackslinjen. Nyförvärvet från Varbergs Bois visade att han behärskar både det offensiva och defensiva spelet och han kommer säkert få chansen där igen i Yahya Kalleys frånvaro. Söderberg blev ställd av styrningen på Hallenius mål och kan inte lastas för något annat. “Rolle” Nilsson förklarade efter matchen att han har två bra målvakter och idag kände han sig manad att ändra.

Hallenius har presenterat sig i återkomsten
Giffarnas prestigeförvärv har haft ett minst sagt märkligt år bakom sig. Efter att ha varit halvt ordinarie i den cypriotiska storklubben APOEL Nicosia säsongen 2019/20 talade allt på att 31-åringen skulle gå vidare till IFK Göteborg förra sommaren. Men affären tog en vändning när Linus Hallenius istället valde att gå till IFK Norrköping. Hösten i Peking blev en flopp – anfallaren noterades för noll mål på åtta matcher. Inför 2021 valde Hallenius därför att vända hem till Gif Sundsvall där han gjort 41 mål på 116 matcher. Dagens match var hans andra tävlingsstart sedan återkomsten och Hallenius gjorde mål på sitt enda läge i matchen. Tyvärr för Giffarnas del räckte inte målet till en seger och laget är därmed utslaget inför den sista omgången.

Thern-inhopp som lovar mycket
Simon Thern tog vägen från ett IFK till ett annat. Efter att ha lämnat IFK Norrköping så valde mittfältaren att fortsätta karriären i Blåvitt - idag gjorde också han sin debut med ett inhopp under slutkvarten. 28-åringen fick inte massor med boll, men visade annat som lovar en hel del. Hans kroppsspråk signalerade att han ville vara i centrum och hjälpa IFK att ta sig ur knipan. Redan efter några dagar i klubben visar alltså Thern att han kan agera som en ledare på planen  –  utöver att bidra med den obestridliga spelkompetens som han besitter. Hans nästa uppdrag blir att ordna en seger mot sitt gamla lag Peking för att ta den regerande cupmästaren IFK Göteborg vidare till kvartsfinal. Det är mycket möjligt att Thern får chansen från start då.

Publicerad 2021-02-28 kl 16:43