Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

AIK ställer sig bakom uppropet: "Vi har ett jättestort ansvar"

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se AIK:s Max Bergander och TV4:s Anna Brolin tala om #timeout i Nyhetsmorgon i spelaren ovan.

AIK ställer sig bakom uppropet #timeout mot sexism och övergrepp.
Max Bergander, värdegrundsansvarig i AIK, tycker att klubbarnas ansvar i frågan är stort.
- Det är inte så att idrottsvärlden är en egen del utan vi har ett stort ansvar i samhället, säger Bergander i Nyhetsmorgon.

I onsdags publicerade DN uppropet #timeout - en fortsättning på me too-rörelsen -  mot sexism, machokultur, sexuella trakasserier och övergrepp inom idrotten. 2 290 kvinnor inom den svenska idrottsrörelsen har skrivit under.

Under fredagsmorgonen publicerade AIK ett meddelande där man förklarade att man ställer sig bakom uppropet, signerat styrelse, ledning, tränare och spelare.

Max Bergander är värdegrundsansvarig i klubben. I Nyhetsmorgon berättar han om sitt och AIK:s arbete och menar att klubbarna måste leva upp till sitt ansvar.

- Jag tycker att vi har ett jättestort ansvar. Vi är en del av samhället. Det är inte så att idrottsvärlden är en egen del utan vi har ett stort ansvar i samhället. Vi måste prata om de här frågorna och vi måste göra det tydligt. Det är det som är så fantastiskt med den här metoo-rörelsen, att nu är historierna uppe. Det är inte så att vi inte har vetat om det tidigare, men nu är det väldigt svårt att ducka för att det här är ett jättestort problem i samhället. Det är väldigt svårt att säga att, nej det här har inte med det att göra. Nu är det uppe och vi ska fortsätta, säger Bergander.

Bergander beskriver den miljö som finns i många omklädningsrum, och hur man ska kunna förändra den.

- Det är ju väldigt olika mellan olika omklädningsrum, men generellt så är det en väldigt hård jargong, en tydlig machokultur, tydliga sätt att vara på och tydliga sätt att vara på för att passa in. Och det är någonstans här vi måste bryta det, förväntningarna på att vara kille, på vad man ska säga, vad man behöver vara som kille. Vi behöver prata om att det är okej att visa känslor och vara den man är.

- Det är klart att man möter motstånd. Men de flesta som man är ute och pratar med tycker att det här är fantastiskt. Många tycker att det är väldigt skönt att det äntligen lyfts upp. Hur vi ska prata med varandra och vad det faktiskt leder till. För jag menar, att hålla på med mänskilga frågor, hur vi är mot varandra och visar andra respekt - det är inget vi gör istället för att spela fotboll eller hockey eller bandy eller vad vi gör. Det är ju något som skapar förutsättningar för att vi ska kunna göra det bra. Så hela den här beteendefrågan har ju absolut med sporten att göra, och samhället.

Publicerad 2017-11-24 kl 09:06
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons