Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Andersson tänker taktik – och inte på kvalmatematik

Sverige (herr)

VM-kvalets upplösning handlar mycket om matematik.
Men inte för Janne Andersson:
- De försökte förklara för mig i morse, men jag är helt ointresserad, säger förbundskaptenen.

Foto: Bildbyrån

Efter 8-0 mot Luxemburg är Sverige oerhört nära ett VM-playoff. Man kan till och med förlora med sex mål mot Holland och ändå nå playoff. Sedan återstår att se vilka andra lag som går till playoff, om Sverige blir seedat eller ej och om det finns något hopp att vinna VM-kvalgruppen om Frankrike snubblar.

Det är oerhört mycket matematik när nio VM-kvalgrupper ska slutspelas och där olika resultat får effekt i olika led – något Janne Andersson inte lägger någon kraft på när det gäller snack med spelarna.

- Nej och jag är ganska ointresserad själv. De försökte förklara för mig i morse, men jag är helt ointresserad. Det är så många faktorer som påverkar och det kan jag inte göra något åt. 

ANNONS

Hur svåra upplever du att kvalreglerna är?
- Det är som det är, det hjälper inte vad jag tycker. Jag kan tycka att det är konstigt att man plötsligt stryker resultaten mot ett lag.

Janne Andersson tillbringade kvällen efter Sveriges seger mot Luxemburg med att följa Vitryssland-Holland och Bulgarien-Frankrike när hela laget med familjer käkade ihop. Efter det blev det färd till spelarhotellet där han och de andra ledarna traditionsenligt kollade travomgången över en öl.

- Vi tog varsin öl och kollade på travet, svor och var förbannade för att vi inte vann några pengar. Vi lämnar alltid in ett system under samlingarna. Som vanligt har jag flest andelar för ingen ska få vinna mer än mig. De kostar mig mycket, de här samlingarna. Sedan gick jag och la mig, säger Andersson.

Under söndagen hade man ett möte med spelarna och sedan var det rehab för startspelarna plus Albin Ekdal samtidigt som reserverna tränade under ledning av bland andra Janne Andersson.

ANNONS

- Jag har stått och frusit ute på Kaknäs, säger Andersson på en välbesökt svensk presskonferens inför avfärden till Amsterdam.

Förbundskaptenen är tydlig med att hans fokus ligger på den svenska taktiken:

- Jag skriver upp var vi ska börja pressa, när vi vinner boll och hur vi ska spela där. Det andra får andra hålla på med, säger han. 

- Jag kan inte göra något åt om Danmark förlorar mot Rumänien. På tisdag kanske det har klarnat lite till. Då kanske det är något som vi behöver ta upp med spelarna.

Har du ingen koll alls?
- Jag är inte helt trög. Jag har koll på tabellen och jag kan räkna. Ska jag sitta med spelarna med en miniräknare och skriva massa tabeller?

Parallellt med Sveriges match mot Holland så spelar Frankrike mot Vitryssland och en svensk seger samtidigt som fransmännen tappar poäng innebär svensk gruppseger. Alternativt kan det finns skäl att plocka av varnade svenska spelare mot Holland om Frankrike har en säker ledning.

ANNONS

Men Janne Andersson säger att inget är bestämt kring hur man har koll på Frankrikes match.

- Det har jag inte heller funderat över än. Så svaret är att jag inte har kommit dit i planeringen än. Ja, visst, det här är grejer som vi får paketera ihop när vi kommer närmare matchen om vi tycker att det har betydelse.

Inte heller att Sverige kan förlora och ändå gå till playoff är något Andersson tar in:

- Jag bryr mig inte om det. Jag går inte omkring och tänker på att vi ska förlora. Vi går in för att vinna matchen. Den taktiska planen kommer kanske påminna ganska mycket om hur vi spelade mot Frankrike. Vi måste våga att ha ett eget spel. Vi kan inte bara hålla på och försvara oss i 90 minuter.

Publicerad 2017-10-08 kl 19:09

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto