Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Bekräftat: Sverige drabbat av corona-fall inför EM

Sverige (herr)

GÖTEBORG. Blågult har drabbats av ett positivt covid-fall i EM-truppen.
Det är Dejan Kulusevski som smittats.
Senare har landslaget meddelat att även Mattias Svanberg smittats.

1:18
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se presskonferensen i spelaren ovan.

1:18
Dejan Kulusevski smittad av covid-19
0:34
Landslagsläkaren: "Kulusevski har testat positivt"
0:36
Janne om Kulusevskis sjukdom: "Klart det skapar oro"
1:09
"Vi kommer inte ta in någon annan för Dejan"

Landslaget hade knappt landat i Göteborg förrän man kastade om i schemat totalt. Utan förvarning ändrade man förbundskapten Janne Anderssons presskonferens från planerade 18:30 efter träningen till att ligga 16:00, vilket var före träningen.

- Förstår att det blir tight för en del, men det finns goda skäl till flytten, sa Sveriges presschef Jakob Kakembo Andersson.

På Twitter uppgav Fotbolldirekts Patrick Ekwall, inför presskonferensen, att han hade uppgifter på att en i truppen testat positivt för covid-19.

Nu bekräftar Blågult att det rör sig om ett coronafall inne i EM-bubblan. Det är Juventus-stjärnan Dejan Kulusevski som testat positivt för covid-19. Det är andra gången som han drabbas av smittan.

ANNONS

- Det är jättetråkigt. Det är tråkigt för Dejan och tråkigt totalt sett. Det går inte att komma ifrån. Det skapar en viss oro. Samtidigt hanterar vi det på sättet vi ska göra och jag är trygg med våra läkare, säger förbundskaptenen Janne Andersson.

Efter beskedet om Kulusevski har landslaget meddelat att även mittfältaren Mattias Svanberg testat positivt för covid-19.

Nu kommer forwarden missa EM-premiären mot Spanien. Han kommer dock inte ersättas i mästerskapstruppen, enligt Janne Andersson.

- Vi hoppas att han får en lindrig variant. Han har ju haft det tidigare. Får man det igen är fördelen att man i de flesta får ett lindrigare och mindre smittsamt förlopp, säger läkaren Anders Valentin.

Kulusevski smittades under ledigheten mellan lördag kväll och onsdag morgon i förra veckan, misstänker landslaget.

ANNONS

Beslutet att ge spelarna ledigt försvaras av landslagsledningen.

- Det var inget konstigt. Det var ett beslut vi hade övervägt noga. De fick ledigt med förhållningsregler Vi känner fortfarande att beslutet var helt rätt, säger landslagschefen Stefan Pettersson.

I förra veckan fick Kulusevski ett oklart testsvar vilket gjorde att forwarden testades om och då fick ett negativt svar. Men nu har han alltså fått ett positivt svar efter ett nytt test.

Sverige ställs mot Spanien i EM-premiären den 14 juni.

Den var den 1 juni som de slutgiltiga trupperna skulle lämnas in till Uefa. Däremot finns det anledningar som gör att sena förändringar tillåts.

Lagen tillåts göra obegränsat antal ändringar i truppen om man drabbas av "allvarliga skador eller sjukdomar" innan sin första match i turneringen, enligt Uefa. Spelare som testar positivt för covid-19 eller bedöms ha varit i närkontakt med en coronasmittad person tillhör kategorin spelare med "allvarlig sjukdom" och kan alltså bytas ut.

ANNONS

Dessutom är det tillåtet att göra målvaktsbyten i truppen inför varje match vid skada eller sjukdom.

Publicerad 2021-06-08 kl 16:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto