Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

I EM ville inte Sverige ha mental träning - men nu har det blivit viktigt: "Jag har ändrat mig"

Sverige (herr)

GELENDZJIK. I EM var landslaget skeptiska till mental träning.
Två år senare är det plötsligt viktigt.
- Jag tycker att det har slagit väl ut och jag har ändrat mig, säger Lasse Richt till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

När Sverige spelade sin första gruppspelsmatch i EM 2016 mot Irland hade flera spelare stora problem att komma in i matchen och det tog 50 minuter innan laget började hitta rätt. Flera av spelarna såg ut att vara tagna av stundens allvar och efteråt menade en del att den tuffa starten kunde ha varit en mental grej.

Men ändå ville inte landslaget ha en mental tränare då.

- Vi jobbar indirekt med det. Erik (Hamrén) jobbar med mentalt och har sina kontakter. Men vi har ingen mental tränare i gruppen. Vi har ju en erfarenhet där de flesta av ledarna har varit med tidigare, sa landslagets chef Lasse Richt efter 1-1-matchen mot Irland i EM.

Annons

- Mental träning så som fysisk träning är alltid viktigt, men det är fortfarande att hitta formerna och jag är inte så säker på att den bästa formen är i landslagssammanhang. Det här är en av de svåraste frågorna tycker jag. För vi har diskuterat det otroligt mycket genom alla år.

Varför har ni valt att inte ha det?
- För att vi tror att det är det bästa sättet att få prestationen. Inte för att vi inte har mental tränare utan för att den här gruppen fungerar på ett bra sätt och vi tror att vi ändå har den komplett.

Nu, två år senare, är landslaget i Ryssland för att spela VM, och det med en ny förbundskapten. Med sig har man fotbollspsykologiske rådgivaren Daniel Ekvall som bland annat sköter den mentala träningen. Och Lasse Richt, han har ändrat uppfattning.

- Jag tycker att det har slagit väl ut och jag har ändrat mig. Jag tycker att det här är en funktion som även fungerar på ett jättebra sätt i ett landslag, säger han till Fotbollskanalen.

Annons

- Jag tänker egentligen likadant i dag, men man ska också säga att Erik (Hamrén) hade också en vilja från början att ha sin mentala tränare som kommer från Danmark och vi hade många diskussioner. Till slut kom vi överens om hur vi skulle organisera oss och då blev det utan mental tränare. Det är en viktig bakgrund att ha i det här.

- Janne var likadan. Jag tänker ju mycket på hur en landslagsledning ska se ut och lyssnar framför allt på en förbundskaptens vilja. Daniel Ekvall var dessutom anställd av oss på förbundet så jag kände honom. Det är så många saker i en landslagsledning som ska stämma in. Då sa vi att vi försöker. I början var det tänkt att han skulle vara med lite mindre. Men det går ju ganska fort innan man är med eller inte med, och då är man med fullt ut.

Hur ser du på det här nu?

Annons
- Det blir mer en mental träning i grupp än individuellt. Jag tror fortfarande att huvudjobbet ska göras i klubbarna. Det är en jätteviktig fråga och jag är jätteintresserad av det. Det är mer en daglig fråga och den dagliga samlingen har vi inte i ett landslag.

Är spelarna positiva?
- Ja jag tycker det. Man pratar ju om fotboll, prestationer och vi teoretiserar lite mer även i den mentala delen och det har slagit väl ut. Det beror ju mycket på personen också och Daniel är en jättebra ledare.

Sveriges lagkapten Andreas Granqvist har varit med i flera mästerskap och är äldst i truppen. Från början var han inte helt positiv till att få in mental träning i landslaget.

- Jag var lite skeptisk innan, när vi började med det här. Jag trodde inte att det skulle hjälpa så mycket. Men Daniel har gjort det väldigt bra och det han säger är väldigt fotbollsrelaterat och vi får själva vara med och bestämma hur vi vill ha det, säger Granqvist.

Annons

- Vi har våra gruppträffar där vi får gå igenom och där vi har tagit upp saker som kan bli viktiga för oss och sedan jobbat på det under de här dagarna fram till första matchen. Det gjorde vi väldigt bra i gruppspelet och inför play off mot Italien. Där har vi själva fått ta fram saker som vi kan påverka och som kan bli viktiga, allt från uppladdning till olika situationer som kan hända i matcherna. Det har varit väldigt viktigt och bra för oss och det jobbar vi fortfarande med.

Något exempel på varför det blir viktigt i VM?
- Det blir ju viktigt med trycket på oss i första matchen med fans, medialt och så. Det är svårt att veta hur stort det är innan man är där. Kan vi göra oss mer förberedda, det kan vara allt från återhämtningssaker till resor, så är det bra och det här har varit väldigt viktigt för oss. Vi försöker att tänka bort saker för att nå max.

Annons
Publicerad 2018-06-15 kl 07:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto