Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Sverige har inga spelare födda på 00-talet - Island har sju

Sverige (dam)

GÖTEBORG. Sverige har inte en enda spelare i truppen som är född på 00-talet.

Island har sju.
- Jag har faktiskt varit tränare för en av våra unga spelare, säger lagets mittfältsstjärna Sara Björk Gunnarsdottir.

Foto: Bildbyrån.

Island har fått fram en väldigt lovande generation med sju spelare i truppen som är födda på 00-talet. Fyra av dem spelade i 1-1-matchen mot Sverige, 19-åriga jättetalangerna Sveindís Jane Jónsdóttir och Karolina Vilhjalmsdottir, och 20-åringarna Hlín Eiríksdóttir och Alexandra Johannsdottir.

En som hjälper de unga talangerna att utvecklas ännu mer är Islands största stjärna, Sara Björk Gunnarsdottir, 30, till vardags i världens bästa klubblag, Lyon.

- Vi har väntat länge på att unga och duktiga spelare ska komma upp i A-landslaget. För vi har under lång tid haft samma spelare. Nu har de kommit. De här unga spelarna är inte bara bra utan har också bra mentalitet, och det är något som vi har behövt i vår grupp. De har lagt ner ett hårt jobb på att ta sig hit. Nu är alla redo. De är fortfarande unga men kommer att göra skillnad för oss, och det betyder mycket för laget, säger Björk Gunnarsdottir innan hon berättar en anekdot.

Annons

- Det är lite kul för Alexandra Johannsdottir har samma moderklubb som jag har (Haukar), och jag tränade henne när hon var liten.

- De här unga spelarna ser mig som en förebild för jag har jobbat hårt för att komma dit där jag är i dag. För mig är det viktigt att visa att det inte spelar någon roll var man kommer ifrån eller vilket lag man spelar för. Om man jobbar hårt för något och älskar det man gör, och gör allt för att ta sig dit, då kan du nå dit. Jag tycker att det är skönt att jag kan visa att om jag klarat det så kan de också göra det. Det är en väldigt bra känsla.

I söndags kunde Fotbollskanalen berätta att flera av de här unga isländska talangerna jagas av damallsvenska klubbar.

- Det var lite intresse innan 1-1-matchen mot Sverige, men efteråt blev intresset stort. Det är en del svenska klubbar som har hört av sig och som vill ha Sveindís Jane Jónsdóttir och Karolina Vilhjalmsdottir, sa deras agent Gylfi Sigurdsson och fortsatte:

Annons

- I den andra halvleken kom Hlín Eiríksdóttir in i stället för Vilhjalmsdottir, och jag skulle säga att det största intresset är för Eiríksdóttir och Sveindís Jane Jónsdóttir.

Sara Björk Gunnarsdottir har varit i samma sits som sina unga lagkompisar. När hon lämnade Island så föll valet på Rosengård, och det tog henne sedan vidare till Wolfsburg och Lyon. Och mittfältaren tycker att damallsvenskan är ett bra steg för landslagskompisarna.

- Ja jag tycker det. För mig var det ett ganska viktigt steg. Ligan var bra då, och det är fortfarande ett bra steg för isländska spelare att gå till Sverige, säger hon.

Uppmuntrar du lagkamraterna att ta steget till Sverige?
- Jag kan inte svara för dem, men jag tycker att det är ett bra steg. Vi har inte pratat om det, men det är många isländska spelare som har spelat där och utvecklats bra. Jag tror att det är ett bra steg för de här spelarna, och jag tror att våra unga också tycker det.

Annons
Publicerad 2020-10-27 kl 13:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto