Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Sverige missade scoutingen senast - men nu har man tränat extra för att klara av Islands vapen

Sverige (dam)

GÖTEBORG. I förra matchen överraskades Sverige av Islands långa inkast - något som blev matchavgörande.
Inför gruppfinalen har laget förberett sig noggrant.
- Vi har faktiskt tränat på långa inkast, säger Nathalie Björn.

Foto: Bildbyrån.

Inför matchen på Island så hade Sverige missat en sak i scoutingen, något som förbundskapten Peter Gerhardsson och de svenska spelarna erkände efteråt.

Man hade helt enkelt inte koll på 19-åriga Sveindís Jane Jónsdóttirs väldigt långa inkast, något som låg bakom den isländska kvitteringen.

När lagen nu möts igen, i en match som kan avgöra kvalet, så har Sverige slipat på hur man ska möta deras långa inkast och hur man den här gången kan göra det bättre.

- Vi har faktiskt tränat på långa inkast. Det är framför allt viktigt att försöka att inte släppa till så många inkast. Sedan är det bara att ha en tydlig plan på hur vi ska försvara oss på deras inkast, säger Nathalie Björn.

ANNONS

- Det handlar om hur vi försvarar oss. Vi vet vilka ytor Island vill komma åt, så försöka att inte bjuda på det.

Caroline Seger:

- Nu vet vi om deras långs inkast och det är lätt att vara efterklok. Under den matchen så var det många långa inkast, många spelavbrott och det tog mycket tid. Det är också ett sätt för dem att skapa chanser. Det är en stor chans för Island när de får de här fasta situationerna, säger Seger.

Enligt Peter Gerhardsson så hade Island 16 inkast i 1-1-mötet, och 13 av dem i andra halvlek. Men trots att kvitteringen kom efter just ett långt inkast, där Lina Hurtig missade att nicka bort bollen, och att det vid flera andra tillfällen såg lurigt ut, så anser Gerhardsson att det ändå inte var någon fara.

- När första inkastet kom så pratade jag med Magnus (Wikman, assisterande förbundskapten) och sade att de kastar långt. Då rättade vi till det. De hade tre inkast i första halvlek och 13 i andra, tror jag. I halvtid pratade vi om hur vi skulle ställa upp och tog bort alla inkast, de skapade någon hörna på det. Det var alltså ingen fara. Att det blev ett mål berodde på ett individuellt misstag, Lina nickade ju bort i stort sett allting annars, säger Gerhardsson och fortsätter:

ANNONS

- Vi tog ju bort allting. Det var mer överraskande, både för Lina och för vårt lag, att vi missade den delen. Vi gör alltid en noggrann analys, men det var inga större problem under den matchen och vi ser inga större problem inför returen heller.

I matchen på Island var det Zecira Musovic som vaktade Sveriges mål. Hon förklarar varför det är lurigt med de långa inkasten.

- Island hade inkast som hamnade precis så att man inte kunde gå ut på dem, det är där svårigheten ligger, säger hon.

Om det blir Musovic eller Jennifer Falk som står i mål den här gången är oklart. Men båda är redo för vad som väntar.

- Jag tycker att det är svårare att komma ut på inkast, för de går oftast långsammare. Och oftast inte lika långt, de hamnar ofta framför första ytan. Så det är mycket svårare som målvakt att komma ut på en sådan boll, säger Falk.

ANNONS

Hur försvarar man sig mot det?
- Vi får väl kolla på det nu, men av erfarenhet så har vi hemma i klubblaget haft att en utespelare går in i förstaduellen. Det är bara att vara noga med positioneringen, och att snacka med försvararna så att de kommer i rätt position och vet var motståndarna är.

Mittbacken Linda Sembrant kommer att få ett stort ansvar i duellspelet vid Islands inkast. Och hon har planen klar.

- Det gäller att ha spelare nära och det är viktigt att kliva upp i första duellen och ta den, men även att fånga upp spelarna som är runt omkring för det kanske inte är första situationen utan andra situationen som blir farligare. För det lär väl inte bli mål på skarven om det är den som man vill åt, utan det är i nästa skede, säger hon.

Publicerad 2020-10-27 kl 11:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto