- Det är väldigt tungt, säger Victor Nilsson Lindelöf till Fotbollskanalen.

2:17

Avbryt
Försök igen

Svenska landslaget tog under tisdagen emot Österrike på Friends Arena i en ödesmatch i EM-kvalet. Blågult var inför matchen grupptrea med fyra poäng upp till Österrike och Belgien, och behövde därmed vinna för att närma sig toppen i gruppen i jakten på en plats i EM-slutspelet i Tyskland 2024.

Sverige kom till spel med Albin Ekdal i stället för Samuel Gustafson på innermittfältet - och inledde aggressivt med tre fina målchanser. Först fick Viktor Gyökeres ett fint läge i straffområdet, men utan att få iväg ett farligt avslut, och sedan var både Alexander Isak nära med en nick mot mål och Dejan Kulusevski med ett skott tätt utanför mål.

Österrike var samtidigt inte uddlöst, då både Marcel Sabitzer och Marko Arnautovic hotade med farliga avslut under inledningen av första halvlek. Sverige skapade dock flest chanser, och var närmast 1-0 under första halvan av matchen, som slutade mållös.

Under inledningen av andra halvlek utspelade sig mardrömsminuter för svensk del.

I den 53:e minuten gav Michael Gregoritsch sitt Österrike ledningen med ett nickmål till 1-0, och tre minuter senare utökade Marko Arnautovic till 2-0. Sverige tryckte därefter på i hopp om att få in ett reduceringsmål, men i stället fick Österrike straff i den 68:e minuten efter en duell mellan Isak Hien och Phillipp Mwene, vilket gjorde att Arnautovic blev tvåmålsskytt till 3-0 på Friends Arena. Det resulterade i att supportrar reste sig från sina platser, och gick hem inför den sista delen av matchen.

I slutminuterna reducerade Emil Holm med ett långskott, men det räckte inte särskilt långt, då Sverige i slutändan åkte på en tung förlust med 1-3.

- Det är klart att det är tungt, det är väldigt tungt. Vi gjorde en bra första halvlek där vi borde ha gjort mål, sedan släppte vi in enkla mål i andra halvlek, säger kaptenen Victor Nilsson Lindelöf till Fotbollskanalen.

Hur ser du på målen ni släppte in?
- Det är för enkelt. På den här nivån är det små detaljer som gör skillnaden och det var det som hände idag, säger han och fortsätter:

- Direkt nu suger ju allt men när man försöker se tillbaka på matchen, men om vi hade gjort mål i första hade det blivit en annan match och det saknades.

Om förbundskaptenen Janne Anderssons framtid säger han följande:

- Jag har fullt förtroende för honom och i dag gav vi det chansen. Det är vi spelare som ska göra det där ute och det funderade inte idag.

Sverige är nu kvar på tredje plats i gruppen med sju poäng upp till Österrike och Belgien, som innehar direktkvalificeringsplatserna till EM 2024. I och med dagens gruppläge krävs det nu ett mirakel för att Sverige ska ta sig till EM.

- Nu är det väl kört att nå EM. Alla säger att det är kört, säger landslagsmittfältaren Albin Ekdal efteråt.

Österrikes tränare Ralf Rangnick vill inte ta ut avancemanget i förskott.

- Nej, vi är inte klara än. Det ser verkligen bra ut men vi har fortfarande en match mot Belgien kvar. Då gäller det att vinna för att bli etta i gruppen, säger Rangnick under presskonferensen.

Tre matcher återstår att spela för svensk del mot Belgien borta den 16 oktober, mot Azerbajdzjan borta den 16 november, samt mot Estland hemma den 19 november.

Belgien har i sin tur Österrike borta, Sverige hemma och Azerbajdzjan hemma kvar i kvalet, medan Österrike har Belgien hemma, Azerbajdzjan borta och Estland borta att spela mot i resten av kvalspelet.

Sveriges lag: Robin Olsen - Linus Wahlqvist Egnell (Emil Holm, 75), Isak Hien, Victor Nilsson Lindelöf, Ken Sema - Dejan Kulusevski, Jens Cajuste (Viktor Claesson, 75), Albin Ekdal (Samuel Gustafson, 64), Emil Forsberg (Jesper Karlsson, 64) - Viktor Gyökeres, Alexander Isak (Robin Quaison, 83).

Österrikes lag: Alexander Schlager - Stefan Posch, Philipp Lienhart, David Alaba, Phillipp Mwene (Maximilian Wöber, 72) - Konrad Laimer (Matthias Seidl, 87), Nicolas Seiwald, Xaver Schlager (Florian Grillitsch, 87), Marcel Sabitzer - Marko Arnautovic (Patrick Wimmer, 72), Michael Gregoritsch (Karim Onisiwo, 83).