Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

TV: "En rutinerad och flexibel trupp med spetskvalitet"

Sverige (dam) 2021-06-29 kl 14:04

Peter Gerhardsson har presenterat sin OS-trupp.
Fokus i den förhållandevis lilla truppen har varit flexibilitet.
- Det är färre spelare, så man får välja bort vissa, säger han till TV4.

11:05
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se intervjun med Peter Gerhardsson i spelaren ovan.

Den 21 juli går Sverige in i OS. Det blir tuffast möjliga inledning när de regerande olympiska mästarna USA står på andra sidan. Sverige kommer med ett VM-brons i ryggen och går in till OS med en rutinerad trupp spetsad med ungdomlig talang.

- Det är en rutinerad och flexibel trupp. Men vi har också en spetskvalitet och många som har erfarenhet av mästerskap. Men flexibel på så sätt att vi har många som kan spela på olika positioner. Det har varit många funderingar såklart men jag känner att den tiden är värd att lägga ner. Det handlar om respekt för jag vet att många spelare blir besvikna. Men de ska veta att vi har diskuterat allting i minsta detalj, säger Peter Gerhardsson.

ANNONS

Den svenska truppen består av 16 utespelare och två målvakter. Utöver det är fyra reserver kallade. En mindre trupp än vanligt, vilket ställer krav på just flexibilitet.

- Till VM utgick vi från två spelare på varje position. Det kan vi inte göra nu så vi har fått välja bort någon spelare på vissa positioner. Så vi har spelare nu som kan spela på två, ibland kanske tre positioner. Ett tydligt exempel är Nathalie Björn som i klubblaget har spelat central mittback i en trebackslinje, hon har spelat högerback i Rosengård och spelade på centralt mittfält senast. Jag gillar den attityden på våra spelare att de ibland spelar på en annan position som är bäst för laget, säger han.

En spelare som gjort en bra säsong i Häcken men inte blev uttagen är Häckens Johanna Rytting Kaneryd.

- Där handlar det helt enkelt om att hon konkurrerar med väldigt bra spelare. Men hade det varit en större trupp så är det säkert en spelare som hade kunnat vara med om det hade varit 23 spelare om man kan tänka på ett annat sätt.

ANNONS

Hur jobbigt är det att meddela spelare som inte kommer med?
- Man lär sig aldrig det, du blir aldrig bättre på det. Det är jobbiga samtal men du måste ta dem. Och även om man kanske inte är överens med spelarna i sak så försöker man på något sätt få en förståelse att det här är gjort på ett rättvist sätt. Att vi verkligen har pratat och diskuterat vad som är bäst för laget och landet. Jag hoppas att spelarna som inte kom med nu fortsätter att köra när besvikelsen har lagt sig, säger Gerhardsson.

En utmaning för Sverige är det tajta spelschemat. Med bara 16 utespelare och kort vila mellan matcherna blir det viktigt med återhämtningen.

- Vi hade en sådan period under VM. Så vi har lärt oss av det. Vi måste vara flexibla i träningsupplägget, alla kanske inte ska träna när det är tajt mellan matcher. Med fem byten öppnar det upp möjligheter. Det är lite speciellt på så sätt, men informationen från spelarna till det medicinska teamet och sen till oss blir viktigt, säger förbundskaptenen.

ANNONS

Innan OS drar igång ska herrarnas fotbolls-EM spelas klart. Något som Peter Gerhardsson följer noggrant, men på ett annorlunda sätt.

- Jag har inte alltid haft det, men jag fått extra mästerskapskänsla av det. Jag ska inte säga nervöst men jag går och funderar på det och bygger upp att det här ska bli riktigt roligt. När vi var på VM så fattade jag inte riktigt hur stort det är för att man är i en bubbla.  Nu har man en möjlighet att se det här på nära håll hur EM är stort och att folk här hemma engagerar sig. Jag blir en del av publiken och det är häftigt att få vara en supporter och lite supportergalen och skrika, säger han.

Sponsrat innehåll

Streama alla matcher från VM-kvalet - bara på C More.

Och massor av annan fotboll som LaLiga, Serie A och UEFA Champions League. 299kr/mån. Ingen bindningstid.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto